Yoshinkan Aikido
Napisano Ponad rok temu
czy ktos kiedys cwiczyl z kims z Yoshinkanu? moze ktos byl na jakims stazu - pytam, bo moja rodzima organizacja wlasnie powoli rozkreca ow styl w Polsce...
no i chcialbym jakies wrazenia uslyszec
przy okazji zerknijcie na:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
dalem tez info na forum, w dziale obozy:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
odnosnie otwartego obozu z Hiromichi Nagano Sensei w sierpniu w Zakopcu
(ktos by sie pisal?)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
bylem w tenweekend (19-21.IV) na stazu Yoshinkan i rzeczywiscie - jak pomysle to bylo tak jak napisal MM. forma jest jedna "Yoshinkan Styl" i trzymaja sie tego kurczowo, no ale taki pewnie byl Shoida, no i nic sie nie poradzi. Za to pozycja i caly ruch dostojny na maxa, naprawde urzeka...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
nie ma bez nich treningu...
Napisano Ponad rok temu
(tłumaczył książki Kancho na j. angielski) i na stażu z Takeno Sensei 8 dan Yoshinkan. Mili ludzie ale atmosferka lekko macho, troche to mierzi... Czuć troche paramilitarnego ducha, czego za złe nie uznaję - pomaga w treningu - tylko czasami chłopaki mają tendencję do uznawania sie za najskuteczniejszych w galaktyce. Słyszeliście o kursie dla policji tokijskiej w Yoshinkan Hombu Dojo w Tokio?, jest o tym milusia książka - Angry White Pijamas - sportowa książka roku w Anglii pare lat temu.
Ogólnie bardzo sie cieszę, ze Yoshinkan w czystej formie - bez urazy , wreszcie pokazał sie w Polsce. Swoją drogą Jacques Payet i Chris Johnston w końcu przetłumaczyli na angielski autobiografi G. Shiody - "Aikido Shugyo" można sobie ściągnąć kawałek z [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
A wiecie Aikikaiowcy, że M. Kanetsuka Sensei był kiedyś uchideshi G. Shiody - ma chyba 2 czy 3 dana w Yoshinkan.
Napisano Ponad rok temu
A wiecie Aikikaiowcy, że M. Kanetsuka Sensei był kiedyś uchideshi G. Shiody - ma chyba 2 czy 3 dana w Yoshinkan.
wiecie, wiecie, w koncu cwiczylem z nim regularnie pare latek :wink:
Dzieki temu, w ogole cokolwiek moge zrobic przeciwko gosciowi co wazy 50 kg wiecej niz ja...heheh, co nie znaczy ze za kazdym razem 8)
Napisano Ponad rok temu
podstawy rzec by mozna w Yoshinkanie rzecz podstawowa
nie ma bez nich treningu...
A gdzie jest inaczej, bez dobrych podstaw ani rusz, jeżeli je pominiesz to i tak musisz do nich wrócić wcześniej, czy później
SZCZEPAN:
Byłem na Yoshin u południowców i było naprawdę dynamicznie... być może wynikało to z ich temperamentu, nie mam porównania z bardziej zimnokrwistymiJa lubie duza dynamike treningowa, i adaptowanie sie do roznego rodzaju atakow a nie robotyke. Ale troche mozna to pocwiczyc, zeby miec chociazby dobre podstawy.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ćwicze styl Yoshinkan i powiem szczerze że jest to bardzo sztywny styl, ma dużo szczegółów(które są bardzo ważne) ale jest bardzo skuteczny. Trzeba miec bardzo dobrze opanowane szczegóły i najważniejsze to MOCNE KOLANA bo bez tego długo nie pociągniecie. W Yoshinkanie na europę jest przydzielony sensei Nagano który mieszka w Monachium. Na obozie wraz z nim był też sensei... (no właśnie, problem z nazwiskiem) no w każdym razie od szkolenia Tokijskiej policji... Piękne techniki i wcale nie takie sztywne, wręcz przeciwnie... Zachęcam do ćwiczenia Yoshinkanu
hmmm...
ciut stary temat nieprawdaż ? :?
a co do Senseia Nagano to nie jest on "przydzielony na europę" ale jest on shibucho w Niemczech, Polsce, Włoszech i na Ukrainie (chyba, bo tam to nie wiem do konca)
w europie są i inni mistrzowie Yoshinkan...
ow Sensei z policji tokijskiej nazywa sie Ogawa...
i o co chodzi z tymi kolanami?
