Skocz do zawartości

Zdjęcie

trening uderzeń z ciężarkami

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
23 odpowiedzi w tym temacie

budo_lubomir
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 621 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

trening uderzeń z ciężarkami
czy ktoś zna jakieś przeciwwskazania do takiego treningu: chodzi mi o wykonywanie technik zarówno ręcznych jak i nożnych "na sucho" czyli w powietrze. Jak to robić żeby osiągnąć max korzyści przy minimalnym ryzyku kontuzji?
  • 0

budo_dohap
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 209 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: trening uderzeń z ciężarkami
a po co chcesz to robić? jeśli chcesz wzmocnić mięśnie obreczy barkowej lub biodrowej, to ok. przełamać pamięć szybkości - ok. ale niestety nic więcej... jest tez sporo przeciwskazań, tak ze strony urazowości jak i zahamowania postępów. Wszystko zależy od celu i metodyki. :idea:
  • 0

budo_lubomir
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 621 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

przełamać pamięć szybkości - ok.

nie spotkałem się z tym określeniem - czyli można liczyć na wzrost szybkości?
o co mi chodzi - na razie zwrost siły ciosy, w późniejszym okresie wzost szybkości - wszystko przy zachowaniu poprawności techniki.

JAK CWICZYĆ DOBRZE???
  • 0

budo_thaiboxer
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 63 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Hhhhhmmmmmm.... Ja robię coś takiego: biorę dwa hantelki po 4 kg każdy i biję w powietrze różnymi technikami (najczęściej cios prosty, żadziej sierpy i haki). Słyszałem, że jest to świetny sposób, choć ryzykowny, na zwiększenie szybkości. Zamiast tego proponuję szybkie robienie pompek (ja tego nie lubię). Cokolwiek robisz, musisz robić to jak najszybciej, bo jak będziesz się obijał to o postępach możesz pomarzyć!!!!
A jak wybierzesz hantelki to nie prostuj całkowicie ręki. Z własnego doświadczenia obciążników na nogi nie polecam.
Pozdrawiam
  • 0

budo__ash_
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 286 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ja tez kiedys to robilem, ale poczytalem troche i przestalem :wink: Mozna sobie w ten sposob zalatwic zarowno lokcie i barki ciezarkami na rekach jak i kolana i biodra ciezarkami na nogach.
Co do rak, to ciekawe jest zastapienie ciezarkow gumkami przymocowanymi do sciany za plecami. Na nogi nie wiem co...
  • 0

budo_madzia111
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 493 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

do cwiczenia nóg czesto uzywamy na treningach gumy, ktore przymocowujemy do drabinek lub jakiejs laweczki. Gumke zapina sie na kostke i wtedy wykonujemy jak najszybsze i bardzo dynamiczne kopniecia;) Ale z tego co wiem to poprawia głównie sile i dynamike kopniec
  • 0

budo_kenshiro
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 51 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Obciążeń można używać do treningów ciosów i kopnięć ale trzeba to robić w sposób odpowiedni bo można się nieźle uszkodzić :lol:

Do ćwiczenia ciosów najlepiej wybrać parę sztangielek i wykonywać z nimi ciosy, bloki, itd. pamiętając jednak o tym, żeby nie uderzać szybko - trzeba to robić znacznie wolniej niż bez obciążenia, żeby nie nadwerężać torebek stawowych. Im wolniej i dokładniej wykonuje się ruchy, tym jest to bardziej męczące :) ale i bezpieczniejsze.

Jeśli chodzi o nogi to najlepiej użyć przypinanych obciążników ( można je dostać w sklepach sportowych ). Tu także nie można kopać z pełną szybkością i siłą ( z kolanami nie ma żartów ).
  • 0

budo_thaiboxer
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 63 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ja się z tym zgadzam bo po obciążni9kach na kostki, strasznie bolały mnie kolana i pov czterech treningach dałem sobie z nimi spokój
  • 0

budo_pepe
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 677 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:MMA

Napisano Ponad rok temu

Z tego co wiem każde cwiczenie dynamincze z ciezarkami czy to na nogi czy to hantelki w dloni uszkadza stawy. Chyba ze obciązenie jest małe ,ja osobiscie wolę pobić w worek wiecej sie przy tym męczę a jeżeli chce wzmocnić sobie raczki to robię sobie pompeczki albo napieram w ten worek który jest większy odemnie w seriach 2 min :)
  • 0

budo_thaiboxer
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 63 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

No ja sie na worku pobawic nie moge z prostej przyczyny. Nie mam go!!! Co do obciazników i hantelków to też nie ładuje na maxa, tylko tak żeby byly z tego jakies postepy. Na razie nic mi nie jest i sie z tego ciesze:)
  • 0

budo_marcind
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 156 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Hhhhhmmmmmm.... Ja robię coś takiego: biorę dwa hantelki po 4 kg każdy i biję w powietrze różnymi technikami (najczęściej cios prosty, żadziej sierpy i haki). Słyszałem, że jest to świetny sposób, choć ryzykowny, na zwiększenie szybkości.

