Napisano Ponad rok temu
Re: mayday mayday !!! :D
DIETA
Dzień pierwszy
Śniadanie:
- 10 dag chudego,
- 3 rzodkiewki i szczypiorek,
- Szklanka soku pomarańczowego
Drugie śniadanie:
- pomidor
Obiad:
- 15 dag pieczonej piersi z kurczaka albo cielęciny,
- 2 łyżki ryżu,
- Zielona sałata z sosem winegret.
Kolacja:
- Puchar z witaminami
Przepis - 1 duży pęczek rzodkiewek, 1 jabłko, kilka łodyg selera naciowego, 1 czerwona cebula, 1 sałata masłowa, pół pęczka natki pietruszki, sok z jednej cytryny, szczypta soli, mielony pieprz - Warzywa oczyścić, dokładnie umyć, starannie osączyć; rzodkiewki pokroić na plasterki; cebulę i łodygi selera w krążki; natkę pietruszki posiekać; rozdrobnione warzywa włożyć do salaterki, przyprawić, skropić sokiem z cytryny.
Dzień drugi
Śniadanie:
- 3 łyżki muesli ze szklanką mleka 0,5% tłuszczu,
- Kromka chrupkiego chleba cienko posmarowanego masłem,
- 2 plasterki szynki drobiowej,
- ogórek.
Drugie śniadanie:
- Jabłko.
Obiad:
- Filiżanka bulionu z kurczaka z łyżką makaronu,
- Kalafior z sosem z papryki i razowym tostem
Przepis - 1 kalafior, 1/2 strąka papryki, 1 cebulka, sól, biały pieprz, 1 łyżeczka oleju - Kalafior oczyścić, umyć, dokładnie osączyć, ugotować; paprykę i cebulę posiekać, wrzucić na rozgrzany olej, poddusić; polać odcedzony kalafior, posypać posiekaną zieleniną.
Kolacja:
- Sałatka jarzynowa z 10 dag pieczonej piersi z kurczaka z warzywami,
- Mandarynka.
- Zielona herbata
Dzień trzeci
Śniadanie:
- Budyń na chudym mleku z truskawkami świeżymi lub mrożonymi.
Drugie śniadanie:
- Kromka chrupkiego pieczywa z plasterkiem żółtego sera,
- Pomidor.
Obiad:
Na obiad:
- Sałatka z cykorią: sałata, cykoria, jajko, 2 marchewki, ogórek, 2 pomidory, cebula.
Przygotowanie:
Jajko ugotować na twardo, pokroić w kostkę. Sałatę dzielić delikatnie na drobniejsze części. Warzywa pokroić, wszystkie składniki wrzucamy do salaterki i wymieszać. Polać kefirem lub jogurtem naturalnym i dodać odrobinę chrzanu. Całość delikatnie wymieszać.
- Ziemniaki w mundurkach
Kolacja:
- Pieczone jabłko bez dodatków.
Dzień czwarty
Śniadanie:
- Jajecznica z 2 białek i 1 żółtka,
- Kromka pełnoziarnistego chleba.
- Zielona herbata
Drugie śniadanie:
- Kubek odtłuszczonego jogurtu naturalnego.
Obiad:
- Ryba ze szpinakiem
Przepis - 20 dag ryby (dorsz, tołpyga, mintaj), garść liści świeżego szpinaku, sól, 1/2 strąka papryki, łyżeczka oleju, 1/2 cytryny - Rybę umyć, posolić, skropić sokiem z cytryny; szpinak umyć, wrzucić na 5 minut na osolony wrzątek, odcedzić, skropić sokiem z cytryny zmieszanym z olejem; rybę ugotować na parze, położyć na szpinaku, posypać kawałkami papryki.
- ziemniak,
- jabłko.
