SOke Ryszard Murat .(jego autentycznosc)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ciekawostka: w przyblizeniu co 15 koreańczyk (liczę Koreę Płn i Połufniową razem) ma czarny pas w TKD (64,5 mln mieszkancow / 4,5 mln czarnych paskow)
Te dane dotyczą tylko Korei Południowej, więc "stężenie" jest jeszcze większe. Biorąc pod uwagę, że w samym Seulu jest wg niektórych źródeł ok. 3000 klubów, wszystko jest możliwe.
Pozdrówka
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jesli chodzi o te miliony danow w tkd w korei, to mozliwe, bo np w japonii kendo cwiczy tez kilka milionow ludzi i wiekszosc pewnie ma dany.
rzecz w tym ze tam 1 dan to w zasadzie 1 stopien ktory zdobywasz - jest chyba jeszcze 1 kyu.
Napisano Ponad rok temu
Jednakze poziom tych czarnych pasow jest bardzo rozny :? , a raczej nieoklamujmy sie jaki. Sami wiecie ile normalnie u nas trzeba czasu aby dojsc do czarnego pasa nawet jak sie na to w 100% nie zasluguje. Conajmniej 2-3 razy dluzej.
Napisano Ponad rok temu
Co do poziomu czarnych pasków z Korei zgadzam się. Widziałem takich, którzy powodowali u mnie pełny opad kopary, ale widziałem też koreańskie dzieciaki, którym szczęki opadały, jak widziały naszych np. robiących układy.
Pozdrówka
Gizmo
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Związek Shotokan
- Ponad rok temu
-
Obóz Shidokan w sierpniu
- Ponad rok temu
-