Najciekawsze kata
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Niestety kata straciły swoje utylitarne znaczenie z prostej przyczyny - kiedyś kata to był cały program treningowy, w którym kata było elementem kończącym. szkoda , że tylko Koryu Karate, a właściwie Patrick McCarthy próbuje odtworzyć dawne metody treningowe.
Nie tylko, nie tylko . Ale prawdą jest, że metoda nauki poprzez kata w zasadzie niemal zaginęła i nie jest stosowana zbyt szeroko nawet w tradycyjnych systemach karate.
Napisano Ponad rok temu
Wracając do nauki kata,to byłem w zeszłym tygodniu popatrzeć na trening poznańskiej sekcji Shorin-Ryu (sensei Dariusz Nowak 4dan).I tam naprawdę cały trening (przynajmniej ten,który widziałem)podporządkowuje się kata i bunkai.
Napisano Ponad rok temu
niestety na Okinawie kilka czy kilkanaście szkół rodzinnych, które nie przyjmowały uczniów z zewnątrz - niektóre kata i metody zaginęły bezpowrotnie... szkoda.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Czy okinawańskie Unsu bardzo różni się od tego z Shotokanu
Napisano Ponad rok temu
Ma ktoś może link do klipu video z tym kata. Jeszcze się z nim nie spotkałem i jestem ciekawy jak wygląda.Mnie się podoba hakaku (hakutsuru - biały żuraw) jest tylko mały problem niewiele osób je zna - jest trudne i bardzo widowiskowe.
Napisano Ponad rok temu
Jeśli chodzi o bronie to moim zdaniem tonfa kata sono san jest ładniejsze niż stojące wyżej w klasyfikacji Taizan, zaś Soki z kijem , choć prościutkie, też ma wiele uroku.
No to na tyle jeśli chodzi o opinię profana z Oyama karate, który ma niewilkie pojęcie o tradycyjnych kata Shotokanu i stylów okinawskich
Napisano Ponad rok temu
to nie takie proste sam próbowałem bezskutecznie go znaleźć.
Jak ktoś posiada coś takiego sam chętnie bym się na to pisał.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a czy znasz może jakieś odnośniki do filmu z okinawskim Unsu?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
To jest całe kata pokazane na fotkach.
Uwaga dla modemowców - DUZA objętość koło 1.2 mega
:twisted:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A kata tam wrzuciłem bo akurat jestem webmasterem tego serwisu, a miałem dylemat gdzie go wrzucić.
Napisano Ponad rok temu
Hm kiedyś w necie znalazłem stronę o Hakaku - teraz można ją znaleźć pod adresem:
To jest całe kata pokazane na fotkach.
Dzięki chociaż za to poklon
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
głupie pytanie
- Ponad rok temu
-