teledyski i videoclipy o Wing Chun
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
wracamy do tematu klipow o Yong chun i nie tylko
ponizej nastepny przyklad:
zastosowanie biu sao przeciwko podwojnym uderzeniom:
moim zdaniem troche nonsensowne rozwiązanie z pukntu widzenia WT... sam robiłem swego czasu taki biu sau więc nieco wiem od podszewki:
- lepiej wykonać biu tze (czyli uderzenie na oczy) klinowo, zamiast zbijać ciosy - przeciwnik moze zadać ich dowolną ilość a przy łancuchowej kombinacji uderzeń biu sao kiepsko reaguje (ew klinowo kuen)
albo
- fook sao (z tym ze kąt między ramieniem a ciałem powinien być możliwie bliski 90 stopniom i wprowadzona druga linia centralna (czyli od strony kierunku sily ataku) - kąt i ustawienie daje wtedy to że żeby "złamać" fook sao trzeba by siły wyrywający bark ze stawu - a to nie jest takie proste) ale to tylko jeżeli cios nie jest całkowicie prosty - czyli ma trajektorię jakiegoś łuku
dodam od siebie że czunowcy z WC robią chorobliwie duże kroki przy zwrotach które wprawdzie oduwają ciało od ciosu ale są zbyt duże wskutek kontratak zazwyczaj wymaga kolejnego kroku
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
kliknij na fotke lub zapisz cel jako...
Napisano Ponad rok temu
nie byloby w tym nic dziwnego po za faktem, ze tu dziadek myli sie przy sekwencjach lub zapomina ale najciekawsze jest to ze, niektore sekwencje wykonuje tak, jakby znal czesc manekina z Weng Chun
to dopiero prowokacja
Napisano Ponad rok temu
Z tego co wiem manekina uczyl sie od swojego kuzyna z linii Weng Chun Chu Chung Man'a - wiec kto wie, kto wie
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
z 10 lat temu oglądałem podobna wersję drewniaka w wykonaniu dziadka Yipa u Leonciowych Niemców, tylko była w stylu ala Ho Kam Ming , czyli dłuższa
Z dostepnych mi newsów, manekina dziadek Yip liznął co najmniej z czterech kierunków - Ng Chung So, Leung Bik, Yuen Kai Shan, Chu Chun Man, co z tego wybrał i przekazał, widać po róznych odłamach poyipmanowskich, w zalezności od okresu życia i miejsca nauczania.
Napisano Ponad rok temu
a nie uwazasz ze to moze byc nie prawda lecz manipulacja w celu znalezienia sobie furtki do tworzenia wlasnych wersji? podobna hipoteza krazyla o jego schorowanych kolanach i kregoslupie - do tej pory nikt nie wie jak prawidlowo stac w klepsydrzedziadek Yip miał prawo się zasapać i zapomnaniec z racji wieku i stanu zdrowia, w okresie kiedy filmik ten nagrywano
nie zgodze sie z tym - kazda linia zyje swoim zyciem, Yip Man liznal, ale nie propagowal zadnej z nich. Stworzyl swoja HongKongska wersje wielce okrojona i taka przekazal swiatuZ dostepnych mi newsów, manekina dziadek Yip liznął co najmniej z czterech kierunków - Ng Chung So, Leung Bik, Yuen Kai Shan, Chu Chun Man, co z tego wybrał i przekazał, widać po róznych odłamach poyipmanowskich, w zalezności od okresu życia i miejsca nauczania.
Napisano Ponad rok temu
spiskową teorię świata można przykładać do każdego obszaru, ja patrzę na to z przymrużeniem oka :wink: , generalnie od strony analityki i realiów, :paker: :2gunfire:
więc nużna nam wzjat komerchu pod uwagu
:peace:
(wspomnij sobie jak sam "sępiłeś" tajną wiedzę po raz wtóry i n-ty i w konsekwencji puszczałeś babole swoim adeptom),
jako długotrwałe źródło dochodów na tępym gwailo
:nie:
(w zasadzie rozpowszechnienie czunowa jest efektem działania Leoncia Tinga i Williama Cheunga, a jak wiemy mają najlepszą machine propagandową i marketingową, obydwaj byli kształceni w zachodnich szkołach i zdobyli wykształcenie znacznie przekraczające poziom innych kolegów skośnookich, którzy próbowali pojść ich śladem, poza tym pierwsi ruszyli z atakiem na gwailo, zostawiając kumpli z chinatown), jednakże bez znaczenia w moim mniemaniu jest to czy dana sekwencja jest wczesniej czy poźniej, jeżeli tworzy zamknięta, interwałową cześć w układzie ćwiczeń "drewniaka".
