Wcale, a wcale nie jestem tego pewnaTaak,
tyle że tym wszystkim karate bliżej do siebie, niż
karate do aikido - nieprawdaż?? (a taki padł przykład w kontekście kung-fu...)
Nieporozumienie ???
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nauczane jest to na jakims uniwerku w Chinach, jesli to Cie interesuje to moge sprawdzic na jakim, kto tego uczy i podac dokladniejsze dane o ksiazce.
Wrocilem do domu, dobylem owej ksiazeczki i podaje szczegoly.
Autor: Ji Jiancheng
tytul: Technika samoobrony duanda
Ja mam ruskie tlumaczenie z chinskiego, ISBN 5-86413-017-6, wydanie z 1995.
W ksiazce jest powiedziane, ze techniki do rysunkow byly demonstrowane przez studentow uniwersytetu w Hangzhou, autor tez pisal w Hangzhou, tam wiec to chyba cwicza.
Wg autora
ta ksiazka zostala napisana po to, by rozwijac ducha chinskiego wushu, bronic sprawiedliwosci i karac zlo, uczynic slabego silnym, bojazliwego smialym, pomoc napadnietemu z honorem wyjsc z niebezpiecznego polozenia.
Autor skarzy sie, ze sztuka ta nie ma naleznego jej miejsca w chinskim wushu, bo przez dlugie lata byla uwazana za cos barbarzynskiego.
Co jest w ksiazce:
Po wstepach o historii i innych glupotach mamy powierzchnie uderzajace: rozne czesci piesci i dloni, pazury, lokcie, kolana, glowa, stopy, barki. Cele ataku: oczy, uszy, skronie, potylica, gardlo, szyja z boku, kregoslup szyjny, pachy, splot sloneczny, brzuch, pachwina. Atakowane stawy: kolana, kosci stop, lokcie.
Nastepnie metody treningowe dla rozwiniecia sily uderzen: glownie uderzenia i kopniecia w ciezki worek z piaskiem, uderzenia palcami w piach, podnoszenie i chwytanie pazurami ciezkich przedmiotow, cwiczenia sztanga, cwichenia atakow na stawy na roznych kolkach, cwiczenia na refleks, kopniecia z oporujacymi pasami na nogach itp.
Potem prezentacja podstawowych technik: sa dosc brutalne, jednoczesnie z blokiem nastepuje atak, duzo kolan i lokci, bardzo twarde techniki, duzo atakow na stawy, krocze i glowe. Potem jest troche bardzo podstawowego qinna. Nastepnie obrona w dziwnych miejscach: na krzesle, na ziemi, przy murze, w drzwiach. Troche obrony przed zagrozeniem pistoletem, tu taktyka identyczna jak w krawce, prawie te same techniki. Obrona przed kijem, troche obron przed nozem. Potem obrona przed nozem przy uzyciu przedmiotow: kija, taboretu. Obrona osob trzecich napadnietych w naszej obecnosci. Taktyka walki z wiecej niz jednym przeciwnikiem. Caly dzial poswiecony obronie przed proba odebrania roweru Podobnie obrona przed proba odebrania teczki.
Potem rozdzial o tradycyjnych metodach treningowych w wushu: tradycyjny trening silowy, przyjmowanie uderzen cegła w brzuch i pilka lekarska w plecy i na brzuch, uderzenia kijem w duze miesnie na nogach i rekach, pady i przewroty na twardej powierzchni. Ostatni rozdzial poswiecony jest taktyce walki (jak walczyc z wyzszym i silniejszym, nizszym i szybszym, szalenczo atakujacym itp.) Jest troche praktycznych rad, ktore maja pozwolic nie pojsc po walce do wiezienia.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
poswiecony obronie przed proba odebrania roweru
Od razu mam tylko jedno skojarzenie nie powiem jakie bo znów będzie kłotnia o skuteczność Aikido
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Koleś out, bez robienia krzywdy
- Ponad rok temu
-
Straight Blast Gym - Matt Thornton
- Ponad rok temu
-
survival
- Ponad rok temu
-
Treningi na Hali Koło ?
- Ponad rok temu
-
ja i moje dzieci
- Ponad rok temu
-
Obozy ach te obozy
- Ponad rok temu
-
Ile znaczy stopien ?
- Ponad rok temu
-
Nowe style
- Ponad rok temu
-
walki bez regół
- Ponad rok temu
-
Ośrodek Japońskich Sztuk Walki - REWELACJA!!!
- Ponad rok temu