DŁUGOŚĆ ODPOCZYNKU W STOSUNKU DO INTENSYWNOŚCI TRENINGÓW
Napisano Ponad rok temu
Pierwszy raz odzywam się na forum, więc może krótko o mnie. Mam 17 lat, od 4 miesięcy chodzę na treningi kickboxingu. Kiepsko u mnie ze sprawnością fizyczną , więc poza tym staram się pracować poza treningami (ale nie chodzę na siłownię). ..
Tak się zastanawiam... W ATLASIE ĆWICZEŃ, pochodzącym z [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] znajduje się TABELA OKREŚLAJĄCA ZALECANĄ DŁUGOŚĆ ODPOCZYNKU W STOSUNKU DO INTENSYWNOŚCI TRENINGÓW. I tak mamy: intensywność niską, średnią i wysoką... Skąd mam wiedzieć, na ile intensywnie ćwiczyłem? Oceniać "na oko"? A może dacie mi jakieś porównanie np., czy zakwasy mówią coś o tym, jak intensywnie ćwiczyłem (za mało, średnio, dużo)? Czy ta tableka liczy się tylko w przypadku siłowni, czy też ćwiczeń, w których używa się tylko opór własnego ciała, wielokilometrowych marszów, biegów, pluskania się na basenie, jazdy na rowerze?
Z góry dziękuję za pomoc.
Napisano Ponad rok temu
Tak się zastanawiam... W ATLASIE ĆWICZEŃ, pochodzącym z [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] znajduje się TABELA OKREŚLAJĄCA ZALECANĄ DŁUGOŚĆ ODPOCZYNKU W STOSUNKU DO INTENSYWNOŚCI TRENINGÓW.
8O Ekhemm... Nie mozna zyc i trenowac wg tabelek imo... To TY musisz wiedziec, ile potrzebujesz odpoczynku, a nie tabelka :roll: Coz, ciagle mnie ktos czyms zaskakuje... :roll:
Napisano Ponad rok temu
średnia -umiarkowana jakieś 60-40%
niska poniżej 40%
To wszystko tak w przybliżeniu. Łatwo to wyczuć po tym ile pracy włożyłeś w trening i jak jestm zmęczony. Nie da sie określić że masz zakwasy tzn. że jest to duża intensywność, każdy organizm rządzi sie swoimi prawami.
Napisano Ponad rok temu
Jane, rozumiem, tylko nie widzę przeciwskazań, żeby nie zaglądnąć do tebelki... Choćby żeby mieć porównanie, zdobyć minimum wiedzy o właściwościach ciała, które jakoś tam dotyczą przecież każdego - mimo iż norma nie istnieje i ćwiczenia na każdego wypływają inaczej.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Hmm... O ile się nie mylę, to bieganie jest ćwiczeniem aerobowym? Zdarzało się, że w trakcie dnia biegałem na dłuższy dystans i były to np. 3 biegi, pomiędzy którymi ćwiczyłem technikę, rozciągałem się - mało siedzenia i łapania oddechu. Potem czułem to w nogach, po prostu przez następny dzień były zmęczone. Czy w tym wypadku, gdybym spróbował takie coś powtórzyć, nie byłoby przeciwskazań? Mogę tak codziennie? Ćwiczę od niedawna i możliwe, że ze mnie cienias i nawet przy aerobowych mam problem z regeneracją...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Na poczatku chyba lepiej byloby gdybys trenowal kickboxing 3 razy w tygodniu i np. 2 lub 3 razy pomiedzy treningami kick lajtowy basen. Hantle na razie sobie odpusc bo wiecej sobie nimi zaszkodzisz niz zyskasz.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Program treningowy
- Ponad rok temu
-
POMOCY!Jak walczyć z niedowagą?
- Ponad rok temu
-