Nalezy także mieć na uwadze, że spuścizna jest suma doświadczeń pokoleń, wiec może "gdzieś" tam jest "pełna wersja filmu/przekazu drewniaka wg Yipa" dawkowana wg wyliczenia Leoncia na czas jego żywota
duo
co do stania w "klepsydrze prawidłowej" to wg mnie wszelkie maniany nalezy skonfrontować na polu dwóch cech podstawowych : "mobilność" i "równowaga" (z nich wynika wiele innych kryteriów dodatkowych w stylu spręzystość, siła, timing, tralala i terefere kuku etc.) w opcji ludzkiego normalnego układu anatomicznego kości, stawów, ściegien i mieśni, tak by maszyna działała sprawnie (metode na Parkinsona niestety wykluczam 8) )
tre
masz prawo do swojego zdania, a ja swojego, co Yip Man przekazał światu w kwestii manekina możemy oceniać jedynie po dokonaniach jego sukcesorów (w przypadku ich działań na szersza skalę tak że świat je zobaczy a nie są skrywana tajemnica jednego gostka ).
Dla mnie są to generalnie trzy wyodrebione kierunki : fatshanowski (Lun Gie and Co.) wersja długa, hongkongski (WSL, LY, TST and Co.) wersja krótka, hybrydowy (Wiliam and Co. i Leoncio and Co.) wersje unowocześniane.
Napisano Ponad rok temu
ja patrzę na to z przymrużeniem oka :wink:
ja tez i tymbardziej z dystansu, jednak jestem wnikliwy i badam zrodla stad moje spostrzezenia
generalnie od strony analityki i realiów, więc nużna nam wzjat komerchu pod uwagu
to jest za plytki grunt, zeby cos sie dowiedziec ale mozna brac pod uwage. ja czerpie z obu zrodel
(wspomnij sobie jak sam "sępiłeś" tajną wiedzę po raz wtóry i n-ty i w konsekwencji puszczałeś babole swoim adeptom), jako długotrwałe źródło dochodów na tępym gwailo
8O jaaaaa? :nie: - wszystko co mialem od nauczyciela przekazywane bylo na biezaco. kazda grupa miala swoja wiedze wedlug stopnia zaawansowania. to chyba jest normalne
jednakże bez znaczenia w moim mniemaniu jest to czy dana sekwencja jest wczesniej czy poźniej, jeżeli tworzy zamknięta, interwałową cześć w układzie ćwiczeń "drewniaka"
masz racje ale mi chodzilo raczej o zawartosc technik w danych sekwencjach i sposob ich wykonania - drobne szczegoly a jak wiele znacza
co do stania w "klepsydrze prawidłowej" to wg mnie wszelkie maniany nalezy skonfrontować na polu dwóch cech podstawowych : "mobilność" i "równowaga"
a Ty uzywasz klepsydry do walki?
masz prawo do swojego zdania, a ja swojego, co Yip Man przekazał światu w kwestii manekina możemy oceniać jedynie po dokonaniach jego sukcesorów (w przypadku ich działań na szersza skalę tak że świat je zobaczy a nie są skrywana tajemnica jednego gostka
obawiam sie, ze to co znal Yip Man raczej juz nie zobaczymy
hehehe, jest jeszcze kilka innych zrodlowych - no i Weng ChunDla mnie są to generalnie trzy wyodrebione kierunki : fatshanowski (Lun Gie and Co.) wersja długa, hongkongski (WSL, LY, TST and Co.) wersja krótka, hybrydowy (Wiliam and Co. i Leoncio and Co.) wersje unowocześniane
Napisano Ponad rok temu
- życzę wielkich i owocnych sukcesów na polu dalszego badania źródeł oraz ich przyszłego przetworzenia na formę bibliograficzną ku pozytkowi ogółu czuniarstwa :wink:
- w każdym babolstwie podobnież tkwi ziarnko "prawdy" , więc czemu nie, nalezy mieć na wzgliadzie :roll:
- niech będzie, tylko rotacja transmisji ze źródła cheba miała niezłe tempo :-)
- jakoś mi się nie zdarzyło w wersji "exactly", ale chyba miałes na mysli etap szkoleniowo-formiasty, więc jeśli nie ma z tego wyjśc jakiś parkinson wzorowany na zdjęciach staruszka Yipa, to te dwa wzmiankowane czynniki wg mnie sa decydujące, tematyka poruszania to wdzięczny temat na nowy obszerny topic, więc na tym zakończmy te ple, ple w tym zakresie i w tym miejscu :peace:
- chyba, że liczymy na jego reinkarnację w duszyczke nawiedzonego czunisty lub inne spirytystyczne metody :drinking:
- sie mi wydawało, że dysputa dotyczy tylko filmiku dziadka Yipa i tego zakresu czuniarstwa, stąd moje wskazanie na trzy sciezki sukcesji poyipmanowskiego drewniaka, jesli chcesz to rozciągać na inne kierunki i spuścizny stylowe, to wolna droga, ale chyba też w innym topiku (o ile pamietam cos takiego było na forum w przeszłości, więc tylko rozwinąc wynurzenia na ten temat), można mówić mniej więcej o kilkunastu :shocked!:
Napisano Ponad rok temu
konczmy zatem Wasc te dyspute bo sensu widze, nie ma. Chlop swoje - baba swoje
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
1) [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
2) [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
3) [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu