Kriokomora - opinie o skuteczności
Napisano Ponad rok temu
Czy miał ktoś z Was doświadczenia z kriokomorą a jeśli tak jaka jest jej skuteczność.
Z góry dziekuje za odpowiedzi.
RR
Napisano Ponad rok temu
Z komory korzystało paru kumpli i też byli pod dużym wrażeniem. Więc chyba warto się wybrać.
Napisano Ponad rok temu
Miałem tylko miejscowe oziębianie stawów, ale też pomogło. Z kriokomory regularnie korzysta Michalczewski i Korzeniowski. Jak masz okazję, warto.Czołem!!!!
Czy miał ktoś z Was doświadczenia z kriokomorą a jeśli tak jaka jest jej skuteczność.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wszystko zależy od rodzaju i umiejscowienia kontuzji. O które stawy chodzi? Kriokomora zalecana jest na wszelkie kontuzje, szczególnie w okresie nasilonego bólu. Powoduje okresową likwidację bólu, rozluźnienie spięć w nadwyrężonych mięśniach, poprawę mikrokrążenia i wydolności układu immunologicznego. Przebywa się 1 minutę w temperaturze -130 stopi celsjusza. Szczególne efekty daje przy rehabilitacji, uszkodzeniach stawów i reumatycznych zmianach w stawach. Także w kłopotach z kręgosłupem. Tak brzmi teoria, o wynikacj napiszę w przyszłym tygodniu. W Warszawie jest kriokomora, było coś o niej w sobotniej Wyborczej.A kontuzjowane stawy (przetrenowanie, uszkodzenie chrząski kostno-stawowej) lepiej wygrzewać czy wychładzać?
Napisano Ponad rok temu
Niezwykle korzystne efekty oddziaływania komory niskotemperaturowej są skutkiem uruchomienia naturalnych mechanizmów obronnych i reakcji odruchowych własnego organizmu. Długo utrzymujące się po zabiegu przekrwienie czynne oraz zwiększone wydzielanie naturalnych hormonów przeciwzapalnych powoduje lepsze utlenienie i odżywienie mięśni, wiązadeł, ścięgien i innych elementów układu ruchu prowadząc do szybszego gojenia się różnego rodzaju urazów.
Zabiegi w kriokomorze stosowane są w leczeniu:
- reumatoidalnego zapalenia stawów
- zmian wynikających z przeciążeń ruchu
- zesztywniającego zapalenia stawów kręgosłupa
- stanów pourazowych
- zmian zwyrodnieniowo- zniekształcających stawów i kręgosłupa
- dyskopatii
- zapalenia ścięgna Achillesa
Ponadto:
- oddziaływują korzysytnie na układ immunologiczny
- działają przeciwbólowo
- stanowią doskonałą formę odnowy biologicznej
- wpływają na poprawę samopoczucia
A teraz do rzeczy, byłem dziś na pierwszym z serii 10 wizyt w komorze. Wizyta, łącznie z konsultacją lekarską oraz możliwością odbycia ćwiczeń rehabilitacyjnych po zabiegu, kosztuje w Krakowie 38 PLN. Przy 10 płatnych jednorazowo dodatkowo 10% zniżki. Trzeba mieć czapkę, rękawiczki, krótkie spodenki ( panie np. jednoczęściowe kostiumy kąpielowe ) oraz skarpety długie, zakrywające kolana. Do kompletu dostajemy drewniaki i maskę zakrywającą usta i nos. Pierwsza wizyta trwała 1,5 minuty, temperatura -140 stopni!!!! Szczerze mówiąc, wrażenie zimna nie jest proporcjonalne do temperatury, prawdopodobnie z uwagi na małą wilgotność i dużą zawartość tlenu w komorze. Czas mija błyskawicznie, a dopiero powyjściu, czuje się jak tam było zimno. Jeszcze przez dobre kilkadziesiąt minut miałem zimne dłonie i stopy, czułem zimno w stawach, ale nie jest to wrażenie negatywne. Po około 30 minutach zrobiłem się potwornie głodny. Do tego lekkie uczucie euforii, doskonału humor, zakwas w prawej łydce ( od soboty ) gdzieś zniknął. Także po pierwszej wizycie jest git, zobaczymy co dalej. W planach mam 10. Aha, jeszcze jedno, w życiu nie miałem takich białych białek ocznych jak dziś. Koniec świata, jak niemowlak.
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam, Aviator
Napisano Ponad rok temu
Szpital wojskowy na Wrocławskiej, niedaleko Kleparza. Nie trzeba się rejestrować, wchodzisz, za pierwszym razem do lekarza na przegląd ( wizyta w cenie ) płacisz i masz. Niestety nie mają umowy z kasą chorych, więc bulą wszyscy po równo. Za to obsługa jest szybka i nie ma specjalnych kolejek. Mi to dziś zajęło koło 40 minut, jutro będzie szybciej. Aha, czynne od 14-16.Mkimura - to jest w tym szpitalu wojskowym kolo kleparza? Gdzie sie trzeba rejestrowac, czy potrzebne skierowanie od ogolnego? Ile sie czeka na pierwszy zabieg? Czy jako student z innej kasy chorych moge sie zarejestrowac, czy tez bede placil 1000% wiecej?
Pozdrawiam, Aviator
Napisano Ponad rok temu
Chciałem się zapytać co taki "zabieg" daje ile to kosztuje i czy jest w wawce taka komora.
Komora jest w Fit&funie na Wysockiego 51 (Bródno)
Koszt 50 zł wizyta lekarska kwalifikujaca, 32 (chyba) komora
przy 10 wejsciach z gory 300 zl.
Bylem 3 razy
Komora sa 2 komory przejsciowa (-60) i docelowa (-150-170) nie jestem pewien. Po komorze odrazu trzeba 30 minut poćwiczyc rozgrzwkowo lub na odpowiednie schorzenie/kontuzje.
Ja tam w sprawie kregoslupa i powiem ze tak dobrze jak po tym cwiczen mi sie wczesniej nie robilo a i kolene 2 dni mialem wrazenie ze jakos lepiej dziala - ale zobaczymy po calosci.
Pozdrawiam i polecam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Cześć. ja chodze na zabiegi krioterapii do klubu Harder Kraków na ból stawów. jestem zadowolona z efektów
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
rece
- Ponad rok temu
-
Kobiety na siłowni...?
- Ponad rok temu
-
Stawy biodrowe
- Ponad rok temu