Co lepiej ćwiczyć jeżeli chodzi o parter?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jezeli chodzi o jiu-jitsu. Jest tutaj chyba w sumie wszystko. Lacznie z parterem. Nie jest on ograniczony jak w judo. Walka sportowa w jiu-jitsu posiada, jak kazdy system, pewne ograniczenia, sa one mniej krepujace jak w judo ale sa mniej liberalne nizeli w bjj.
To ile parteru, jakiego, na danym treningu , w danej sekcji, w danym klubie zalezy od instruktora prowadzacego zajecia.
Tak mi sie wydaje. Moge sie mylic.
Napisano Ponad rok temu
Jak ktoś mi odpowie na to pytanie to dopiero wtedy zagłsuję w ankiecie
Napisano Ponad rok temu
chyba w Jj... no chyba z niego sie wywozi bjj ? no nie ,,przynajmniej tyle tylko wiem .. coz
A w czym jest więcej Bjj?
Jak ktoś mi odpowie na to pytanie to dopiero wtedy zagłsuję w ankiecie
A tak ogolnie ja zamiast na judo poszedl bym na jj ... i tobie radze to samo bedziesh mial stojke jak i parter zreszta kiedys na kyokushin przyszedl teraz moj znajomy J.Kaczmarczyk ... i pokazywal nam elementy w stojce jak i w parterze na tyle na ile mielismy czasu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
bjj wywodzi sie przecież z Judo. Bjj "zapoczątkował" japończyk Mitsuyo Maeda mistrz judo.Jj... no chyba z niego sie wywozi bjj ?
Napisano Ponad rok temu
bjj wywodzi sie przecież z Judo. Bjj "zapoczątkował" japończyk Mitsuyo Maeda mistrz judo.Jj... no chyba z niego sie wywozi bjj ?
a judo wywodzi sie z jj czyli bjj z jj
A tak naprawde oprocz tego ze Maeda trenowal judo to przed judo mial stopnie mistrzowskie w JJ - wiec ciekaw jestem czy ktos moze teraz konkretnie powiedziec z czego sie wywodzi
Napisano Ponad rok temu
Judo, jiu-jitsu, brazylijskie jiu-jitsu. Obecnie to 3 kompletnie rozniace sie od siebie sztuki walki. Ewoluowaly. Zystakly swoja odrebna nazwe aby podkreslic swoje pochodzenie. Nic wiecej. Wszzystkie 3 roznia sie od siebie dosc znacznie pod wiekrzoscia wzgledow. Jako iz sa one rozne to podawanie historycznego zrodla skad dany system pochodzi jest, jak dla mnie, malo znaczaca ciekawostka. Judo z czasow Jigoro Kano rozni sie od obecnego. Bjj zmienia sie non stop i to czego Maeda nauczyl Carlosa Gracie w bardzo niewielkim stopniu przypuszczalnie przypomina to co obecnie okresla sie mianem brazylijskiego jiu-jitsu.
Dla przykladu iz systemy o takim samym rodowodzie moga sie od siebie totalnie roznic, a to wlasnie na skutek ewolucji, podam judo i aikido. O ile sie nie myle to oba maja swoje korzenie w japoni. Oba powstawaly w podobnym okresie. Oba maja za swoje korzenie stare szkoly jiu-jitsu. Judo nie ma chyba obecnie za wiele wspolnego z aikido, pomimo posiadania wspolnych korzeni. Tak wiec wspolne korzenie roznych systemow nie oznaczaja iz dane systemy musza byc choc troche do siebie podobne.
Wydaje mi sie ze kazdy adept sztuk walki powinien znac korzenie stylu jaki praktykuje a szacunek do innych systemow, nie tylko do tego z ktorego powstal nasz, jest chyba wbudowany w istote budo.
Mam nadzieje ze gdzies jakiejs gafy nie popelnilem. Jesli tak to prosze mnie poprawic.
Napisano Ponad rok temu
Np wszystkie sztuki ktore oparte kiedys byly na jj - kieruja sie zasada wykorzystanie sily przeciwnika ale juz technika wykorzystujaca ta zasade moze byc rozna.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Heh, tak i nie. Jak wężej się na to patrzy, to oczywiście tak, bo sztukom tym - judo, jj i bjj - towarzyszą inne przepisy, patronat nad nimi sprawują inne organizacje, inny jest udział poszczególnych grup technik w procesie szkolenia, etc... Ale jak szerzej na to spojrzeć, to można dojść do wniosku, że są to klocki tej samej układanki... To tak IMHO, oczywiście(...) Judo, jiu-jitsu, brazylijskie jiu-jitsu. Obecnie to 3 kompletnie rozniace sie od siebie sztuki walki. (...)
A wracając do pytania SAMIRA... Cóż, spisz sobie sekcje w pobliżu i zacznij je odwiedzać, bo każda jest inna i niepowtarzalna. Potem wybierz, w której chcesz ćwiczyć. Teoretycznie - parter zaoferuje Ci zarówno judo, jak i jiu-jitsu, przy czym w przypadku samego jj - pewnie znacznie więcej modern, a zdecydowanie mniej tradycyjne.
Pozdr., M.
Napisano Ponad rok temu
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
a sprawdziles, kiedy pytal?A wracając do pytania SAMIRA...
Napisano Ponad rok temu
... ale dopiero po przeczytaniu Twojego postu ;-)
Ech, diabeł tkwi w szczegółach :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pamiętam, że 10-15 lat temu to robiliśmy wszystkie te techniki co teraz sie podciąga pod bjj, z dzwigniami na nogi włącznie (oczywiście nie na zawodach). Ech, gdzie te czasy. Teraz co i raz młodzież zachwyca sie jakąś balachą zauważoną u jakiegoś PołudniowegoAmerykanina, a przecież wszystko to już było, fakt że nie tak powszechne jak teraz. Jak zwykle ktoś inny potrafił to lepiej sprzedać.
Obawiam sie ze nie robiliscie tego co jest na bjj Przyjdz pokulaj sie z takim poludniowoamerykancem jak bedzie w Polsce, i zobaczysz o co chodzi. w bjj masz inna metodyke nauczania technik i koncepcje walki co znacznie wplywa na caly obraz czystego bjj. widzialem jak jeden z polskich czolowych judokow pokazywal poszczegolne techniki np: balache i omoplate, te same co na bjj, a jednak troche inaczej pokazuja je ci z ameryki pld.
Seba
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Poczatek sezonu.
- Ponad rok temu
-
Potrzebuje waszej pomocy ...
- Ponad rok temu
-
Jaka to melodia!?
- Ponad rok temu
-
DOBRA SZKOŁA ?? !! ??
- Ponad rok temu
-
Oglądał ktoś dokument "droga wojownika" na Discove
- Ponad rok temu
-
Sempai????
- Ponad rok temu
-
od czego zaczac????
- Ponad rok temu
-
Czy potrzebny jest nam nauczyciel/mistrz?
- Ponad rok temu
-
Co wybrac?
- Ponad rok temu
-
Dystans
- Ponad rok temu