SOke Ryszard Murat .(jego autentycznosc)
Napisano Ponad rok temu
Tomasz Guja - 7dan Jiujutsu, 6Dan Taijutsu, Jujutsu, Kempo, twórca stylu Guja Jujutsu (soke?)
twórca Jaworznickiej Szkoły Walki Wręcz
osoba w Jaworznie znana również kontrowersyjna, o którejw światku chodzą jednoznaczne opinie. Dodam że w tej chwili ma 34 lata.
Aha, co do stopni stan sprzed dwóch lat...
8O
Napisano Ponad rok temu
W japońskim jeden tytuł brzmi podobnie do sabuma-oyabun,czyli egzaminator.Poza tym jakoś ten koreański mi nie leży-te wszystkie obdul maki,dubal dolyo chagi,teguk czil dżan-sorry za tą pisownię,ale nie znam oryginalnej-ja sobie na tym język łamię...
A jeżeli chodzi o inne podobieństwa w jezykach,to np.jedno poomse zwie się czite (znów ta pisownia )-znajomo brzmi kata jitte...
Wracając do Krauzego,to Wosiu masz nieaktualne dane:Shihan Grzegorz Krauze-Szkoła Starochińskiej Sztuki Walki Wręcz Shaolin Kempo-5 dan,Combat Jiu-Jitsu 6 dan,Karate-Do 5 danco to za styl ???????
...Ufff,nieźle tego,co? :wink:
Co nie zmienia faktu,że gość naprawdę jest dobry,a jak mu wygodniej z tymi tytułami...
Napisano Ponad rok temu
Tomasz Guja - (...) twórca stylu Guja Jujutsu (soke?)
twórca Jaworznickiej Szkoły Walki Wręcz
8) 8)Mistrz, który uzyskał 6 stopień mistrzowski w Jiujutsu nabywa prawo do używania swego nazwiska przed terminem Jiujutsu dla określenia nauczanego przez niego stylu.
Guja Jiujutsu - styl realnej walki wręcz założony w 2000 roku przez mistrza Tomasza Guję z Jaworzna. Obejmuje 56 podstawowych technik walki.
Cytat pochodzi z tej właśnie stronki:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Jak ktośchce się dowiedzieć gdzie i kiedy powisatło jujutsu to niech sobie poczyta Jednak jakby nie patzrećwszystko ma swoje kożenie na polskim gruncie :twisted:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wiesz, biznes is biznes. Vasiliew pokazuje w Sistiemie bardzo fajne rzeczy, ale na kasecie jest wstęp o "starożytnych rosyjskich wojownikach" i coś o X wieku. A ludzie, którzy ćwiczyli z nim, oszołomstwa mu nie przypisują.Jak się okazuje jujitsu wynaleźli Polacy
Napisano Ponad rok temu
tylko że Sistiema nie jest podobna do japońskich sztuk walki, ani do żadnych innych. W Polsce też dawniej istniał system walki wręcz rodzimego pochodzenia, ale przepadł w mrokach dziejów. A tak wogóle bazą Sistiemy o ile się orientuję były regionalne systemy samoobrony, a nie jeden konkretny.
Napisano Ponad rok temu
Ja się zgadzam, chodzi mi tylko, oto, że nie każdy wywodzący swój system z mroków starożytności, od razu jest czarnopaskowym oszołomem.Robert
tylko że Sistiema nie jest podobna do japońskich sztuk walki, ani do żadnych innych. W Polsce też dawniej istniał system walki wręcz rodzimego pochodzenia, ale przepadł w mrokach dziejów...
Ale szanse są duże
A coś o tym naszym rodzimym systemie możesz bliżej? Gdzieś napotkał wzmianke o tym? (Narretum Sapka się nie liczy :wink: )
Napisano Ponad rok temu
Kiedyś interesowałem się historią zakonów rycerskich, a zwłaszcza Zakonu Krzyżackiego i Kawalerów Mieczowych (niektórzy zapominają że były to dwa w jednym tak jak wash& go ), i własnie podczas przeglądania matariałów kiedyś się natknąłem na sformuowanie które jednoznacznie mówiło o dziwnej metodzie walki, którą używali polscy rycerze po utracie broni, ale gdzie to było zabij mnie - nie pamiętam, to było z dziesięć lat do tyłu... Więcej się na coś takiego nie natknąłem...
Jedynie gdzieś na forum było że Polacy mieli własną metodę walki wywodzącą się od czasów wojów Mieszka i Bolesława Chrobrego .
To było tyle, żadnych szczegółów.
Napisano Ponad rok temu
Karateka-nie wiem co za styl karate ćwiczy Krauze-mam taki certyfikat za seminarium Shaolin Kempo z nim i na pieczątce napisane jest po prostu "karate-do"-najprawdopodobniej jest to goju-ryu,ale raczej yusei-ryu,bo z tymi sekcjami on współpracuje.
Napisano Ponad rok temu
Jeżeli chodzi o dzieje piastów to polscy rycerze działali w sztukach walki po połączeniu siekieryjutsu i cepujujitsu!!!
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Na obozei letnim chciałbym zdawać na 1 kyu ,gdyz na obecnym stopniu siedzę juz 3 lata .W zwiąku z tym mam pytanie czy egzaminy sa tak jak dawniej,może ktos ostatnio zdawał? 8)
Przepraszam,że zeszłem z tematu ale się zagapiłem :-)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ja pisałem że Krzyżacy zetknęli się z Polakami, którzy stosowali nietypową metodę walki...
Poza tym Zakon Dobrzyński liczył 9 braci.
Napisano Ponad rok temu
Takie czasy były, że o kasę, sale, obóz łatwiej z takim znaczkiem było.zreszta na pozostalych certyfikatach do 86 roku rowniez sa sygnatury ZSMP
Pamiętam, że trochę luda się zapisało na wydziale do ZSMP, bo wydział który miał (procentowo, a nasz mały był ) najwięcej nowych członków (i członkiń) dostawał kasę na obóz "naukowy"
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Związek Shotokan
- Ponad rok temu
-
Obóz Shidokan w sierpniu
- Ponad rok temu