TRENING SIŁOWY I WALKA WRĘCZ!
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nie ma jednego uniwersalnego zestawu cwiczen dla wszystkich. Zatem musisz poprobowac i wtedy sie dowiesz co Tobie najlepiej sluzy. Zreszta to nigdy nie jest tak, ze wybierasz sobie zestaw i robisz go caly Bozy Rok. Ja np. przewaznie, choc czasami nieznacznie, zmieniam cwiczenia co 6-8 tygodni.
Przeczytasz na tym forum, ze w ogole w sportach walki np. w bjj i temu podobnych nie warto uprawiac treningu silowego, bo traci sie gibkosc, szybkosc etc. I jest w tym jakas prawda. Ale wiele miesiecy pozniej autor tej opini narzekal, ze na zawodach spotkal sie i przegral z osobnikiem, ktory dysponowal podobna jak on technika, ale znacznie wieksza sila.
Np. Mark Rua twierdzi, ze wystarczy codzienne plywanie, ale to masywny z natury mezczyzna, ktory musi tylko uwazac na jedno - zeby sie nie upasc i rzeczywiscie jemu ze wszech miar zalecane beda cwiczenia areobowe. Podobnie moj kolega z natury przy niklym wzroscie (175 cm) wazy grubo ponad 90 kg i nie jest to tluszcz, i zeby to nie byl tluszcz wystarcza mu trening na drazku i poreczach.
A Twoje "leki" zwiazane ze zdobywaniem masy sa niczym nieuzasadnione. Marzy o tym tysiace mlodych ludzi, ale tylko jakies 2 proc. ma do tego predyspozycje. Jesli jestes wsrod nich i masz niesamowita zdolnosc budowania suchej masy miesniowej czeka Cie nadzwyczajna i dluga kariera sportowa.
K_P
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Bedzie Ci trudno takze odpowiedziec, bo kazdy jest inny i np. moj zestaw treningowy, moze sie dla Ciebie nie nadawac, z wielu powodow, chocby dlatego, ze ja juz uprawiam sport tylko rekreacyjnie i robie tzw. niezbedne minimum. Inne jest przygotowanie startowe, wtedy np. przez 12 tygodni pod tym katem buduje sie forme.
Z moich doswiadczen wyniak, ze... Glownie sie licza wnioski wynikajace z obserwacji wlasnego organizmu. Jesli mam Ci radzic to tym sie kieruj. Nazywa sie to trening instynktowny i nie jest w tym sensie o jaki Ty pytasz - treningiem naukowym. Np. jesli czujesz, ze potrzeba Ci sily - koncentruj sie na treningu silowym z duzymi ciezarami. Jesli chodzi Ci o wydolnosc - rob areobow wiecej etc. Probuj!
Pozdrawiam K_P
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Sa ogolne zasady
Jakie? Na pewno i one mogą pomóc w kształtowaniu się mojej koncepcji treningu siłowego łączonego ze sztuakmi walki.
Martwi mnie, że postawiłem wiele pytań i na żadne nie otrzymałem jednoznacznej odpowiedzi. A część z nich, to pytania zamknięte - np. ciągle nie wiem, czym jest eksplozywność. Nikt nie wie? A może zadałem za dużo pytań na raz i to zraziło panów, którzy wspominali, że bywają w siłowni?
Podstawą wydaje mi się to, żeby angażować właściwe włókna mięśniowe (szybkokurczliwe), czyli to, by wykonywać ćwiczenia szybko i dynamicznie. Tylko czy w ten sposób można stymulować wzrost siły, a nie poprawienie wytrzymałości siłowej? Bo ciężary nie mogą być wtedy za duże i robi się więcej powtórzeń...
Rany, zadaję nowe pytania, nie otrzymując odpowiedzi na wcześniejsze. O nie, drodzy koledzy i koleżanki forumowicze, tak być nie może. Nawet jeśli temat był już wałkowany, to ciągle nie został rozstrzygnięty .
Napisano Ponad rok temu
Byc moze na pewnym etapie powinienes zwyczajnie "kulturystycznie", albo "ciezarowo" popodnosic ciezary. Dopoki tego nie zbadasz nie bedziesz wiedzial jaki jest "Twoj potencjal".
"Nie powinno się polegać w zbyt dużym stopniu na wyczuciu" - napisales.
Absolutnie powinno sie polegac na wyczuciu, to ono nie klamie, mowi prawde o stanie Twojego organizmu.
"Fakt, zależy mi na sile" napisales.
To ja zapytam jakiej sile? Eksplozywnosci? Wytrzymalosci silowej?
"I prawdą jest też to, że gdybym nie czytał forum, pewnie bezmyślnie pakowałbym na siłowni. Ale w chwili obecnej wiem, że nie chcę stracić szybkości, że chcę uderzać mocno, mieć siłę przydatna w walce w stójce i parterze - a nie dźwigać ciężary" - napisales.
