Plusy i minusy Taekwondo
Napisano Ponad rok temu
Oto trzy paragrafy z regulaminu:
Artykuł 25
Powierzchnie punktowane
1. Przednie oraz boczne powierzchnie głowy i szyi.
2. Przednie oraz boczne powierzchnie tułowia od szyi do kolców biodrowych górnych przednich.
Artykuł 26
Powierzchnie uderzające
1. Przednia i wierzchnia część dłoni, odpowiadająca powierzchniom apjoomuk i dung joomuk.
2. Każda część stopy do wysokości stawu skokowego.
Artykuł 28
Procedura punktacji
* Cios powinien być zaliczony, jeżeli: zachowany jest lekki kontakt (dotknięcie tzw. - "touch contact"),
* jest dynamiczny, szybki i precyzyjny,
* jest zachowana równowaga (stabilność pozycji i przebiegu ruchu, kontakt z podłożem mają tylko stopy, zarówno przed jak i po wykonaniu techniki),
* jest wykonany właściwą powierzchnią, w punktowaną strefę.
Z tego nie wynika, iż haki i sierpy nie są dozwolone.
Pozdr
Napisano Ponad rok temu
A czym wedlug Ciebie sa sparingi i walki turniejowe o ktorych pisalem? I to ja nie potrafie przeczytac i zrozumiec tekstu :twisted: :roll:
Co do hakow i sierpow to ich skutecznosc oraz to jak czesto sa przez zawodnikow uzywane w walce sportowej wynika moim zdaniem glownie z ograniczenia kontaktu. Sa to ciosy mocne, z zalozenia konczace akcje i ich zadaniem jest poslanie przeciwnika na dechy. Wiemy jak to sie konczy dla zawodnika ktory atakuje. Poza tym sa to ciosy bliskodystansowe, a przy jakosci kopniec "Taekwon-do warriors" i charakterze walki sportowej TKD, walka w zwarciu stanowi rzadkosc. Nie jest jednak tak ze wogole sie nie uzywa, ja np. bardzo lubie przy zejsciu w bok z lini ataku skontrowac hakiem pod lokiec Zaznaczam ze to co napisalem nie jest poparte doswiadczeniem bokserskim - tylko moje wlasne przemyslenia na ten temat.
Napisano Ponad rok temu
Powierzchnie uderzające
1. Przednia i wierzchnia część dłoni, odpowiadająca powierzchniom apjoomuk i dung joomuk.
Przeciez wlasnie tym najczesciej uderza sie haki i sierpy. Przynajmniej mi tak wchodza.
To przeciez nie wyklucza tych ciosow... Nie jest jasno stwierdzone ze to musza byc "proste" prawda? Ja putalem swojego instruktora przed turniejem i powiedzial mi ze moge uderza w ten sposob...* Cios powinien być zaliczony, jeżeli: zachowany jest lekki kontakt (dotknięcie tzw. - "touch contact"),
* jest dynamiczny, szybki i precyzyjny,
* jest zachowana równowaga (stabilność pozycji i przebiegu ruchu, kontakt z podłożem mają tylko stopy, zarówno przed jak i po wykonaniu techniki),
* jest wykonany właściwą powierzchnią, w punktowaną strefę.
Napisano Ponad rok temu
Z tego nie wynika, iż haki i sierpy nie są dozwolone.
Pozdr
Wygląda na to, że tak, ale z doświadczenia wiem, że Tigeru też ma z tym problemy :wink:I to ja nie potrafie przeczytac i zrozumiec tekstu
Pozdro
Napisano Ponad rok temu
Pozdro.
Napisano Ponad rok temu
doświadczenia wiem, że Tigeru też ma z tym problemy :wink:
Pozdro
Acid na najbliższym treningu sparujesz ze mną :twisted:
I nie ma "NIE" :twisted:
Napisano Ponad rok temu
mogę już umierać ze strachu czy dopiero jak się na trening będę wybierać :roll:Acid na najbliższym treningu sparujesz ze mną :twisted:
I nie ma "NIE" :twisted:
Napisano Ponad rok temu
Coś ty się ostatnio taki drażliwy zrobił
mogę już umierać ze strachu czy dopiero jak się na trening będę wybierać :roll:
Bo ty na Budo i ponoć ostatnio do niektórych osób na treningu jesteś nieprzeciętny kozak - szkoda, że jak stoisz na przeciwko sparing-partnera to Ci jaja miękną.
I tylko to mnie denerwuje u Ciebie - nic więcej. Nie dawno przed/po treningu podskakiwałeś nie do tych osób co trzeba - ale to już wyjaśnimy prywatnie.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8OBo ty na Budo i ponoć ostatnio do niektórych osób na treningu jesteś nieprzeciętny kozak - szkoda, że jak stoisz na przeciwko sparing-partnera to Ci jaja miękną.
I tylko to mnie denerwuje u Ciebie - nic więcej. Nie dawno przed/po treningu podskakiwałeś nie do tych osób co trzeba - ale to już wyjaśnimy prywatnie.
O KURWA
Napisano Ponad rok temu
acha TKD jest skuteczne na ulicy ; )
Napisano Ponad rok temu
Poza tym nikt tu nie chce wyrównywać porachunków.
Wyjaśnimy między sobą na privie, nie tutaj.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Film
- Ponad rok temu
-
Stopnie zaawansowania - pytania
- Ponad rok temu
-
pytanie do moro
- Ponad rok temu