Napisano Ponad rok temu
Ćwicze styl Yoshinkan i powiem szczerze że jest to bardzo sztywny styl, ma dużo szczegółów(które są bardzo ważne) ale jest bardzo skuteczny. Trzeba miec bardzo dobrze opanowane szczegóły i najważniejsze to MOCNE KOLANA bo bez tego długo nie pociągniecie. W Yoshinkanie na europę jest przydzielony sensei Nagano który mieszka w Monachium. Na obozie wraz z nim był też sensei... (no właśnie, problem z nazwiskiem) no w każdym razie od szkolenia Tokijskiej policji... Piękne techniki i wcale nie takie sztywne, wręcz przeciwnie... Zachęcam do ćwiczenia Yoshinkanu
hmmm...
ciut stary temat nieprawdaż ? :?
a co do Senseia Nagano to nie jest on "przydzielony na europę" ale jest on shibucho w Niemczech, Polsce, Włoszech i na Ukrainie (chyba, bo tam to nie wiem do konca)
w europie są i inni mistrzowie Yoshinkan...
ow Sensei z policji tokijskiej nazywa sie Ogawa...
i o co chodzi z tymi kolanami?
No może stary rzeczywiście przesadziłem z tą europą, zwracam honor. Mocne kolana są bardzo ważne ponieważ mamy pozycje która tego wymaga. Przy normalnej pozycji 60% masy ciała ma być z przodu, przy ugiętym kolanie i przedniej stopie skierowanej na zewnątrz, tylnia noga ma byc sztywna, jeśli mówimy o prawej pozycji, to prawa ręka ma być na wysokości mostka z rozszerzonymi palcami co pomaga wypływaniu energii ki. Lewa dolna ręka ma być oddalona od pasa wielkościa pięści, no i palce również rozczapierzone że tak powiem. Uwieżci że nie łatwo ćwiczyć w takiej pozycji... Jeszcze bardzo ważną rzeczą są palce u stóp. Mają tak jakby chwytać matę
Napisano Ponad rok temu
No może stary rzeczywiście przesadziłem z tą europą, zwracam honor.
eee nie musisz...
Mocne kolana są bardzo ważne ponieważ mamy pozycje która tego wymaga. (ciach)
eee tam
to nóg silnych wymaga nie kolan...
(...) z rozszerzonymi palcami co pomaga wypływaniu energii ki.
a dużo ci już tego ki wypłyneło? 8) :wink:
Napisano Ponad rok temu
a dużo ci już tego ki wypłyneło? 8) :wink: [/quote]
przynajmniej miało co wypłynąć
moze to dziwnie brzmi, no moze lepiej będzie tak...
co wspomaga krążeniu energii KI
Napisano Ponad rok temu
Możesz napisać co oznacza shibucho???
Napisano Ponad rok temu
Zawsze lubie czytać o tej wypływającej energii z rozcapirzonych paluchów, pamiętam nawet jak jeden maister pokazywał dokładnie którędy to leci.... :wink:to prawa ręka ma być na wysokości mostka z rozszerzonymi palcami co pomaga wypływaniu energii ki.
Czyli też rozcapirzone? Czyli też wypływa energia...? 8OJeszcze bardzo ważną rzeczą są palce u stóp. Mają tak jakby chwytać matę
Pancer (energetyk :wink: )
Napisano Ponad rok temu
Chodziło mu o rolowanie palców co wpływa korzystnie na stabilność, a nie na przepływ mocy.Czyli też rozcapirzone? Czyli też wypływa energia...? 8O
Jeszcze bardzo ważną rzeczą są palce u stóp. Mają tak jakby chwytać matę
Pancer (energetyk :wink: )
Napisano Ponad rok temu
moge - "chief instructor"
Napisano Ponad rok temu
moge - "chief instructor"
Ja myślałem że Ty mi tutaj z całą definicją zaraz polecisz, a Ty tak się wycwaniłeś
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Którego?Witam, czy może moze mnie ktoś poinformować czy w Warszawie znaleźć można dojo tego stylu?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
moralne rozerki
- Ponad rok temu
-
Rozgrzewka
- Ponad rok temu
-
aikido - ptanie nic niewiedzacego
- Ponad rok temu