Dlaczego warto cwiczyc tradycyjne style karate?
Napisano Ponad rok temu
Takie, ktore maja wielusetletnia tradycje, takie, z ktorych czerpia inni, czy takie ktore sie nie rozwijaja, czy takie, ktore nie sa kontaktowe?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dobra nie ma żadnych sensownych argumentów, mogę zamknąć posta ?
Napisano Ponad rok temu
Kyrix i inne xBarteki :wink: - do dziela.
Pozdrowienia,
MR.
PS
Temat jest jak najbardziej powazny i dobrze byloby aby stal sie merytoryczny.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
To co szybciej można wykształcić w stylach kontakowych niż niekontaktowych to z pewnością jest psychika 'zbója', tak nieodzowna w samoobronie, którą ze względu na ciągłe walki można szybciej wykształić wtych stylach...bo tam cały czas walczą Ale pamiętajmy, że nie wszystkim zdrowie pozwala zbierać uderzenia...
W ogóle pytanie wydaje mi się podejrzane :roll: Chyba autor oczekiwal jedynie odpowiedzi panów ....x
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Trzeba zacząć od tego, że na ulicy nie ma sparringów... nikt ci się nie ukłoni, nie ocenisz jego poruszania, szybkości itp. Poza tym co innego full-kontakt, a co innego ograniczony kontakt. A brak kontaktu to jeszcze inna bajka.zaraz zaraz... mowisz ze jak cos jest bezkontaktowe to nie nadaje sie na ring a jest dobre do samoobrony? wg mnie sztuka/sport wlaki bez kontatowego sparingu na pewno gorzej przygotuje swojego adepta do samoobrony niz ...analogiczna nauka samoobrony poparta kontaktowa walka w ramach innej sztuki/sportu walki. to chyba jest logiczne prawda?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
poza tym slaszyszu chyba latwiej jest zastosowac na ulicy prosty cios w kichawe ktory mielisz do wyrzygania na treningach niz zrobic wymyslna, finezyjna dzwignie ktora cwiczysz na biermym partnerze
Napisano Ponad rok temu
poza tym slaszyszu chyba latwiej jest zastosowac na ulicy prosty cios w kichawe ktory mielisz do wyrzygania na treningach niz zrobic wymyslna, finezyjna dzwignie ktora cwiczysz na biermym partnerze
Proste ciosy my ćwiczymy, różnica jest taka że wy nie ćwiczycie dźwigni
Napisano Ponad rok temu
Skąd wiesz co robimy na treningach i w jaki sposób?poza tym slaszyszu chyba latwiej jest zastosowac na ulicy prosty cios w kichawe ktory mielisz do wyrzygania na treningach niz zrobic wymyslna, finezyjna dzwignie ktora cwiczysz na biermym partnerze
A od finezyjnych dźwigni to jest aikido - ja robię tylko proste. A dźwignie mają to do siebie, że najpierw musisz poznać ich mechanikę. Jeśli ktoś ci będzie od początku przeszkadzał, to nie nauczysz się jej i tyle.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dobra nie ma żadnych sensownych argumentów, mogę zamknąć posta ?
A poza tym to nie jesteś szowinistą?
Może nim zaczniemy oceniać to zobaczmy po co dany styl
powstał?
Karate wyłoniło się w znanej dziś formie na przełomie
XIX\XX wieku. Powstało w dość specyficznym środowisku.
Wtedy w Japonii było znane i modne wszystko co europejskie.
Box, zapasy. Jak kto chciał skutecznie ćwiczyć to mógł skolka ugodna.
Na Kano szukającego mistrzów jujutzu patrzano z początku
jak na pomylonego.
Wytworzyło się w tedy środowisko ludzi chcących zmieszać to co
najlepsze w kultórze Japońskiej z nowoczesnością. Tacy pasjonaci
jak dziś bractwa rycerskie. A trochę jak europejskie harcerstwo.
Przeczytaj jeszcze raz[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]:
Jinkaku kansei ni tsutomuru koto
Makoto no michi wo mamoru koto
Doryoku no Seishin wo yashinau koto
Reigi wo omonzuru koto
Kekki no yu wo imashimuru koto
Strive for completion of character
Protect the way of the truth
Foster the spirit of effort
Respect the principles of etiquette
Guard against impetuous courage.
porównaj z przysięgą harcerską
Zobacz czego chciał Itosu, wprowadzenia Karate do szkół
jako tamtejszego WF
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników].
Już nie wspomne o etyce mającej wiele wspólnego z buddyzmem. (jak ktos kojarzy buddyzm z gośćmi mamroczącymi śmieszne teksty to niech obejrzy Run Kurosawy)
Cwiczenie kata nigdy i nigdzie nie było traktowane jako rozwiązanie utylitarne, natomiast miało dla niektórych wartość sentymentalną
Jarek, nikt Ci nie każe zostawać harcerzem, tym bardziej japońskim mam wrażenie jednak, że w młodości naoglądałeś się filmów o niepokonanych karatekach i potem przeżyłeś zawód. Wchodzisz w to albo nie, zawsze zostaje kick, MMA. Natomiast postrzeganie pewnej tradycji i pewnego przekazu moralnego przez pryzmat Karate kid X i jedna druga jest kszywdzące.
Jak piszemy o sensie ćwiczenia karate tradycyjnego to nie patrzmy na tradycyjne techniki. Co i raz powtarza sie u nas problem sekcji chuligańskich, takie bywają sekcje boxu, sekcje sportowe, sekcje kyoku. Czy było by na to miejsce w sekcji kontynuującej tradycje Funakoshiego?
Albo czy widzisz w typowej sekcji sportowej miejsce dla mało usportowionego 30 latka (jak ja na przykład). Sportowcy się od takich opędzają, tradycyjne MA przyjmują za normalne.
Śmieszy mnie trochę jak czytam o filozofii wschodniej
której filozofii? Taoimu, konfucjonizmu, co ma wspólnego filozofia życiowa Oyamy z filozofią życiową Itosu czy Kano? A ilu ichnich filozofów w ogóle nie znamy? Niemniej mozna powiedzieć, że istnieje pewna myśl etyczna i filozofia tradycyjnego karate, co od niej chcesz?
Jak dla mnie zupełnie tradycyjna mogła by być sekcja shido, gdyby wawiązywała do pewnej konkretnej tradycji, do tego czego chcieli pewni konkretni ludzie tyle że sprzed 100 lat i z Japonii.
A
Napisano Ponad rok temu
Tytul to "Ran"jak ktos kojarzy buddyzm z gośćmi mamroczącymi śmieszne teksty to niech obejrzy Run Kurosawy
Bardzo fajny film, ponad dwie godziny nic sie nie dzieje
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Ja to nie wiem o czym oni mówią...
- Ponad rok temu
-
Filmy o Kyokushin.
- Ponad rok temu
-