dyskusja
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
To Ty jestes swinia.....wcale nie chodzilo mnie o to :sex_algida: tylko o to :agrue:
A wy tylko o BiDżejDżej )
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Po tym emotikonie odnioslem wrazenie ze masz namysli wejscie pod nogi )))TO GARRY : ?????????
Napisano Ponad rok temu
Jeden z warunkow to szacunek do osoby , z ktora rozmawiamy. 8)
Napisano Ponad rok temu
W aikido i innych sztukach walki panuje ( no.. powinien panowac system feudalny - sensej i uczniowie) czyli jedne mowi - reszta slucha. Tu wszysy mowia.
To jakby w dojo kazdy chcial nauczac - czyli chaos...
Aiki
Napisano Ponad rok temu
Nawet w tym temacie zrobilismy chaos.....
Ojejej
Napisano Ponad rok temu
W aikido i innych sztukach walki panuje ( no.. powinien panowac system feudalny - sensej i uczniowieczyli jedne mowi - reszta slucha. )
Jeżeli tak uważasz to współczuję, chyba, że poprostu mylisz system feudalny, nadużywając tego terminu, ze zwyczajną dyscypliną
-To jakby w dojo kazdy chcial nauczac
ależ każdy to robi, tylko na swój sposób. Jeżeli ludzie znają swoje miejsce i rozumieją znaczenie słów dyscyplina, etykieta, rytuał to nauczanie na różnych płaszczyznach, nauczyciel- uczniowie, uczniowie- u. , czy wręcz u.- nauczyciel przebiega bez anarchii, czy chaosu i jest czymś naturalnym i wręcz niezbędnym
Napisano Ponad rok temu
Aiki
Napisano Ponad rok temu
Jakis czas temu mialem taki przypadek ze przyszedl do NAS gosc z innej szkoly AIKIDO pocwiczyc....
No i bardzo milo ze przyszedl bo wymienilismy doswiadczenia i ogolnie jemu tez sie podobalo....nie uwierzycie jakie bylo moje zdziwienie gdy dowiedzialem sie ze typo pisze na VB.....of coz w poniedzialek do netu i czytam jego posty....... a tu patrzcie czary, dziwy......na treningu spokojny poczatkujacy ktory nie zachwyca poziomem a na VB............ znawca tematu i w ogole!!!
Ja uważam że kolo zachował się bardzo OK, że nie dyskutował na treningu. Uważam że to świadczy o jego osobistej kulturze. Na trening przychodzimy z otwartym umysłem aby słuchać a nie wymądrzać się.
Poza tym popatrz, jesteśmy na FORUM, więc możemy podyskutować. Ponieważ stukamy w klawisze a nie rozmawiamy, mówimy szczerze co myślimy.
Silvio
Napisano Ponad rok temu
w takim razie to nie był najlepszy przykład. Poza tym słabo zdaje się znasz poglądy O`s na kwestię relacji nauczyciel- uczeń. Bardzo zdecydowanie odcinał się od feudalizmu, czego życzę również Tobie, twojej rodzinie i przyjacielomnie nie myle pojec.. co innego jest feudalizm a co insze dyscyplina...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wszystkie sesowne sekcje(jakie widzalem) byly oparte na feudalizmie i nikt nie narzekal. A jakos mnie nigdy nie interesilo co O`sensej mial na mysli .. moja edukacja poszla w strone technik a nie cytatow.
Moze by wprowadzic dany za ilosc znanych cytatow??
Aiki
Napisano Ponad rok temu
Wszystkie sesowne sekcje(jakie widzalem) byly oparte na feudalizmie i nikt nie narzekal.
Raczej nie chodzi o to by nie narzekać, czy nie, ale by przekazać pewną ideę np samodoskonalenia, czy uniezależnienia od kogokolwiek, czy teżciągłej weryfikacji swojego guru, aby nie był nim wyłącznie z nazwy, czy przyzwyczajenia bo kiedyś nieoczekiwanie ... może nim przestać być.
.A jakos mnie nigdy nie interesilo co O`sensej mial na mysli .
Podziwiam twoją bez wariat troskę
moja edukacja poszla w strone technik a nie cytatow.
