gdzie, jak i co nosicie ze soba
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ale wobec Policji jeszcze nie stosowałem...
pozdrawiam
blind...
aaa myyyy na tej wooooojniee ,łaaaaadnyyyyych parę lat...
Napisano Ponad rok temu
Ja mam male pytamko poniewaz nigdy nie nosilem zadnej broni przy sobie.Czy nie wim ktos co policja zrobi kiedy by mnie zrewidowala na ulicy a ja za pazuchom chowam nooz lu nunczaku lub jakies inny przyrzad.
Nunchaku jest zabronione, dostaniesz kolegium, jak to przy tobie gliny znajdą. Nóż możesz nosić, ale jak sam napisałeś
więc trochę podrośnij, nim weźmiesz sprzęt na ulicę.Jestem ciekaw tego bo jestem troszku mlody i nie scial bym sobie narobic jakis klopotow
Napisano Ponad rok temu
W kwesti formalnej - kolegia zlikwidowali wiec chyba rozprawa przed sądem grodzkim Tyle ze wniosek musi byc porzadnie napisany i procedury przestrzegac musza, moze im sie nie chciec i po prostu mu zabiora.Nunchaku jest zabronione, dostaniesz kolegium, jak to przy tobie gliny znajdą.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a jak komuś już musze udzielić informacji, to mówie ,że z /na trening idę , mam zawody w formach z broniąi trenować musze na chwałę miasteczka naszego. moze to i glupie, ale działało...
pozdrawiam
blind...
:drinking:
Napisano Ponad rok temu
Kolegium już nie ma, jest Sąd Rejonowy w (tu wpisz odpowiednie miasto) - Wydział Grodzki-Wykroczeniowy.
Moim zdaniem najepiej mieć teleskop (najskuteczniejszy) i w razie czego próbować się wykpić tą gumową kulką założoną na końcówkę.
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam,
AdamD
Napisano Ponad rok temu
W przepisach (doszukać w sieci nie mogę) jest, że te z miękim zakończeniem nie wymagają zezwoleń (albo nie podpadają pod wyliczane kategorie broni). Taka bzdura jak z wiatrówkamiA o co chodzi z tą kulką, i jaka jest metodyka "wykpiwania"? Powiedzieć że co? Że to treningowy teleskop, a nie prawdziwy, czy jak?
AdamD
-gładkolufowe nie są bronią, gwintowane są (choć mogą mieć taką samą energię pocisku)
-kije bejsbolowe: podróby sa zabronione, oryginalny z certyfikatem ligi bejsbolowej możesz nosić.
W świetle przepisów, to chyba któryś typ czołgu z USA (gładkolufowy) nie jest bronią
Napisano Ponad rok temu
Art. 4.
1. Ilekroć w ustawie jest mowa o broni, należy przez to rozumieć:
.....................
4) narzędzia i urządzenia, których używanie może zagrażać życiu lub zdrowiu:
a) broń białą w postaci:
- ostrzy ukrytych w przedmiotach niemających wyglądu broni,
- kastetów i nunczaków,
- pałek posiadających zakończenie z ciężkiego i twardego materiału lub zawierających wkładki z takiego materiału,
- pałek wykonanych z drewna lub innego ciężkiego i twardego materiału, imitujących kij bejsbolowy.
Napisano Ponad rok temu
a) broń białą w postaci:
- ostrzy ukrytych w przedmiotach niemających wyglądu broni,- kastetów i nunczaków,
- pałek posiadających zakończenie z ciężkiego i twardego materiału lub zawierających wkładki z takiego materiału
Urocze
A w takim razie co z nożem, którego ostrze nie jest w końcu ukryte? Czy może po prostu nie wymieniłeś wszystkich "sprzętów" podpadających pod ustawę? A wszelkie rozkładane noże (motylek, sprężynka...)? Czy to są ostrza ukryte w przedmiotach niemających wyglądu broni?
A tak w ogóle to prawo jest #$%@! :roll:
Pozdrawiam,
AdamD
Napisano Ponad rok temu
Noże rozkładane maja wygląd broni, bo każdy wie, jak to wygląda. Chodzi bardziej o cos takiego:
.
Cold Steel produkuje laski z ostrzem w środku.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Gdy założysz kulkę, to pałka będzie miała zakończenie z miękkiego materiału. Ale pod nią jest metal twardy (można by to uznać za wkładkę z twardego matriału). Jak ci zabiora sprzęt, to gdy są wątpliwości, oddawany on jest do biegłego, który ocenia, czy posiadanie takiej pałki to wykroczenie czy też nie. Ale jak sie uprą, to cię skasują.
Pokaż mi człowieka a ja znajdę na niego paragraf :evilbat: .
Napisano Ponad rok temu
PS. Podobno kiedys (zaraz powejsciu w zycie ustawy unajacej sztywnego teleskopa za bron) sprowadzano to i sprzedawano jako "szpicrute teleskopowa" tzn. taki bacik na konia, nie wiem czy taki numer jeszcze przechodzi i czy sie ktos z posiadania wytlumaczyl w ten sposob...
Napisano Ponad rok temu
A w ogole... Mysle, ze zastanawianie sie co wolno, a czego nie wolno - nie ma zbyt wielkiego sensu. Interesujace bedzie raczej (w razie uzycia) jakie zarzuty przedstawi prokurator.
Choc trzeba przyznac, ze nasza ustawa o broni jak zwykle jest kulawa. Wg mnie, noz jest o wiele bardziej niebezpiecznym narzedziem, od zabronionych - np. kastetu, czy palki z metalowym zakonczeniem. No, ale ustawodawcy sadza inaczej. W koncu posliwe bez problemu moga nabywac giwery i z tego co mozna na ten temat wyczytac w prawie - skwapliwie z tego korzystaja.
K_P
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Sprzęt a gołe ręce.
- Ponad rok temu
-
Mike Vallely vs 4 ocks
- Ponad rok temu
-