Szkolenie ochroniarzy
Napisano Ponad rok temu
I To mnie wq...a że takie teksty latają i wszystkich wykonujących zadania ochrony stawia się na jedlej linni
Pozdrawiam wszystkich P O
Napisano Ponad rok temu
bramkarz - bramkarzowi nie równy
pozdro
Napisano Ponad rok temu
MAM CIE
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Nie wrzucajcie ich wszystkich do jednego worka...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Co prawda juz nie pracuję w tym zawodzie, ale z doświadczenia wiem, że bramkarze na dyskotekach nie przechodzą żadnego kursu.
Pracownicy Ochrony w supermarketach powinni taki kurs przejść, ale najczęściej też nic takiego nie mają. Jest to sprzeczne z ustawą z 22 sierpnia 1997 roku, ale tak niestety jest.
Napisano Ponad rok temu
A tak ogólnie chyba jest tak ze jest podstawowy kurs dla ochroniaczy np w supermarkecie i na dyskotece natomias rozszerzeniem tego jest robienie kursu na bodyguarda .Tak samo jak poprzednik uwazam ze nie mozna ich wrzucac do jednego worqa np bodyg ma inne zadania anizeli ochroniaz sklepowy ...
Odpowiadając na Twój post Pepe: każdy pracujący w ochronie powinien mieć za sobą kurs na licencję, badania psychotechniczne i egzamin w Komendzie Wojewódzkiej Policji. Jeśli tego niema i nie posiada przy sobie dokumentu (licencji właśnie) to żaden z niego ochroniarz. Tutaj nie dzieli sie tego na kurs podstawowy i rozszerzony.
Licencję dzieli się na I i II stopnia.
I daje m. innymi prawo do użycia środków przymusu bezpośredniego.
II natomiast jest upoważnia do kierowania zespołem Pracowników Ochrony, sporządzania planów ochrony i konwoju itp.
Wykorzystanie środków przymusu bezpośredniego (pałka służbowa - tonfa, siła fizyczna itp.) przez osobę, która nie posiada licencji pracownika ochrony jest przestępstwem.
I tak by jeszcze mógł pisać i pisać, ale jak bedzie za długo to i tak tego nikt nie przeczyta, więc kończę...
ufffff
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Co do siły fizycznej - licencjonowany pracownik ma prawo do użycia środków przymusu bezpośredniego, może dokonać przeszukania itd. Nielicencjonowany pracownik siły fizycznej może użyć tylko zgodnie z art. 25 KK dot. obrony koniecznej.
Siłę fizyczną podałem w poprzednim poscie jako jeden ze środków przymusu bezpośredniego.
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Wiecej napisze jeszcze ... ale pozniej
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
może też dostać broń obiektową
Broni nie używa się (nie nosi) na
- na imprezach masowych
- na hali operacyjnej w banku, itp.
Napisano Ponad rok temu
Bez indywidualnego pozwolenia może także posiadać broń na służbie, ale do tego potrzebna jest osobna legitymacja uprawiająca do posiadania broni służbowej.
Taką legitymację wydaje Komenda Wojewódzka Policji na wniosek pracodawcy.
proponuję poczytać ustawę z 22 sirpnia 1997 roku, ale koniecznie z komentarzem - sama ustawa jest niestety napisana w bardzo niejasny sposób.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Jeszcze raz o nożu w samoobronie
- Ponad rok temu
-
Anatolij Taras z Minska bialoruskiego
- Ponad rok temu
-
Sens nauczania kombat w armii.
- Ponad rok temu
-
Staz
- Ponad rok temu
-
Walka nożem
- Ponad rok temu
-
male pomieszczenia
- Ponad rok temu
-
grzeczni chopcy z US Army
- Ponad rok temu
-
Systemy Combat w Polsce
- Ponad rok temu
-
KM - teoria i praktyka
- Ponad rok temu
-
Wejscie w nogi vs. Sistema (WAR czytasz?)
- Ponad rok temu