A nie lepiej klasycznie po boksersku z pilka lekarska? Bierze sie pilke lekarska, staje jakies 1,5m od sciany i rzuca nia z calej sily w sciane stosujac motoryke wzorowana na motoryce wykorzystywanej podczas robienia zwyklych uderzen. Jak pilka odbija sie od sciany, to sie ja lapie i rzuca jeszcze raz. Poniewaz pilka lekarska slabo sie odbija od sciany, to trzeba stanac odpowiednio blisko, czyli te podane 1,5m jest tylko orientacyjne.
Korzysci. Zwiekszenie sily i szybkosci ciosu bez efektow ubocznych. Bo na koncu ruchu lapa nie jest wyrywana ze stawu. Jest jeszcze cos. To cwiczenie jest doskonalym cwiczeniem mentalnym. Poniewaz gwaltowne pozbywanie sie ciezaru pilki powoduje uczucie, jakbysmy cos bardzo ciezkiego wbijali uderzeniem w srodek ciala przeciwnika i tam to zostawiali powodujac uszkodzenia. Wiec po takim treningu wzrasta znacznie zaufanie do sily wlasnego ciosu. Ma sie wrazenie, ze ciosem piescia mozna przebic przeciwnika na wylot. Oczywiscie jest to tylko takie odczucie, ale jak wiadomo nastawienie psychiczne moze znacznie zwiekszyc lub oslabic nasze fizyczne mozliwosci.

Marcin
  • 0

budo__ash_
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 286 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

A nie lepiej klasycznie po boksersku z pilka lekarska? Bierze sie pilke lekarska, staje jakies 1,5m od sciany i rzuca nia z calej sily w sciane stosujac motoryke wzorowana na motoryce wykorzystywanej podczas robienia zwyklych uderzen. Jak pilka odbija sie od sciany, to sie ja lapie i rzuca jeszcze raz. Poniewaz pilka lekarska slabo sie odbija od sciany, to trzeba stanac odpowiednio blisko, czyli te podane 1,5m jest tylko orientacyjne.(...)

Fajne, tylko do domu to sie chyba nie za bardzo nadaje... Malo kto moze robic remont sciany co tydzien.
  • 0

budo_lubomir
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 621 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

ja mam taką kuleczkę z twardej gumy - 15 cm średnicy i ok. 1,5 kg wagi i pieska który ją aportuje, tylko muszę daleko rzucać żeby cholera nie próbowała łapać w powietrzu :)
  • 0

budo_marcind
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 156 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Fajne, tylko do domu to sie chyba nie za bardzo nadaje... Malo kto moze robic remont sciany co tydzien.

W domu to mozna, tylko raczej na scianie kostrukcyjnej, nie dzialowej. Wiekszy problem jest w mieszkaniu, bo sasiedzi wymiekna.
Mozna tez wyjsc na swieze powietrze, ale wtedy to czesciej biegi bedzie sie cwiczylo niz uderzenia. Chyba, ze znajdzie sie jakas scianke lub odpowiednio szerokie drzewo.

Marcin
  • 0

budo_rabi
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 597 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

To mnie zaiteresowalo. Uzuwa sie do tego pilki lekarskiej duzej czy malej? Mozna taka gdzies kupic i mniej wiecej za ile?
  • 0

budo_marcind
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 156 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

To mnie zaiteresowalo. Uzuwa sie do tego pilki lekarskiej duzej czy malej? Mozna taka gdzies kupic i mniej wiecej za ile?

Nie znam sie az tak bardzo na pilkach lekarskich. Kiedys na boksie mialem takie cwiczenia. Poniewaz cwiczacych bylo znacznie wiecej niz pilek, cwiczylismy na nich w formie stacji. Po prostu, jeden idzie do worka, drogi na gruszke, trzeci robi brzuski, a czwarty wali pilka w sciane. I tak przez pelna runde. Pozniej zmiana. Ale z jakimi pilkami (ile wazyly) sie cwiczylo, to na to nie patrzylem. To byly zwykle pilki, takie najbardziej powszechne, jakie i w szkole na wfie byly uzywane.

Marcin
  • 0

budo_rabi
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 597 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Takie wielkosci pilki do pilki noznej czy lekutko wieksze? To bede wtedy wiedzial.
  • 0

budo_marcind
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 156 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Takie wielkosci pilki do pilki noznej czy lekutko wieksze? To bede wtedy wiedzial.

Wieksze.

Marcin
  • 0

budo_rabi
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 597 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

To wiem. Dzis na WFie sobie takimi porzucalem :> Musze se kupic wieksza teczke to jedna pociagne ;>
  • 0

budo_marcind
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 156 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

To wiem. Dzis na WFie sobie takimi porzucalem :> Musze se kupic wieksza teczke to jedna pociagne ;>

Ale glowy nie daje, ze te wieksze sa lepsze od tych mniejszych. Moze po prostu na treningach rzucalismy takimi jakie byly. A byly tylko wieksze.
Wiesz, to dawno temu bylo. Jeszcze za komuny, wiec wyboru wielkigo nie bylo.

Marcin
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024