Dlaczego zmieniłeś styl?
Napisano Ponad rok temu
Kiedy bys zaczynal w 86 w szkole na Piaskach w pierwszej samodzielnej sekcji Benka to bysmy sie poznali bo mu wtedy asystowalem wraz z Robertem Boguszem (taki wysoki dragal powinienes go znac bo pozostal przy Benku a ja wrocilem do Zelaznej Bramy i rzadko u Benka sie pojawialem) on wtedy pozostal i mu dalej asystwal.
Od 87/88 zaczalem juz sie bardziej zajmowac jujitsu az przeszedlem na nie calkowicie.
A popieram opinie ze VVD jest Cool i dla mnie bardzo wszechstronne cos jak jujitsu z wieksza iloscia uderzen i formami.
Pozdrawiam
Martius
Ps. To nie byly bledy instruktora - po prostu zmiany byly zbyt szybkie i czeste.
Napisano Ponad rok temu
Brakuje mi walki w parterze ale nigdzie nie ma u mnie takiego klubu, w którym by tego uczyli.
Moze poszukaj jakies sekcji zapasniczej.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Kiedy zapisywałem się do klubu skusił mnie też plakat na którym był wizerunek dynamicznego kopnięcia na głowe. Jakoś tak sobie ułozyłem w głowie ,że będę fajterem trenując tam. A tu kupa! Kata, walki z zatrzymywaniem ciosu przed przeciwnikiem czy soft kontakt, niskie pozycje.
W końcu zrezygnowałem, jakiś czas przerwy(trenowałem gry zespołowe) no i teraz bjj. Ale też nie do końca jestem zadowolony. Brakuje mi adrenaliny. Walczy się bez ciosów...
Napisano Ponad rok temu
1-Brakowało mi rywalizacji(sparingi)
2-Starsi stopniem tłumaczyli swoje błędy techniczne MOIM złym uchwytem,MOJĄ złą postawą,a ja odkąd chodziłem na Aikido zawsze zastanawiałem się:"A co jeśli przeciwnik nie wie jak MA atakować?"
3-Szukałem skuteczności
4-Raz trener przegiął z forsą:miałem dłuższe przerwy w treningach(szkoła,szkoła) i przyszedłem na ostatni trening w miesiącu.PO treningu dowiedziałem się,że będę musiał zapłacić za CAŁY MIESIĄC!?!
5-Zobaczyłem Ricksona Gracie w akcji
Napisano Ponad rok temu
Powodów bylo wiele - cheć walki w parterze, brak sparingow ktore kiedys byly...ogolnie widzialem ze czas mi leci, sprawnosc sie zwieksza a moje umiejętności REALNEJ walki nie zmieniają się. Ktos powie ze to zalezy od człowieka jak ćwiczy itp. ale nie w 100% ...niestety.
Poki co Kung Fu odstawilem na bok...jest zawieszone na jakis czas - moze do niego wroce a moze nie - czas pokaże.
Polecam kazdemu poszerzenie horyzontow, zamkniecie w jednym stylu na cale zycie ogranicza nas w jakis sposob. Uważam że warto próbowac nowych rzeczy - któraś z nich może okazac sie tym czego szukalismy przez długie lata.
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Teraz , ....I'm so sexy
Napisano Ponad rok temu
Teraz oprocz czystego bjj cwiczymy dodatkowo judo i kick box [+ kolana, ostatnio dodajemy lokcie] + uderzenia w parterze, czyli pelnia szczescia. [1 dzien: bjj, 2 dzien: judo + bjj, 3 dzien: uderzenia w stojce i parterze]. Do tego czeste sparingi.
Jak znajde czas [teraz szkola mi nie pozwala] z najwyzsza przyjemnoscia wroce do capoeira, nie rezygnujac jednak z bjj.
Napisano Ponad rok temu
Z perspektywy czasu to widze,ze troche zle zrobilem ze tak skakalem z kwiatka na kwiatek. Zeby cos osiagnac to trzeba sie tego trzymac i nad tym latami pracowac.
Wlasnie po dlugiej przerwe wybralem takie sztuki walki w ktorych kiedys najlepiej sie czulem (Jujitsu i Taekwondo). Zmienianie sztuk walki prawie nic mi nie dalo, poza tym , ze wiem czego oczekiwac po danym stylu. W taekwondo i jujitsu wcale nie szukam umiejetnosci prawdziwej walki , bo jej tam po prostu nie znajde.(trening przygotowujacy do prawdziwej walki to min. bjj ,na treningach to widac. Na pewno thaibox tez, ale nie bylem na zadnym treningu tb) Stawiam na co innego. Jednakze _jesli wytrwam_ to _postaram sie_ nie popelnic juz tego bledu co kiedys,tylko trenowac i nie przerywac. Dlatego postaram sie teraz nie zmieniac sztuk walki. Jesli juz to dodac jakis styl (bjj :-) jesli bedzie na to czas.
Napisano Ponad rok temu
Jakie były przyczyny Twojego odejścia od jednego stylu i rozpoczęcia nauki innego?
Czy też może po prostu znudziło Ci się to, co robiłeś do tej pory?
Hm..zmienialem z roznych powodow... Najpierw w 6 klasie podstawowki zaczalem karate shotokan...ale musialem przerwac ze wzgledu na chorobe... potem jeszcze w podstawowce judo...tez przerwane bo ta sama choroba wogole mnie wylaczyla ze sportu jakiegokolwiek na dluzszy czas...
Potem na studiach juz judo i samoobrona w ramach wf i sekcji AZS. Ale na judo przy mojej budowie nie bardzo dawalem sobie rade. Same techniki to pol biedy, ale juz walki to nie bardzo. Ja mam 165 cm i waze jakies 65kg, przy reszcie chlopakow bylem krasnoludkiem, w walce nie mialem szans.
Judo zmienilem na aikido, cwicze juz dosc dlugo ale znow odczuwam potrzebe zmiany a raczej odswiezenia i odskoczni...chyba zmienie na karate...
Napisano Ponad rok temu
trening przygotowujacy do prawdziwej walki to min. bjj ,na treningach to widac.
Jakieś szczegóły? Skąd te wnioski? Chyba zacznę trenować BJJ :wink: :-)
A co z +1 przeciwnik, a co z kopnięciami i uderzeniami?
A co z walką jak jest mokro i błoto lol
Napisano Ponad rok temu
trening przygotowujacy do prawdziwej walki to min. bjj ,na treningach to widac.
Jakieś szczegóły? Skąd te wnioski? Chyba zacznę trenować BJJ :wink: :-)
A co z +1 przeciwnik, a co z kopnięciami i uderzeniami?
A co z walką jak jest mokro i błoto lol
przejdz sie na treningi bjj / napisalem miedzy innymi ,a inne style przygotowujace do walk to thai box, street boxing itp
Napisano Ponad rok temu
przejdz sie na treningi bjj / napisalem miedzy innymi
Nadal nie uzasadniłeś Pozy tym szkoda mi trochę kasy - parteru miałem sporo i nie czuję takiej potrzeby... by bulić na to 100 zł/mies.
inne style przygotowujace do walk to thai box, street boxing itp
Też przydałoby się więcej info
Napisano Ponad rok temu
Moim powodem zmiany klubu, a zarazem i stylu, była niezbyt miła atmosfera panująca w klubie. Nik z nikim nie rozmawiał itd.
W klubie, do którego obecnie chodzę, nie ma czegoś takiego i to mi się podoba.
W żadnym wypadku nie mam zamiaru się wypisac.
Poza tym..... bardziej podoba mi się Kung-Fu/WuShu niż karate.
Napisano Ponad rok temu
Jakie były przyczyny Twojego odejścia od jednego stylu i rozpoczęcia nauki innego? Tendencje w sztukach walki, chęć nauczenia się czegoś nowego i rozwoju swoich umiejętności?
A może przeszkadzało Ci zbytnie zamknięcie się danego stylu i brak jego ewolucji?
Czy też może po prostu znudziło Ci się to, co robiłeś do tej pory?
Trenowalem shotokan przez 13 lat od 5 roku zycia, wiec dobitnie mi sie znudzil, jak i rowniez nie mialem takiej wszechtronnosci, chcialem czegos nowego, przedewszystkim KONTAKTOWEGO...no i zostalem przy Muay Thai 8)
Napisano Ponad rok temu
Ju-jitsu, boks - to były dość krótkie etapy - po rok każdego. Krav maga - potrenowałem, były seminaria i uznałem - że szkoda kasy. Kung-fu - zobaczyłem patologię - i dałem sobie spokój.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
glupio napisac,co napisze bo Kenjiro buszuje po forum i wyjdzie tu,ze robie chamska podlizowe :twisted: ( choc tak nie jest.....naprawde.....NAPRAWDE!!!! ),ale przeniesienie sie na jkd bylo swietna decyzja i bardzo zaluje,ze tak pozno powstala sekcja w 3miescie.
co do aikido-jesli w nastepnym roku nie przybedzie nam treningow,a ja sie wyrobie z kasa,to moze dla rekreacji pochodze sobie raz w tygodniu na shudokan,bo jakis tam sentyment pozostal,ale to na razie plany.
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Duszenia ... tak, ale co potem ?
- Ponad rok temu
-
Czemu uczymy ludzi bić innych?
- Ponad rok temu
-
Obserwacje przyrody