jeszcze raz o formach.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Co do celu to myśle że są po to żeby doskonalić technike, koordynacje itp.
A czy powinny być na zawodach? No cóż ładnie wyglądają, a z pewnością są tacy co wolą formy od sparingów to czemu nie mieli by sprawdzać się na zawodach
Ja tam na treningach jeszcze nie miałem nic z walk, więc nie moge mówić że to dla mnie tylko przykry dodatek, bo jak narazie to niemal wszystko co znam :? Ale jak się zaczną sparingi to z pewnością zmienie zdanie :twisted:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napewno formy nie są wymagane ale raczej są częścią większości azjatyckich sztuk walki (karate, TKD, kung-fu...).
Sztuki walki mają jakąś tradycje, filozofie itp. , a reszta jak bjj, combaty to nie sztuki walki a systemy, sporty lub style walki. Takie jest moje podejście
Nie uważam że formy są nieodłaczną częścią sztuki walki ale nadają jej charakter, są czymś bardzo charakterystycznym, pokazują techniki i tradycję, dlatego nie jestem im przeciwny...
Napisano Ponad rok temu
...pozycje nie do walki, techniki nie do walki, ja pytam dlaczego? czy czasu poswieconego na ta gimnastyke nie mozna spozytkowac lepiej?
Napisano Ponad rok temu
heh charly widze ze trwoje stanowisko jest bardzo "urzedowe", formy sa bo sa... tradycja, azja bla bla bla... nie interresuje cie cel praktyki form?
...pozycje nie do walki, techniki nie do walki, ja pytam dlaczego? czy czasu poswieconego na ta gimnastyke nie mozna spozytkowac lepiej?
No tak to już jest z tymi formami
One nie są do walki sportowej. Jak już wcześniej pisałem interesuje mnie cel praktyki form jako trenowanie tradycyjnych technik, koordynacji itp :wink:
Formy tworzą charakter stylu, a walki sportowe jakie są takie są i każdy walczy po swojemu...
A czy spożytkować ten czas inaczej? No nie wiem :roll: Czy nie wydaje ci się że TKD byłoby wtedy jedynie sportem, czymś w stylu np. kick boxingu?
Napisano Ponad rok temu
a jakiz to charakter stylu tworza formy? formy wlasnie najmniej tworza charakter stylu, bo z nich NIC nie wynika.
Napisano Ponad rok temu
Po prostu trzeba przyjąć że one są częścią stylu który trenujemy, jednym się podobają innym nie. Tak to już jest ze wszystkim :wink:
A skoro jak uważasz że te techniki nie są przydatne w walce? To w takim razie po co je stworzono, przecież to są właśnie techniki TKD, to jest TKD. Przecież twórcy TKD nie wymyślili ich tylko żeby ładnie wyglądały, tworzyli je właśnie do walki :?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
czasy sie zmieniaja, metody treningu sie zmieniaja... kiedys ludzie uwazali ze ziemia jest plaska, ze jest w centrum i wszystko kreci sie w okol niej, takie byly poczatki astronomii... rozumiem ze jestesmy zobowiazani do wierzenia w takie tezy bo tak uwazali tworcy astronomii, to jest tradycja
czy jezeli cos jest stare to jest automatycznie dobre?
Napisano Ponad rok temu
Masz racje że trenuje sztuke walki a nie sztuke "tradycji" ale nie jedynie dla samoobrony i walki sportowej. Trenuje też dla formy, kondycji itp. a w tym formy mogą się przydać. Trenuje też dlatego że mnie to fascynuje i chce czegoś więcej od sztuki walki niż tylko skuteczności...
A ponieważ narazie nie mam walk na treningach to nic innego mi nie pozostaje jak cieszyć się z nauki form
Napisano Ponad rok temu
tymbardziej nie rozumiem- przyznajesz racje ze ziemia nie jest plaska, ale chcesz w to troche wierzyc bo tak kiedys myslano 8O
Napisano Ponad rok temu
Ale odpowiadając na twoje pytanie to trenowałem zarówno gimnastyke jak i pływanie, ale teraz trenuje TKD bo mnie to fascynuje. Interesuje mnie wszystko co jest związane ze sztukami walki (przy okazji właśnie leci K1 :wink: ) i dlatego nie chce trenować innych sportów. I nie ukrywam że kondycja i sprawność są dla mnie ważne ale chce się też nauczyć walczyć, obronić itp. Poprostu nie trenuje TKD tylko w jednym celu, ale mam wiele powodów 8)
Napisano Ponad rok temu
Wyobrażam sobie jaka jest twoja opinia o wu-shu gdzie masz tylko i wyłącznie formy 8O
Napisano Ponad rok temu
a jak przetrwalem? uczylem sie kolejnych form i czekalem az ich moc mnie oswieci :wink: ...nastepnie stwierdzilem ze nie mam pojecia po co mi to wszystko. nie widze teraz zadnego sensu instnienia form w TKD, koordynacje, oddech...i costam jeszcze jak juz napisalem mozna trenowac efektywniej w inny sposob. tradycja tych form jest rzadna- powiedzmy ze 40-kilku letnia, nie biorac pod uwage licznych modyfikacji w ciagu tego czasu.
Napisano Ponad rok temu
Tak więc jak widać świat TKD jest podzielony na zwolenników upraszczania TKD tak aby był przydatny jedynie do walki (i to głównie sportowej) i na zwolenników TKD tradycyjnego, którzy uważają że formy są integralną częścią TKD i tworzą jego charakter, itp.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Sport...
- Ponad rok temu
-
Co to jest ?
- Ponad rok temu
-