jeszcze raz o formach.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Do-San
Won-Hyo
Joong-Gun
........
Daebi makgi (guarding block) jest taką gardą. Skąd wy się bierzecie ?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Gdy na sekcje TKD przychodzi małolat (powiedzmy 10 lat) to go będziesz uczył od razu walki???
Obstawiałbym raczej solidną podbudowę ogólną i technikę. Mam dzieciaki w klubie, które w ogóle formy zaczęły poznawać w drugim roku treningu, a niektórzy później. Za to teraz nie muszę ich gonić do trenowania form, bo się im po prostu spodobało. Ciekawe, ile by mi tych maluchów zostało, gdybym zaczął od piłowania Saju Makgi i temu podobnych wynalazków.
Widziałem jak osoby które niećwiczyły jakiejś techniki na sucho (szczególnie kopnięć) "uderzały"/"kopały" to później na worek packę
Ja widziałem też sytuacje odwrotną - jak osoby, które zbyt wiele czasu spędzały na kopaniu techniki na sucho, miały duże problemy z kopnięciem w cel. Nadgorliwość jest niewskazana w którą bądź stronę, a o złotym środku pisali już starożytni.
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
A to drogi kolego, że nikt nie układał form z myślą o zawodach. Zawody to efekt uboczny i dość nowoczesny. Jak wyskoczy ci ktoś na tzw. ulycy to co, poprosisz o przerwę na założenie rękawic? Sądzisz że schowasz się za bokserką gardę mając gołe ręce? Już wiesz co ma do rzeczy technika z form? Jeżeli nie ma sędziego, przepisów, ochraniaczy to ja obieram zupełnie inna taktykę niż na zawodach.wiem ze to inna bajka, ale co to ma do rzeczy? :roll:
Napisano Ponad rok temu
a jeżeli chodzi o walkę to proste z walki sportowej raczej niewiele ci się zdadzą w walce realnej ( pozdro Taeyang ) bo są słabsze od pożądnie wykonanego Bandae jirugi (porównywałem na tarczach), a garda wcale nie musi być nieobecna
W środę czekamy Kyan, będzie bardzo realnie mimo, że w rękawicach
Napisano Ponad rok temu
Jeżeli TAEYANG pozwolisz, spróbuję swych sił z kyanem
Napisano Ponad rok temu
ale ja dalej pytam co to ma do rzeczy? czy to ze nie prosze na ulicy o czas na zalozenie rekawic jest argumentem za tym ze formy wyrabiaja dobre nawyki do walki? :roll:A to drogi kolego, że nikt nie układał form z myślą o zawodach. Zawody to efekt uboczny i dość nowoczesny. Jak wyskoczy ci ktoś na tzw. ulycy to co, poprosisz o przerwę na założenie rękawic? Sądzisz że schowasz się za bokserką gardę mając gołe ręce? Już wiesz co ma do rzeczy technika z form? Jeżeli nie ma sędziego, przepisów, ochraniaczy to ja obieram zupełnie inna taktykę niż na zawodach.wiem ze to inna bajka, ale co to ma do rzeczy? :roll:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
Wyjąłeś mi to z ust....
Nadgorliwość jest niewskazana w którą bądź stronę, a o złotym środku pisali już starożytni.
Ja nie uważam, że tylko formy i nic więcej.
Uważam, że są przydatne (to było głównym pytaniem w dyskusji),
podobnie jak sparingi, gdzie sytuacja się non-stop zmienia i trzeba kalkulować na bierząco i gdzie niema już czasu na naukę techniki
oczywiście, że będe...W środę czekamy Kyan, będzie bardzo realnie mimo, że w rękawicach
I znowu zbiorę łomot
Ale i tak bedzei zaj...
Nawet niewiem co odpisaćJeżeli TAEYANG pozwolisz, spróbuję swych sił z kyanem
Czuje zaciekawienie (pewnie tylko do 1-szego trafienia mnie )
Hmm spróbuje...jezeli nie zrozumialem to napisz jasniej.
Przytaczałeś wypowiedz bruce'a lee brzmiącą mniej więcej tak: "każdy walczy swoim własnym stylem (=po swojemu/inaczej)",
ale żeby móc walczyć musisz mieć podstawy techniczne - układy są jednym ze sposobów aby ćwiczyć technikę "na sucho".
Dopiero gdy opanujesz daną technikę tak, że wykonujesz ją poprawnie za każdym razem - uczysz się dostosowywać ją do siebie i do sytuacji.
Trochę uprościłem moje poglądy ale myślę, że mniej więcej takie są
A tak troche inaczej moro: Do jakiego max. układu znasz ruchy??( chodzi mi nie o samo ustawienie rąk i nóg w technice, ale do czego ona służy)
ja tam jestem raczej początkujący, ale obstawiam, że są tam bardzo ciekawe techniki TKD o których niemiałeś (ja też) nigdy pojęcia
Kolejny powód aby się uczyć układów.
I kolejny: Ktoś wcześniej napisał o kombinacjach do walki (jak Ap + 2 Jirugi w wielu układach) w nich występujących...
ogólnie wątpie właściwie żebym ciebie przekonał, skoro próbowały już osoby o wiele większych niż moje doświadczeniu i wiedzy, używając dobrych argumentów
wytrwałość w poglądach godna podziwu
tylko pamiętaj, że jest ciena linia pomiędzy nią a (głupim) uporem
mówią, żę po tym można odróżnić prawdziwego mędrca
A co o tym temacie sądzą inni forumowicze?? Jakoś mało osób się narazie wypowiadało.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
W samej walce raczej nie ma czasu na wyprowadzanie z gardy bloków, powrót do gardy i wyprowadzenie kontry znowu z gardy.
Jak nie bedziesz "wracal do gardy" to zostaniesz po prostu zmasakrowany.
Walczyc bez gardy to moze kilka osob na swiecie a i to do czasu. :roll:
Napisano Ponad rok temu
Trzymanie się jednej "słusznej" gardy to jak wystawienie się na strzał.Przeciwnik się porusza, atakuje na rózne sposoby (chyba że ma jedna obcykaną akcję)
A to dlaczego ?! Jedna garde trzeba trzymac tylko jak sie przeciwnik "nie porusza" ?
dlatego niczego z góry nie zakładam, raczej opieram sie na doświadczeniu czym w danej sytuacji może ktoś zaatakować i jak to odeprzeć
Jak mozna sie opierac na doswiadczeniu kiedy nic nie wiesz o przeciwniku ? jego mozliwosciach i potencjale "czym moze atakowac".
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Sport...
- Ponad rok temu
-
Co to jest ?
- Ponad rok temu
-
gdzie taekwondo?
- Ponad rok temu