budo_mike^^ napisał
Może i związek ma, ale raczej nieduży. Kime ma być szybkie i krótkie, a trudno nazwać Sanchin kata dynamicznym.W kyokushinie jest chyba takie kata co sie zwie sanchin. To ma ponoć duży związek z ćwieczeniem kime.
Ta strona używa cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania - przeczytaj naszą politykę cookies.
Korzystając ze strony akceptujesz nowy regulamin z 4 grudnia oraz wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Napisano Ponad rok temu
budo_mike^^ napisał
Może i związek ma, ale raczej nieduży. Kime ma być szybkie i krótkie, a trudno nazwać Sanchin kata dynamicznym.W kyokushinie jest chyba takie kata co sie zwie sanchin. To ma ponoć duży związek z ćwieczeniem kime.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
budo_Jarek napisał
Sanchin no kata to kata napięcia mięśni i oddychach zwanego ibuki sankai. Nie widzę związku z kime i faktycznie sanchin no kata w wykonaniu tradycyjnych do dynamicznych nie należy.
Napisano Ponad rok temu
budo_mike^^ napisał
Jeszcze raz napiszę: kime ma być szybkie i krótkie. Kata, które wymieniłeś, mogą w jakiś sposób kształtować oddychanie, ale nie kime. Chyba, że masz na myśli nauczenie się napinania mięśni. Ale i tak w dynamicznym wykonaniu będą one pracować inaczej.Według mnie to kata do nauki kime. W shotokanie - hangetsu.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
budo_Jarek napisał
To jest częścią tradycyjnego kyokushin. Jeszcze 15 lat temu sprawdzanie pozycji i napięcia mięśni w sanchin dachi było powszechnie praktykowane. Mógłbym Ci nawet napisać nazwiska największych skurczybyków, którzy to robili z lubością równą niedowartośiowaniu. Oczywiscie wszystko w przesadnej formie jest złe ale z domiarem rozsądku pozostaje dobrym sposobem treningowym.
A tak a propos z tego co wiem to zarówno IKO1,2 i IFK odeszły od praktywkowania ibuki sankai i treningu sanchin dachi tak jak to opisywano w książkach m.in. Cook'a. IFK poszło nawet dalej bo sanchin kata wykonuje się tak jak każde inne kata, bez napięcia mięśni i z normalną (szynką) dynamiką. Amen.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
budo_Max napisał
u mnie ibucki robimy prawie na kazdym treningu i od czasu do czasu trener podchodzi i wali w brzuch albo w barki czy uda.
Napisano Ponad rok temu
budo_TomekB napisał
Raz przyjąłem mae tobi geri. Oczywiście skończyłem leżąc na plecach.
Napisano Ponad rok temu
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu