Napisano Ponad rok temu
Re: Potrzebuje waszej pomocy ...
<>
Niekoniecznie, choc cos w tym stwierdzeniu jest. VVD jest takim zlepkiem, ale nie zauwazylem zeby przyszedl na trening jakis "specjalista" i powycieral wszystkimi podloge (raczej bywalo odwrotnie). Oczywiscie sa lepsi i gorsi zawodnicy i nie twierdze, ze nie przyjdzie jakowys super-hero i wszystkich kiedys nie skopie, ale porownujac przecietny poziom ludkow z roznych systemow nie wstydze sie swojego.
<>
To nie systemy maja cos na wyjatkowym poziomie, lecz ludzie. Prawda jest, ze jesli system wszechstronny, to jakby wiekszy zasob technik, wiec mniej na treningu czasu by je szlifowac... Czyli zamiast 15-tu wariantow kopniecia X cwiczy sie kilka podstawowych.
Mi mowiono, ze powinienem umiec poprawnie wykonywac techniki przewidziane programem na dany stopien, kazdy zas w trakcie treningu dobiera sobie indywidualne techniki, wlasny "styl" walki i doskonali to na tyle, na ile moze. Czyli, ze jesli dobrze kopiesz i lubisz uzywac kopniec w walce, mozesz poswiecac na doskonalenie kopniec nie mniej czasu niz kadra taekwondo. Co prawda gorzej ci idzie w parterze, ale twoja wizja pojedynku wyglada tak, ze nie dajesz sie do parteru sciagnac.
A twoj kolega obok moze miec inny charakter i budowe ciala. Moze kopac przecietnie, ale miec silne rece, wieksza mase ciala i byc bardzo dobry w parterze...
Zaleta stylu wszechstronnego jest to, ze w walce mozesz robic (i trenowac) WSZYSTKO co ci dobrze idzie, a nie tylko to w czym sie specjalizuje twoj system. A podczas sparringu spotkasz roznych ludzi, stosujacych rozne techniki... co jest zaleta, jak mi sie zdaje.
Zdarzalo mi sie wygrywac z ludzmi, ktorych nigdy nie udalo by mi sie pokonac (nie jestem za dobry w te klocki), gdyby tak pare razy na treningu spotkali sie z troche innymi sytuacjami, niz te w ktorych specjalizuje sie ich system.
<>
Co za roznica, czy robisz to w ramach jednego stylu, czy dwu lub wiecej? Oczywiscie pomijajac to, ze w ten sposob poswiecasz 2 czy 3 razy wiecej czasu na treningi, korzystasz z wiekszej ilosci wyspecjalizowanego sprzetu, spotykasz wiecej ludzi (instruktorow i sparringpartnerow) itd.?