Szkolenie ochroniarzy
Napisano Ponad rok temu
kurs to tylko kurs trwa tam ze 2-3 miesiące za dużo wiadomości za mało czasu na praktykę, są szkoły 2 letnie zabiera to dużo czasu ale jest więcej materiału niż na kursie, więcej czasu na przyswojenie wiedzy i więcej czsu na praktykę i nie w supermarkecie polecam "Sulime" na WAT-cie w Wawie wykładowcy nie są teoretykami i co istotne po szkole wychdzi się z dyplomem technika po czym jedziesz po odbiór licencji II stop. bez egzaminów (składasz papiery, opłacasz i czekasz)
co do supermarketów to ja się wole nie wypowiadć
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
kilka setek??? w PŁOCKU???co do ochroniarzy i ich super wyszkolenia. swego czasu mialem przyjemnosc byc w resorcie w wydziale zajmujacym sie m.inn. wydawaniem licencji a co za tym idzie sprawdaniem, egazminowaniem "orłów".rowniez z technik interwencyjnych.momentami zaslanialem usta zeby nie ryknac smiechem.a bylo z czego uwierzcie mi.oni nie potrqafia NIC. a w czasie mojego pobytu w wydziale przewinelo sie ich kilka setek. moze ze 20 poradzilo by sobie w sytuacji realnego zagrozenia.
Napisano Ponad rok temu
a gdzie to jest napisane , że ochroniarz osobisty (?) nie może miec swojej broni jak jest w pracy?Kumam, kumam - to chyba Ty Lordzie nie kumasz! Ty mówisz o praktyce, a ja o teorii - o tym że zgodnie z ustawą ochroniarz osobisty nie może mieć broni służbowej a prywatnej tym bardziej! Już kumasz o co mi chodzi?
Pozdrawiam.
tak z cieklawości pytam bo nie wiem..;-)..
Napisano Ponad rok temu
Pozwolenie na broń jest wydawane w jakimś określonym celu - np. sportowe - broni używasz tylko na strzelnicy sportowej, do obrony osobistej - używasz w obronie koniecznej, pozwolenie na broń obiektową lub konwojową. O broni /a właściwie o specjalnym pozwoleniu na broń/ dla tzw. bodygardów nie słyszałem i jest to prawdopodobnie kolejne niedopatrzenie tej cudownej ustawy.
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Ponieważ w Warszawie było zawsze najtrudniej zdać na pozwolenie czy licencję to ludzie specjalnie przemeldowywali się do innych, ościennych województw /sam znam kilka takich przypadków/.
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
naczelna zasada w prawie jaka obowiązuje to , że jesli coś nie jest zabronione to jest dozwolone.skoro nikt nie zabrania ochroniarzowi miec przy sobie broni na którą ma pozwolenie oznacza, że może ją mieć.słyszałem o zakazach wydawanych przez szefów agencji ale to już są wewnętrzne sprawy danej firmy.reasumując: uważam, że jeśli ochraniasz np.sklep bez przydzielonej broni a masz takową na podstwie wydanego ci pozwolenia na broń (raczej tylko do ochrony osobistej) i z niej skorzystasz w sytuacji zagrożenia adekwatnej do uzycia broni to nic sie nie stanie.A gdzie jest napisane że może - tak z ciekawości pytam?
Pozwolenie na broń jest wydawane w jakimś określonym celu - np. sportowe - broni używasz tylko na strzelnicy sportowej, do obrony osobistej - używasz w obronie koniecznej, pozwolenie na broń obiektową lub konwojową. O broni /a właściwie o specjalnym pozwoleniu na broń/ dla tzw. bodygardów nie słyszałem i jest to prawdopodobnie kolejne niedopatrzenie tej cudownej ustawy.
Pozdrawiam.
mało tego.śmiem twierdzić, że posiadając zezwolenie na broń do ochrony osobistej zostaniesz automatycznie wykorzystany z własną bronią do zadań gdzie broń jest konieczna lub wskazana.
to dywagacje bo tak na serio nie wgłębiuałem się w tematykę czy broń prywatną można wykorzystywać w agencji ochrony w przypadku gdzie określone są ilości jednostek broni np.w konwoju.ale tak na logikę jakbyś miał słuzbową (np.obiektową) i prywatną przy sobie to by ktos się doczepił??