To niestety daje się zauważyć,
jeżeli jednak , jak zakładam zajmujesz sie studiowaniem aikido to strona techniczna jest tylko częścią większej całości, bez której można zabrnąć w ślepą uliczkę, w której to w końcu będziesz musiął zacząć samodzielnie myśleć, albo
przemianujesz się na jakiś tam combat, by wreszcie rozgoryczony niepowodzeniem zrezygnować z tego pieprzonego aikido , przeżywając i złorzecząc do końca życia
Moze by wprowadzic dany za ilosc znanych cytatow??
Zamiast takich futurystycznych rozkminek, napisz mi lepiej , który z twoich nauczycieli jest takim feudałem i w czym to sie przejawia. Podaj choć jedno nazwisko to możemy sobie podyskutować dalej . /tylko nie pisz o JW i nie rozśmieszaj mnie proszę, bo zajady mi się robią nz ustach/
Polecam też sprawdzenie w np. encyklopedii terminu zawzięcie przez ciebie bronionego, bo może się okazać, że nie o to ci chodziło
Napisano Ponad rok temu
od samodoskonalenia to jest aikido, uniezależnienie ? hmm.. no to chyba niemozliwe wg mnie. Albo masz nauczyciela i prosta scieżke - al;bo jestes sam i szukasz. Juz nie szukam. mam pewien komfort.
Co do beztroski - to nie studiuje biografii Dziadka tylko aikido. Moze i to sa zajecia uzupelniajace w innych sekcjach ale nie u mnie.Mam po prostu inny target.
"jeżeli jednak , jak zakładam zajmujesz sie studiowaniem aikido to strona techniczna jest tylko częścią większej całości, bez której można zabrnąć w ślepą uliczkę, w której to w końcu będziesz musiął zacząć samodzielnie myśleć, albo przemianujesz się na jakiś tam combat, by wreszcie rozgoryczony niepowodzeniem zrezygnować z tego pieprzonego aikido , przeżywając i złorzecząc do końca życia "
Przepraszam .. jaka czaescia i czego jest aikido? Nie rozumiem ? Po 17 latach aikido jakos nie mam ochoty na zmiane na jakis combat czy tez rezygnowac z czegos co nadaje memu zyciu sens.
Co do nauczycieli.. bylo w sumie trzech Czesław Poczykowski (ciekawe czy ktos pamieta? )) Jerzy Gorzen i Jacek Wysocki..
Nie mam ochoty sie spierac na wyzszoscia swiat Wielkanocy nad Swietami Bozego Narodzenia.. wiec jezeli znajdziesz jakis bardziej nowoczesny system i udowodnisz mi ,ze to dziala - chetnie przyznam racje.
Aiki
Napisano Ponad rok temu
To MM:
od samodoskonalenia to jest aikido,
no comprendo
uniezależnienie ? hmm.. no to chyba niemozliwe wg mnie.
Nie wierzę w to, że łykasz wszystko bez zastanawiania się nad tym co i jak, nie oglądasz się na boki, nie porównujesz i że wskoczysz w ogień, wierząc, że tak będzie dla Ciebie najlepiej
Posiadanie nauczyciela nie oznacza posiadania jego umiejętności.Bez autonomii, a tylko z wiarą w nieomylność innego człowieka/ co z natury i założenia jest błędem/ daleko nie zajedziemyAlbo masz nauczyciela i prosta scieżke - al;bo jestes sam i szukasz. Juz nie szukam. mam pewien komfort.
Daj znać gdzie posłużyłem się biografią dziadka.Co do beztroski - to nie studiuje biografii Dziadka tylko aikido.
Przepraszam .. jaka czaescia i czego jest aikido? Nie rozumiem ?
Czytaj uważniej, to nie będę musiał powtarzać.
Jeżeli aikido to dla Ciebie tylko techniki i nie ma na treningu miejsca na np. ceremoniał , kamizę, etykietę, etykę, a przede wszystkim genezę umożliwiającą dotrzeć do uwarunkowań tak przez Ciebie faworyzowanej strony technicznej / w co raczej nie wierzę / to sorki , nie ma tematu
Ależ ja Cię do niczego nie namawiam. Techniki nadające sens życia, to ciekawePo 17 latach aikido jakos nie mam ochoty na zmiane na jakis combat czy tez rezygnowac z czegos co nadaje memu zyciu sens.