Czyli wiesz o co Ci chodzi. Sam Ci sie trening uklada. Masz priorytety. (Acha...Wbrew obiegowym fomulom trening z wielkimi ciezarami wcale nie spowalnia, bo inaczej sprinterzy byliby najwolniejszymi ludzmi na swiecie, bo to prawdziwi silacze. Ale to bardziej zlozone zagadnienie. Nie czas na nie teraz).
Chcesz uderzac i kopac mocno musisz uderzac i kopac, czyli pracowac nad kordynacja ruchowa, bo ta jest gawarantem mocy uderzenia i kopniecia. Najlepiej wyrabia sie sile w parterze, a moze inaczej wytrzymalosc silowa tak naprawde, cwiczac czesto w parterze.
Do tego trzeba dolozyc dwa razy w tygodniu cwiczenia areobowe (zebys m.in. mial sile w walce w stojce), raz na piec dni silownia, ale raczej wszystkie grupy miesniowe po kolei (niekoniecznie tradycyjny obwod, ten jest bowiem lepszy dla rekonwalescentow i tych, ktorzy szukaja wytrzymalosci silowej) i... masz odpowiedz.
K_P
Napisano Ponad rok temu
Hmm... Dlaczego rozmawiam tylko z Kubusiem? :?
Czym jest eksplozywność?
P.s. Dzięki, Kubusiu, za cierpliwość. poklon
Napisano Ponad rok temu
Tym niemniej, to zadne tajemnice, bylo to badane naukowo i stosuje sie w treningu zawodniczym.
Wyszla kiedys ksiazka "Judo Mistrzow" Pawluka (?). Byly tam opisane rozne rzuty i wlasnie cwiczenia silowe wspomagajace wymienione rzuty.
Judo, boks - to dyscypliny o wysoko rozwinietej metodyce treningu. Moze sprobuj zadac takie pytanie no ktoryms z tych dzialow. Na forum judo, zdaje sie jest kilku zawodnikow, powinni wiedziec.
Nie wiem co trenujesz, ale takie cwiczenia silowe typowo wspomagajace technike sa dobierane pod konkretne techniki, konkretna motoryke ruchu w danej dyscyplinie. Bynajmniej nie chodzi o zrobienie z czlowieka kulturysty. Nie ma wiec co porownywac obu tych rodzajow treningow.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]: Każde ćwiczenie wykonuj w 3 seriach, każda po 10 powtórzeń (za wyjątkiem nóg i brzucha). , a także: Optymalnie jest ćwiczyć 3 razy w tygodniu, co drugi dzień (np. poniedziałek, środa, piątek).
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]: - aby zwiększyć siłę uderzeń i ich szybkość zaleca się ćwiczenia z dużym obciążeniem, 4 - 6 powtórzeń w serii. Ciężar, z którym ćwiczymy, powinien wynosić od 80 do 100 % MP. ( jest to równoważne z ciężkim treningiem siłowym, ale też: najbardziej korzystne dla adepta sztuk walk jest wykonywanie ich w 3 - 5 seriach, po 8 - 10 powtórzeń ( ze średnim obciążeniem ).
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]: Najlepiej 2-3 razy w tygodniu wszystkie grupy mięśniowe.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
K_P
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Planuję sobie trening i nie potrafię z czystym sumieniem zrezygnować z żadnej partii mięśni. Wydaje mi się, że jeśli ktoś trenuje przekrojowo, każda partia odgrywa istotną rolę.Trening silowy wspomagajacy walke wrecz polega na cwiczeniu (na silowni) tych partii miesni ktore biora szczegolny udzial w wykonywanej technice. .
Napisano Ponad rok temu
Oczywiste jest ze trzeba cwiczyc przekrojowo, wszystkie grupy miesni.
Co by to byl za zawodnik napakowany jak lokomotywa w klacie, na slabiutkich nozkach lub odwrotnie. Cialo stanowi pewna calosc i tak trzeba do tego podchodzic.
Trening wybranych grup miesni pod technike ma sie odbywac na bazie ogolnej sprawnosci silowej wypracowanej na silowni, a nie zamiast niej !
To etap treningu zawodniczego gdy czlowiek specjalizuje sie w jakiejs ulubionej technice.
Np. chcac poprawic sile rzutu seoi nage (przez plecy), bedzie wieksza dawka cwiczen na nogi (celem szybkiego, glebokiego wejscia pod przeciwnika), miesnie proste grzbietu i skosne brzucha. Co nie oznacza ze zawodnik ma nie cwiczyc miesni prostych brzucha, klatki piersiowej czy ramion !
Po prostu sa inaczej rozlozone akcenty treningowe. To wszystko dotyczy ludzi wytrenowanych, bardzo sprawnych fizycznie. Nigdy bym nie proponowal takiej selekcji cwiczen na poczatek kariery z silownia, bo tylko mozna sobie w ten sposob zaszkodzic. Sorry za zamieszanie.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Ile gramów białka, tłuszczów i węglowodanów?
- Ponad rok temu
-
Trening siłowy przed treningiem technicznym? :(
- Ponad rok temu
-
Trening obwodowy
- Ponad rok temu
-
Jak zwiększać szybkość?
- Ponad rok temu
-
Prześwietlenie