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Drugi raz zdawałem pod koniec roku i było zupełnie inne podejście do zdających - po prostu nie oblewali ich za głupoty. Wydaje mi się że albo ktoś ich op... za to że w Warszawie tak mało zdaje /a chyba nie mieszkają tu osoby głupsze czy mniej sprawne niż w ościennych województwach ?/ lub po prostu stwierdzili że ustawa o ochronie nie będzie mogła wejść w życie ze względu na zbyt małą ilość ludzi legitymujących się odpowiednią licencją!
Cougar - nie cytuj mi tu Wałęsy czy jego prawnika /to co nie zabronione.../. Tak się składa że krótko ale jednak studiowałem prawo i jego podstawy opanowałem. Podstawową zasadą prawa jest równość wszystkich wobec przepisów obowiązujących w danym kraju. Przypomnij sobie sytuację sprzed kilku lat kiedy ministrem spraw wewnętrznych był Miller /obecny premier/ i nielegalnie posiadał broń palną! Każdy inny obywatel zostałby ukarany, ale przecież nie pan Miller. Jak powiedział rzecznik prokuratury: "minister to nie jest Jan Kowalski!" - i tyle bym miał na temat praworządności i zasad prawa obowiązujących w Polsce!
Niestety jeszcze długo o tym "co wolno a czego nie wolno" nie będzie decydował na podstawie obowiązujących /czy nie obowiązujących/ przepisów Jan Kowalski - ale jakiś urzędas z "układu kolesiów". Ja o pozwolenie na broń starałem się 3 lata i nie zamierzam go tracić z powodu błędnej interpretacji przepisów prawa.
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
i własnie to było do udowodnienia....: jesli broń służbowa nie wystarczy do odparcia zagrożenia (wiadomo, że bezprawnego i bezpośredniego a nieraz tez gwałtownego) dla wartości którą chronimy to użycie w dalszej kolejności broni prywatnej do ochrony tegoż będzie uzasadnione .I tu się mylisz - o ile nie zostaniesz skazany za użycie broni(róznie to bywa) to za użycie prywatnej broni do celów służbowych możesz mieć duże problemy - obecnie Policja i prokuratura podchodzi do sprawy w ten sposób, że pracownik ochroni musi posiadać wyłącznie broń obiektową którą wolno mu użyć do celów służbowych - patrz kategorie upoważnień do posiadania broni. Owszem w pracy każdy może posiadać broń prywatną - ale może jej użyć tylko w obronie koniecznej i w stanie wyższej konieczności
problemem jest tylko czy pracodawca zgadza się na posiadanie na słuzbie broni prywatnej ale....wolę żeby mnie 12 sądziło itd.......
poza tym spotkałem sie w swoim życiu (dość długim) z zatrudnianiem do ochrony dodatkowej osób posiadających broń palną bojową krótką którym płaci się za np...sprzątanie magazynu na umowę zlecenie....;-)...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a gdzie ty wyczytałeś o cofaniu licencji za posiadanie broni prywatnej przez pracownika agencji na słuzbie??Tylko, że za posiadanie przez pracownika ochrony broni prywatnej w pracy grozi utrata koncesji przez pracodawcę i tu jest cały problem. A co do zatrudniania pracowników na "lewo" to już zupełnie inna para kaloszy.
oczywiście mówimy tu o miejscach gdzie taka broń mozna nosic a nie na np. koncercie...
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Jeszcze raz o nożu w samoobronie
- Ponad rok temu
-
Anatolij Taras z Minska bialoruskiego
- Ponad rok temu
-
Sens nauczania kombat w armii.
- Ponad rok temu
-
Staz
- Ponad rok temu
-
Walka nożem
- Ponad rok temu
-
male pomieszczenia
- Ponad rok temu
-
grzeczni chopcy z US Army
- Ponad rok temu
-
Systemy Combat w Polsce
- Ponad rok temu
-
KM - teoria i praktyka
- Ponad rok temu
-
Wejscie w nogi vs. Sistema (WAR czytasz?)
- Ponad rok temu