Brzuszki - jakieś skutki uboczne ??
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Problemów raczej się nie nabawi, chyba że już je ma. Ważne jest, aby przy ćwiczeniu "nie pracować" szyją tzn. nie przyginać głowy do przodu.
Po serii brzuszków można robić ćwiczenie odwrotne do tego, czyli kładziemy się na brzuchu, ręce przy klatce piersiowej - unosimy i opuszczamy górną część tułowia robiąc "pompki". Można to robić w seriach, na przemian z brzuszkami. W ten sposób i mięśnie brzucha i kręgosłup będą pracować w obu kierunkach.
Można to ćwiczenie też robić jak w jodze, ale wtedy powoli:
Napisano Ponad rok temu
Pzdr. dla taty.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pozdrowienia dla Taty
KAsiaG
Napisano Ponad rok temu
Mam takie pytanie czy robienie brzuszków może spowodować jakieś skutki uboczne typu ból w krzyzu itd ? Pytam tak bo ostanio zmobilizowałem mego tate(51 lat) do robienia brzuszkow idzie mu niezle robi brzuszki juz od 2 tygodni zaczynał od 35 teraz robi 60 tylko czy mu nic nie bedzie szczególnie ze był troche grubawy był bo 3 msc temu zaczął jeżdzić na rowerze ,przejechał ponad 2200 km i schudł ponad 15 kg tylko ze brzuch mu minimalnie zmałał dlatego zaczął robić brzuszki. No i jak to jest czy brzuszki mogą spowodować jakies skutki uboczne ? jak tak to jakie, niechce po prostu zeby tacie sie cos stało chciaz ja uwazam ze dobrze ze chociaz zaczął ciwiczyc .
To zależy chyba jak robi te brzuszki.
Ja robię tak że zamiast obciążać krzyż, unosze nogi w górę i przyciągam tułów. I działa tak samo a może nawet lepiej.
Są różne rodzaje brzuszków.
Myślę że nawet pompki jakoś tam rozwijają mięsnie brzucha.
Silvio
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Po pierwsze to od robienia "brzuszków" nie zrzuci brzucha
To co pomoze mu zrzucic brzuch w taty przypadku nie ma mowy o MA albo sportach wyczynowych !
Napisano Ponad rok temu
Rozumiem, że chodzi o zrzucenie tłuszczu z okolic brzucha? Bo ćwiczenie "brzuszków" wzmocni jedynie mięśnie, co niewątpliwie ma swoje zalety, ale chyba Twojemu tacie chodzi o coś jeszcze?To co pomoze mu zrzucic brzuch w taty przypadku nie ma mowy o MA albo sportach wyczynowych !
Jeśli chodzi o schudnięcie, to nie da się schudnąć w jednym miejscu. Pozostaje albo odsysanie tłuszczu albo:
- trening aerobowy (wysiłek, w którym w celu dostarczenia energii bezpośrednio jest potrzebny tlen; ćwiczenia o średniej intensywności powinny trwać przed długi czas /np. 30-90 minut/): bieganie, pływanie, rower, skakanka, w zimie można biegać na nartach. Ćwiczymy 3-5 razy w tygodniu, regularnie.
- i dieta.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Zapewne robisz pełne skłony głową aż do kolan. Spróbuj unosić tylko górną część tułowia bez odrywania dolnej części kręgosłupa od podłoża.A ja mam powiazane pytanie z powyzszym tematem bo jak ja cwicze brzuszki na czyms twardym typu parkiet na sali to kurcze boli mnie kosc ogonowa prawie zawsze da sie temu jakos zaradzic ??
Napisano Ponad rok temu
Mam takie pytanie czy robienie brzuszków może spowodować jakieś skutki uboczne typu ból w krzyzu itd ?
Efektem ubocznym robienia brzuszków jest wzmocnienie mięśni brzucha 8)
Napisano Ponad rok temu
Ale zeby zrzucic brzuch musi jednoczesnie zmienic sposob odzywiania - w Posce w wiekszosci je sie bardzo tlusto.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ćwiczenia nie są konkretnie określone, jak zresztą widać powyżej - jest i jazda na rowerze jak i ćwiczenia ze skakanką. Chodzi o czas trwania wysiłku i jego intensywność.
A teraz trochę teorii, może to trochę wyjaśni. :-)
(...)
ENERGETYKA WYSIŁKU
Wykonanie każdego ruchu wymaga dostarczenia mięśniom energii. Podstawowym związkiem - nośnikiem energii - jest adenozynotrifosforan (ATP), a uwalnia ją pęknięcie wewnętrznych wiązań fosforanowych cząsteczki. Zapasy ATP w mięśniach są bardzo niewielkie i wyczerpują się po 5 sekundach ich pracy. Dłuższa praca wymaga natychmiastowego dostosowywania szybkości resyntezy ATP do szybkości jej rozpadu. Intensywny wysiłek, np. bieg sprinterski, trwający do 10 s odbywa się przede wszystkim kosztem mięśniowych zasobów fosfokreatyny, białka wysokoenergetycznego, nieodzownego do odtworzenia adenozynotrifosforanu. Po wyczerpaniu i tych zapasów organizm, aby uzyskać niezbędną mu energię, uruchamia dwa inne procesy metaboliczne ją tworzące - jeden nie wymagający tlenu (anaerobowy) i drugi wykorzystujący tlen (aerobowy).
W początkowym okresie wysiłku, zanim nie wzrośnie przepływ krwi przez mięśnie zapewniający lepsze zaopatrzenie ich w tlen, uruchamiany jest pierwszy z nich, zwany glikolizą. Komórki mięśniowe rozkładają glikogen znajdujący się w mięśniu, a uwolnioną energię wykorzystują do odtworzenia ATP. Beztlenowy metabolizm glikogenu prowadzi jednak do powstania kwasu mlekowego i nagromadzenia go w mięśniu. Wysoka koncentracja tego metabolitu wywołuje silny ból mięśni, a po pewnym czasie istotnie utrudnia, a niekiedy uniemożliwia ich pracę.
Dzięki treningowi mięśnie sportowców tolerują wyższy poziom koncentracji kwasu mlekowego; mogą też dłużej intensywnie pracować niż mięśnie niewytrenowane.
Procentowy udział procesów energetycznych podczas pracy trwającej określony czas
Maksymalny Beztlenowe Tlenowe czas pracy 5 s 95 5 10 s 85 15 30 s 80 20 1 min 70 30 2 min 50 50 4 min 30 70 10 min 10 90 30 min 6 94 1 godz 3 97 2 godz 2 98Po 2-4 minutach od momentu rozpoczęcia ćwiczeń aktywność układów współdziałających w pokrywaniu zapotrzebowania tlenowego (układy oddychania i krążenia) osiąga maksymalny poziom i w metabolizmie pracujących mięśni zaczynają dominować energetyczne procesy tlenowe.
(...)
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
powstania kwasu mlekowego i nagromadzenia go w mięśniu. Wysoka koncentracja tego metabolitu wywołuje silny ból mięśni, a po pewnym czasie istotnie utrudnia, a niekiedy uniemożliwia ich pracę.
[/url]
No ale Mariusz Radliński w temacie ZAKWASY pisał chyba coś innego , że to nie kwas mlekowy powoduje ból mięsni.
to jak jest?
Silvio
Napisano Ponad rok temu
A może chodziło mu o ból mięśni pojawiający się podczas samego ćwiczenia, a nie ten po 1, 2 dniach?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
powstania kwasu mlekowego i nagromadzenia go w mięśniu. Wysoka koncentracja tego metabolitu wywołuje silny ból mięśni, a po pewnym czasie istotnie utrudnia, a niekiedy uniemożliwia ich pracę.
[/url]
No ale Mariusz Radliński w temacie ZAKWASY pisał chyba coś innego , że to nie kwas mlekowy powoduje ból mięsni.
to jak jest?
Silvio
Witam!
Uciekam na trening wiec teraz nie mam czasu odpowiedziec. Jak wroce, postaram sie to wyjasnic.
Narazie,
MR.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Trening..
- Ponad rok temu
-
Jak wyćwiczyć w warunkach domowych szybkość i siłę uderzenia
- Ponad rok temu
-