Syndrom czarnego pasa
Napisano Ponad rok temu
Prześledziłem posty z wielu tematów i nasuneło mi sie pytanie .
Czy czarny pas uprawnia do tytułu ": mistrz" czy nie ?
czyja wiedza jest bardziej wartościowa -tego co ćwiczy 10 lat i jest posiadaczem 2 Dan bo pilnował terminów egzaminów czy tego który cwiczy 20 lat jest posiadaczem także 2 Dan ale nie zdawał z różnych przyczyn w odpowiednich terminach?
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Shodan oznaczał dla mnie mistrz, dopuki nie nabyłem prawa tego stopnia, poczym na zawsze stał się dla mnie synonimem początkującego.
Oj Bogdan, nie ma co dramatyzować, czy zgrzytać zębami, egzaminy są po to by je zdawać.czyja wiedza jest bardziej wartościowa -tego co ćwiczy 10 lat i jest posiadaczem 2 Dan bo pilnował terminów egzaminów czy tego który cwiczy 20 lat jest posiadaczem także 2 Dan ale nie zdawał z różnych przyczyn w odpowiednich terminach?
Osobiście nie pilnowałem terminu żadnego egzaminu, a wręcz przeciwnie odpuściłem wówczas, gdy były przed egzaminatorem, u którego nie chciałem zdawać, miałbym z tego powodu czkawkę moralną do końca życia. Natomiast o kolejnych egzaminach dowiadywałem się na 5 nim przed, kiedy to nauczyciel / egzaminator nawiązywał rozmowę na ten temat.
Wartościowanie i uogólnianie nie jest tu również czymś interesującym, gdyż spotkałem się z różnymi skrajnymi przypadkami i nic mnie nie przekona o wyższości jednej opcji nad drugą.
Napisano Ponad rok temu
SYNDROM
jak to brzmi, Ueshiba gdyby usłyszał to słowo, pewnie by je uznał za Kotodama :wink:
Napisano Ponad rok temu
Specjalnie użyłem takiego słowa.Pare razy zdarzyło mi się ćwiczyć bez hakamy na stażu i fajne rzeczy sie działy gdy ćwiczyło się z kims w hakamie .Każdy pouczał chociaż gdy przyszło do wykonania sam nie mógł dobrze zrobić .Nie zdarzyło się wam coś takiego ?A myslicie że przyznał się ktoś do błędu?Poza tym,
SYNDROM
jak to brzmi, Ueshiba gdyby usłyszał to słowo, pewnie by je uznał za Kotodama :wink:
Napisano Ponad rok temu
Anegdote o czarnym pasie już przytoczyłem nie bede powtarzal :-)
Dla mnie tożadny temat ale materiał na dyskusje akademicką na pewno jest.
Aiki
Napisano Ponad rok temu
to wielkie uproszczenie i przepraszam jeśli kogoś uraziłem.
Napisano Ponad rok temu
Aiki
Napisano Ponad rok temu
W ogole, obnoszenie sie (nawet na reklamach wlasnej dzialalnosci) z tytulem mistrzowskim dla mnie swiadczy jednoznacznie co z goscia jest za "miszcz".
Co innego, jak dlugoletni cwiczacy zaczynaja kogos nazywac mistrzem, z szacunku do niego, a nie zeby miec z tego jakies korzysci. Ale takie cos jest rzadko spotykane. Inne zjawisko, jak podczas stazu 600 osobowego z wieloma 6 danami (lub powiedzmy ludzmi z 30 letnim stazem w aikido), wchodzi gosciu na sale a tu cisza jak makiem zasial ze slychac komara gdzies pod sufitem - to tez o czyms swiadczy. Taki gosciu nic nie musi pisac ani nikogo przekonywac , ze jest mistrzem :wink:
Co do noszenia bialych pasow zamiast czarnych - to nie jestem do tego przekonany. Albo sie czujesz na swoj poziom albo nie. W koncu to twoj nauczyciel ci dal ten stopien, czyli niejako podwazasz jego ocene 8)
Napisano Ponad rok temu
Aiki
Napisano Ponad rok temu
A co do syndromu (hehe) bialych pasow zamiast czarnych, w tem sposob postepuja ludzie ktorzy ida na staz/trening zeby udowodnic na sile innym czarnym pasom ze tamci gowno potrafia. Rownie czesto ci pseudo-biali poprawiaja innych, nie tylko ci w hakamach. Moim zdaniem jak ktos juz w danej organizacji ma prawo nosic hakamke to powinien ja nosic, chyba ze go nie stac ja kupic. Inaczej jest to sztuczna skromnosc, szczegolnie w swoim klubie gdzie i tak kazdy wie na co kogo stac.
