Bokken i jo w Aikido.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
co do poziomu: zupełnie początkującym nie zalecałbym sprzętu ale juz chociaż po półrocznej praktyce należałoby zacząć ćwiczenia ze sprzętem
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jestem tego samego zdania co Yakot. Zresztą bokken i jo to fajna sprawa. Bardzo mi sie to podoba.
Sorki Yokot, mam nadzieje że nie masz rysy na chonoże???
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ja zaczalem trening z kijami bardzo pozno (taki styl instruktora) i niestety na tle innych to widac - nie czuje sie specjalnie mocny z kiji...
duzo pracy kosztuje nadrabianie zaleglosci
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
el kamyk też myślę, że to chyba ciut :-? za szybko na pierwszych treningach dać poczatkującemu bokken
Napisano Ponad rok temu
Co sadzicie o technikach wykozystujacych bokken i jo. Czy wedlug Was powinny byc demonstrowane na wyzszym poziomie czy powinni sie ich uczyc ludzie ktorzy dopiero zaczeli zglebiac tajniki Aikido??? :-?
Masz na mysli tachi-dori i jo-dori? Uwazam, ze jesli poczatkujacy nie jest w stanie zrobic ukemi bez bokkena, to tym bardziej z bokkenem.
Ale moga sie uczyc kata.
Silvio
Napisano Ponad rok temu
Aikido, technicznie, ma korzenie w Daito ryu jujutsu (Istnieje jeszcze daito ryu aikijujutsu). W daito ryu cwicza czasemm (bo nie we wszystkich stylach daito ryu) techniki ze szkoly miecza Itto ryu, aczkolwiek nie jest jasne czy M.Ueshiba uczyl sie ich od Sokkaku Takedy.
Co do cwiczenia kijami, to jestem jak najbardziej za tym aby to cwiczyli poczatkujacy. Jest to nieslychanie pozyteczne. Cwiczenie kijami nie ma nic wspolnego z robieniem rolek z bokenem. Moim zdaniem oczywiscie. Takie rolki to tylko gadzet :wink: , powiedzmy gimnastyka.
Prawdziwa rola kijow lezy w nauce pozycji rak i koordynacji calego ciala, timingu, dystansu, rytmu, i paru innych bardziej wyrafinowanych umiejetnosci. Kto cwiczy kije, to np nie bedzie atakowal tori wymachujac rekami z daleka jak indianie tomahawkami... jak wariat Bedzie rozumial co to sa linie ataku, linia centralna, otwarcia w pozycji tori...i takie tam ...to mu posluzy do wykonania solidnego ataku z minimalna iloscia otwarc. Azeby odebrac prawidlowo taki trudny atak, tori musi sie troche wysilic technicznie, nie wystarczy baletowe zamiatanie nogami i tanczenie wokol atakujacego
Tak wiec jak poczatkujacy jest w stanie atakowac w sposob trudny technicznie, to zaawansowani tylko na tym moga skorzystac. Wiec lezy w ich interesie doskonale szkolic poczatkujacych. Z tego wynika koniecznosc studiowania kijow przez poczatkujacych.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Cytat:"Aikido nie wywodzi sie z iaido"
Dziadek stwierdził kiedyś, że aikido wywodzi się z miecza: techniki miecza to między innymi iaido, czyli aikido również wywodzi się z iaido (jako przykład poszukajcie sobie strony s.Nishio, pomocna może tu być wyszukiwarka ) a poza tym Dziadek stworzył aikido nie tylko w oparciu o Daito ryu ale także o inne style: w przeciwnym razie aikido to tylko transformacja daito ryu a tak chyba nie jest? :-? Acha, ostatnie pytanie jest retoryczne
Napisano Ponad rok temu
W aikido mozna mowic o wplywie miecza tylko i wylacznie przez pryzmat wplywu posrednio, przesz szkole Itto ryu.
I nie rozsmieszaj mnie z iaido Nishio sensei. On zmienil styl Muso shinden ryu tak aby przystosowac go aby byl pomocny w nauczaniu aikido, dlatego musial zmienic jego nazwe na Toho...cos tam...Podobnie zrobil Chiba sensei. czyli ze jest to cos wtornego do aikido M.Ueshiby.
Napisano Ponad rok temu
Nurty poboczne topicu:
Doswiadczenie mi mowi ,ze nie mozna cwiczyc aikido bez aiki-jo i aiki-ken. Choc widzalem senseja z 7 danem ktory uwaza, ze jo i bokken jest bee.
PS .
Szczepan... kije sa np. od miotly... w aikido jest jo i bokken.
Aiki
Napisano Ponad rok temu
Tak wiec uzywanie kijow (to slangowa nazawa jo i bokena w aikido, Aiki ) wyrabia nie tylko stabilna pozycje (doskonale przydatna do tego zeby cie padajacy nie zabral ze soba na ziemie zakladajac po drodze zreczna dzwignie na szyje) ale glownie rozwija prawidlowe uzywanie ciala, tak przydatne jak zawodnik ma ponad 60 lat a jest atakowany przez 40 letnich napakowanych napastnikow :wink:
Napisano Ponad rok temu
tak przydatne jak zawodnik ma ponad 60 lat a jest atakowany przez 40 letnich napakowanych napastnikow :wink:
czy chcesz nam o tym opowiedziec wiecej, Szczepan?
Silvio
Napisano Ponad rok temu
czy chcesz nam o tym opowiedziec wiecej, Szczepan?
Silvio
wiesz Silvio, jak bedziesz jak ja mial 67 lat, to nie bedzie to nic dziwnego dla ciebie, zwykle codzienne zdarzenie na treningu...
Napisano Ponad rok temu
cytat:"On zmienil styl Muso shinden ryu tak aby przystosowac go aby byl pomocny w nauczaniu aikido, dlatego musial zmienic jego nazwe na Toho...cos tam...Podobnie zrobil Chiba sensei. czyli ze jest to cos wtornego do aikido M.Ueshiby."
W takim razie aikido to coś wtórnego do dito ryu Takedy
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Nuuudnooooooo
- Ponad rok temu
-
Aikido w Piotrkowie Trybunalskim
- Ponad rok temu
-
TANIEC WSPÓŁCZESNY i AIKIDO :)
- Ponad rok temu
-
Nowy konkurs - Skad sie wziely nazwy technik aikido??
- Ponad rok temu
-
nazwa AIKIDO
- Ponad rok temu
-
AIKIDO - strata czasu ?
- Ponad rok temu
-
Hoffman vs. Wysocki
- Ponad rok temu
-
http://puaikido.top.pl - zdjęta z sieci