"Base jumping powstał w latach 80-tych, uprawia go ok. 500 osób. Każdej z nich przydzielono oficjalny numer. By go otrzymać, trzeba odbyć skoki z czterech różnych obiektów, które tworzą angielską nazwę B.A.S.E. : budynki, anteny, mosty i ziemia. Numer base 206 należy do Marty Empinotti. Urodziła się w Brazylii, dziś jest instruktorem skydivingu w Kalifornii. Marta uprawia ten wybitnie męski sport od roku 1986. Po raz pierwszy skakała podczas mityngu o nazwie Bridge Day w Obern w zachodniej Virginii. "Pamiętam mój pierwszy skok. Mój chłopak i koleżanki z pokoju nie chcieli do tego dopuścić. Miałam za sobą tylko 70 skoków z samolotu". Otworzyła spadochron późno. Ale upadek z 267 metrowego mostu został powstrzymany. "Zobaczyłam gwiazdy i byłam trochę zdezorientowana, bo wyhamowałam gwałtownie. Ale wylądowałam. Zerknęłam na most i powiedziałam do siebie: zrobiłam to! Od tej chwili wiedziałam, że chcę to robić do końca życia. Osiągasz inny stan umysłu, to jak podróż po innym świecie." "
z [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

i

Co o tym sadzicie? Mi sie to bardzo podoba, lepiej wyglada od paralotniarstwa i 'zwyklego' skakania z samolotow (ale to tylko moje zdanie) :>