Napisano Ponad rok temu
Re: Dlaczego zmieniłeś styl?
Zaczynałem od karate i uprawiałem je kilka lat. W trakcie ćwiczeń - a podchodziłem do nich naprawdę poważnie - zacząłem się orientować, że trening jest jednostronny i mało realistyczny (np. zatrzymywanie ciosów przed przeciwnikiem). Dodatkowo zaczęła mi przeszkadzać fatalna metodyka nauczania karate, np. trening kopnięć z całą siłą w powietrze. Zacząłem interesować się starym, dobrym boksem i jeet kune do. Zacząłem ćwiczyć na workach i manekinach do wing tsun oraz sparować w rękawicach. Okazało się, że pewne założenia z karate, w takiej formie jak uczą ich w klubach są rzeczywiście chybione. Zresztą widać to najlepiej na zawodach karate, gdzie sposób poruszania się zawodników, sposób zadawania ciosów ma niewiele wspólnego z tradycyjnymi podstawami, przypomina raczej nowoczesny kick boxing.
Potem zacząłem pracę i musiałem przerwać treningi, do których powoli wracam.
Mimo to nie uważam, że karate było złym wyborem. Dało mi pewne podstawy, szczególnie stabilność pozycji oraz wzmocniło fizycznie, bo mimo, że cały czas trenowałem siłowo, to pewne ćwiczenia typowe dla karate są nie do zastąpienia (np. długie stanie w zenkutsu dachi lub w kiba dachi). Tak czy inaczej przyszedł czas aby opuścić stary port i pożeglować dalej ;-) Gdybym teraz zaczynał treningi jako nastolatek, na początek wybrałbym boks i ewentualnie uzupełnił BJJ.