A co do poprawiania na stazach to jest to rzecz nagminna - b. czesto hakamki zamiast cwiczyc z nami, smiertelnikami lubia gadac jak to my powinnismy postawic noge tu a reke dac tu po czym sami robia w zupelnie inny sposob, badziewiasto i nieskutecznie - i tak jest u 50% hakamek w jakiejkolwiek organizacji. smutne ale prawdziwe... :?
Napisano Ponad rok temu
Mój sensei mówi że stopień jest bardzo ważny, ponieważ niezależnie od umiejętności najpierw dostaje się stopień , potem się do niego dorasta.
Napisano Ponad rok temu
Zaczyna sie tak:
W knajpie siedzi trzech aikidoków , piją piwo i dyskutuja.
(jak ktos chce niech dokończy , bo to całkiem niezły materiał na telenovele :-)))))))
Aiki
Napisano Ponad rok temu
Witam wszystkich.
Prześledziłem posty z wielu tematów i nasuneło mi sie pytanie .
Jasne, że tak.
Pamiętasz SOMA taki program w regionalnej TV pt." Obroń się sam"
W tym programie "miszcz" Wysocki występował w koszulce z napisem
JACEK WYSOCKI - MISTRZ AIKIDO (który dan wtedy posiadał 1 czy 2 -
Aiki zaraz nam odpowie) . A może był to program "Mann do Materny"?
Albo występy w Międzyzdrojach?
Ale to akademicka dyskusja przy piwie.
Mam nadzieję ,że rozwiałam twoje wątpliwości.
Aiki , czy to prawda , że "miszczowi" 2 ludzi gdzieś w Szczecinie zabrało rower ( który to stopień miał wtedy "miszcz" - czy nie 5 lub 6)
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Aiki - hasło "wszyscy" było dobre w latach 50-tych, a teraz jest po prostu oklepanym wyborczym sloganem. Ale widzę ,że chętnie wystepujesz w roli przedstawiciela Wysockiego (a na jezyk pcha mi się "ludu pracującego miast i wsi'). Aiki - na prezydenta. Brzmi dobrze... podobnie jak wszyscy ćwiczący u senseja Wysockiego
Aiki
A tak konkretnie Aiki , ci "wszyscy" to którzy?
Ci którzy odeszli, ci niezadowoleni którzy zostali, ci zadowoleni czy jego oddana druzyna? Którzy?
Bo w głowie huczy mi zdanie "wszyscy znaczy nikt"
Aż się boję odpowiedzi. Chyba przez 3 dni nie zajrzę do komputera.
Napisano Ponad rok temu
Aiki , czy to prawda , że "miszczowi" 2 ludzi gdzieś w Szczecinie zabrało rower ( który to stopień miał wtedy "miszcz" - czy nie 5 lub 6)
Ależ skąd,
co za pomówienia, miszczowi?
a te podbite oczy limo to, to ... z powodu walki z ... z dziesięcioma napastnikami / wygranej oczywiście/
Pozdrowienia dla Darka
Napisano Ponad rok temu
... tak konkretnie Aiki , ci "wszyscy" to którzy? .. mam podać nazwiska? Chyba jakieś nieporozumienie :-))))).
Poza tym, Farys.. nie chce mi sie dyskutować dla samej dyskusji. Czego ode mnie oczekujesz? Nielojalnści wobec mojego nauczyciela? Niedoczekanie !! :-)))
Topic byl BTW czarnego pasa a nie o tym ,że ktos komus coś :-))))
Aha i jeszcze jedno jeżeli piszesz o sensjeu Wysockim do grzecznościowa forma to shihan lub sensej. "Miszcz" hmm.. chyba nie uchodzi? Jak sądzisz?
Po co się bezinteresownie obrażać?
Aiki
Napisano Ponad rok temu
W ogole, obnoszenie sie (nawet na reklamach wlasnej dzialalnosci) z tytulem mistrzowskim dla mnie swiadczy jednoznacznie co z goscia jest za "miszcz". [quote]
Nie chciało mi się wczoraj cytować Szczepana. Miałam nadzieję, że czytasz wszystkie posty i będziesz wiedział do czego odnieść moje cudzysłowy.
A tak poważnie, to w pełni zgadzam się ze Szczepanem.
Byc może pochopnie utożsamiłam sposób reklamy z jakością produktu.
(łagodnie mówiąc było to żenujące).
Jesli wymagasz szacunku dla swojego nauczyciela najpierw okaż szacunek innym.
Napisano Ponad rok temu
Aiki
Napisano Ponad rok temu
Aiki
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Czy Aikido to jest kompletny system walki?
- Ponad rok temu
-
O`sensei
- Ponad rok temu
-
Treningi ekstremalne
- Ponad rok temu
-
LETNI OBÓZ AIKIDO PHILIPPE ORBAN 5 DAN - 17-22 sierpień 2002
- Ponad rok temu
-
Techniki i techniki