Dlaczego zmieniłeś styl?
Napisano Ponad rok temu
ja uzupełniam aikido karate... dlaczego? bo chcę oprócz zakładania dźwigni również dobrze kopać... :wink:
gassho!
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Fakt nie chodzi o to , by co "chwile" zmieniać swoje przyzwyczajenia, czy raz to blokować raz pozwalać na wykorzystanie swoich predyspozycji. Ważne jest aby odpowiednio dobierać to co zamierza się ćwiczyć.
Ja na SW patrzę pod kątem możliwości , skuteczności ale każdy ma swoje cele, upodobania dzięki czemu ten świat przynajmniej nie jest nudny :-)
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
zmienilem styl z boksu na shooto (nie na bjj choc w klubie trenerem byl czarny pas bjj). powod: lubie uderzac a bjj tego nie daje, poza tym wkurza mnie gi. powod zmiany boksu na shooto: sparing z Hayato Kawabata.
Napisano Ponad rok temu
pozdro
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
- na bjj co chwilę słyszałem "ulica", "na ulicy", ciągle takie podejście, dyskusje o jakichś ufc i innych turniejach (miałem wrażenie, że połowa tego towarzystwa przyszła na sekcję, bo się naczytali w internecie na ten temat - podobnie jak ja). Radziłem sobie z coraz lepszymi, ale to mi nie przynosiło zbytnio satysfakcji
- poszedłem na boks, ani razu nie słyszałem nic o ulicy, tylko piękne sportowe podejście, sportowa rywalizacja, czysta walka, zauważyłem, że walka przy takich mocno ograniczonych zasadach jest dużo ciekawsza niż walka, gdzie prawie wszystko jest dozwolone. Każda walka bokserska jest zupełnie inna, mnóstwo w niej psychologii - nie można być zbyt agresywnym, ani zbyt pasywnym, nie można dać się oszukać. Ludzie walczą przeróżnie - jedni pięknie pracują nogami inni świetnie balansują tułowiem, inny dobrze przewiduje moje kolejne ruchy, jeszcze inny refleks, a ktoś inny ma ciekawą psychikę. W każdej walce widać charaktery obu walczących, w bjj tego nie miałem. A do tego boks ma taką piękną oprawę, która od zawsze robiła na mnie wrażenie - ring, światła, czerwone, błyszczące rękawice, nazwisko zawodnika na spodenkach. I tutaj też rozwijam się bardziej ogólnie, poprawiam refleks, siłę, szybkość, wytrzymałość, motorykę, psychikę. W bjj wystarczyło tylko być dosyć dynamicznym, mieć bogactwo technik i dobrze "czuć" przeciwnika. Nie dało się w walce nikogo zastraszyć. Z tych sportów co trenowałem (bjj, kick, judo, troszkę thai, boks) to wszystko było mniej lub bardziej fajne, ale w boksie to się zakochałem! Mogę iść na trening, przegram z kimś walkę ale i tak jestem bardzo zadowolony, jeśli walka była ciekawa, przeciwnik stosował ciekawe rzeczy, dużo się nauczyłem. Mógłbym napisać książkę o tym, co mnie w boksie fascynuje
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ale tez nie przesadzajmy, wszystko zalezy od tego,kto trenuje na danej sekcji.u nas cwiczy sie zarowno boks jak i rzeczy zwiazane m.in z bjj, a nie ma fanatykow ( choc kto wie co siedzi w czlowieku:D ).i bardzo dobrze bys zrobil, jsobanski zapomnial jeszce dodac o fanatyzmie bjj-ow.
Napisano Ponad rok temu
pozdro
Napisano Ponad rok temu
pozdrowienia dla wszystkich cwiczacych, bo w końcu to liczy sie najbardziej
Napisano Ponad rok temu
Obecnie Shidokan, może będe jeszcze coś robił (bjj)
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
obie sztuki wlaki mi się baardzo podobają.techniki obu są w moim arsenale fajterskim,ale...ostatnio narzekam na kręgusłup zwłąszcza po treningu na którym dużo rzucam..zwłąszcza kolesiami o 20 kg cięższymi..zastanawiam się by nie odejść od treningów jj,ewentualnie nie rzucać a dźwigniować..a moze bjj..tam sie chyba tyle nie rzuca a parteruje...ewentualnie zmienię sekcję na kk..pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 5
0 użytkowników, 5 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Duszenia ... tak, ale co potem ?
- Ponad rok temu
-
Czemu uczymy ludzi bić innych?
- Ponad rok temu