Napisano Ponad rok temu
Jezeli nie rozumiesz ,ze aikido moze sluzyc samodoskonaleniu.. hmm.. nic nie poradze. Moze dorosnij do tego ?Popisywanie sie kiepskim hiszpaniskim nic nie pomoze.
nie jestem Ci w stanie wytlumaczyc relacji pomiedzy sensej-uke ze wzgledu na Twoj sceptycyzm. Te realcje wyznaczaja miejsce uke w szeregu , Jego reakcje, zachowania wobec senseja, innych i swiata. To co powie sensej jest swieta i nienaruszalne. jezeli bedziesz z tym dyskutowal to naruszysz te harmonie. jest to czlowiek ktorego obdarzyles zaufaniem i on to docenia . Nie sadze , bys to zrozumial a biorac pod uwage twoj przesmiewczy charakter wypowiedzi - jestem tego pewnien.
Nie mam ochoty zastanawiac sie nad geneza technik - od tego jest sensej. Od kilkudziesieciu lat aikido zrobilo gigantyczny postep i robienie technik sprzed pół wieku moze byc hmm nieskuteczne. Poza tym uważam ,ze sie mylisz tweirdzac że :
- dla mnie to jest aikido. Aikido nie zamyka sie na kilku godzinach w dojo. jest rowniez poza nim.. tez nie sadze,ze to pojmiesz.. powdyu powyzejJeżeli aikido to dla Ciebie tylko techniki i nie ma na treningu miejsca na np. ceremoniał , kamizę, etykietę, etykę, a przede wszystkim genezę umożliwiającą dotrzeć do uwarunkowań tak przez Ciebie faworyzowanej strony technicznej / w co raczej nie wierzę / to sorki , nie ma tematu
Aiki
Napisano Ponad rok temu
[quote name="Aiki"]Jezeli nie rozumiesz ,ze aikido moze sluzyc samodoskonaleniu.. hmm.. nic nie poradze.:[quote]
, a raz tak:
[quote]A jakos mnie nigdy nie interesilo co O`sensej mial na mysli .. moja edukacja poszla w strone technik a nie cytatow. [/quote]
więc chyba do tego jednak nie dorosnę
[quote]Popisywanie sie kiepskim hiszpaniskim nic nie pomoze.[/quote]
ho, ho, ho , stanąłem na odcisk?
[quote]To co powie sensej jest swieta i nienaruszalne. jezeli bedziesz z tym dyskutowal to naruszysz te harmonie. jest to czlowiek ktorego obdarzyles zaufaniem i on to docenia . [/quote]
Nie sądzę abyś na prawdę tak myślał, jeżeki jednak tak to zaczyna mi tu pachnieć sekciarstwem
[quote]Nie sadze , bys to zrozumial a biorac pod uwage twoj przesmiewczy charakter wypowiedzi - jestem tego pewnien.[/quote]
[quote]i robienie technik sprzed pół wieku moze byc hmm nieskuteczne[/quote].
No uważaj , bo obrażą się chłopcy z Shudokanu , czy innych[quote]
Poza tym uważam ,ze sie mylisz tweirdzac że Jeżeli aikido to dla Ciebie tylko techniki i nie ma na treningu miejsca na np. ceremoniał , kamizę, etykietę, etykę, a przede wszystkim genezę umożliwiającą dotrzeć do uwarunkowań tak przez Ciebie faworyzowanej strony technicznej / w co raczej nie wierzę / to sorki , nie ma tematu [/quote] - dla mnie to jest aikido. Aikido nie zamyka sie na kilku godzinach w dojo. jest rowniez poza nim.. tez nie sadze,ze to pojmiesz.. powdyu powyzej[/quote][quote]A jakos mnie nigdy nie interesilo co O`sensej mial na mysli .. moja edukacja poszla w strone technik a nie cytatow. [/quote]
Jeszcze raz przytaczam twoją wcześniejszą odpowiedź
Napisano Ponad rok temu
Koncze te dyskusje , bo ona niczego nie wnosi. Gdy ja pisze na jakis zadany temat twoja rola sprowadza sie do miernej krytyki. Mam wrazenie jakbym rozmawial z 12 letnim dzieckiem. Nie bawi mnie to.
Off topic!
Aiki
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
pytanie do warszawiakow
- Ponad rok temu
-
aikido vs. bjj po raz naprawde ostatni
- Ponad rok temu
-