Kolacja:
- Owocowy misz – masz (25-30dag) wybranych owoców podzielić na drobne części. Wrzucamy do salaterki. Dodajemy 0,5 szklanki kefiru lub kwaśnego mleka. Przyprawiawić imbirem i cynamonem
- szklanka soku z buraka i jabłek rozcieńczonego wodą mineralną.
Dzień piąty
Śniadanie:
- 3 łyżki płatków owsianych,
- szklanka odtłuszczonego mleka 0,5%.
Drugie śniadanie:
- Pomidor lub kilka rzodkiewek.
Obiad:
- Zupa jarzynowa z ziemniakiem,
- Gołąbki z mięsem z indyka i warzywami.
Przepis - 3 liście kapusty, 10 dag mielonego mięsa z indyka, 1 łyżka ryżu, 1 cebulka, rzodkiewki, koperek, jogurt, sól, pieprz - Ryż ugotować na sypko, ostudzić; cebulkę obrać, posiekać, wymieszać z ryżem; połączyć z mielonym mięsem, przyprawić do smaku solą i pieprzem; liście kapusty zalać wrzątkiem, po upływie 3 minut osączyć; rozłożyć na deseczce, napełnić przygotowanym farszem, zawinąć; ugotować w osolonym wrzątku (ok. 15-20 min); wyjąć, udekorować koperkiem i pokrojonymi w krążki rzodkiewkami; do jogurtu dodać kilka łyżek wywaru, w którym gotowały się gołąbki, przyprawić, sosem polać gołąbki.
Kolacja:
- 2 plasterki chudej wędliny, np. polędwicy lub szynki drobiowej,
- kromka chrupkiego pełnoziarnistego chleba,
- Pół ogórka.
Powstrzymaj apetyt:
- Dużo pij przez cały dzień: wodę, wodę z cytryną (przyspiesza przemianę materii), słabą czarną herbatę (najlepiej zieloną, która ma właściwości antynowotworowe i oczyszczające) i kawę bez dodatków (zapomnij o cukrze, mleku czy śmietance, które powodują iż napój staje się "ciężkostrawny" i szkodliwy)
- Zaplanuj jedzenie na cały dzień: nieduże porcje, ale często (nawet 6 razy dziennie)
- Pamiętaj o zwiększeniu zawartości przeciwutleniaczy w menu (hamują działanie wolnych rodników, odpowiedzialnych za procesy starzenia się, przeciwutleniacze znajdziesz w warzywach i owocach)
- Nigdy nie zrób zakupów na głodnego, pamiętaj również by wystrzegać się fast-foodów i różnych smakołyków. Kiedy jesteś zdenerwowana idź na spacer - najgorsze co możesz zrobić to zajadać stresy słodyczami
- Jedyny obfity posiłek, na jaki możesz sobie pozwolić, to pierwsze śniadanie, najlepiej z nabiałem czy chudą wędliną. Niezbędne zajęcia, które musisz wykonać w ciągu dnia, pozwolą spalić nadmiar kalorii. Ponadto pozbędziesz się uczucia silnego głodu w godzinach południowych
- Koło telewizora, zamiast orzeszków czy chipsów (najlepiej by te produkty zniknęły z twojego domu), połóż oczyszczone marchewki i łodygi selera. Zapełnią żołądek, oszukają apetyt
- Wzbogać jadłospis w produkty dostarczające wapnia, by ochronić kości przed osteoporozą (zawierają go: mleko i jego przetwory, niektóre warzywa, np. jarmuż)
- Postaraj się ograniczyć pieczywo, 1 -2 kromki pełnoziarnistego chleba dziennie w zupełności Ci wystarczy. Spróbuj nie jeść kolacji, to najskuteczniejszy środek odchudzający
- Zwiększ spożycie błonnika, który usprawnia pracę jelit, zwiększa masę kałową i przeciwdziała zaparciom. Dzięki regularnemu dostarczaniu odpowiednich ilości błonnika unikniesz nowotworu jelita grubego (odpowiednia podaż błonnika pokarmowego znajduje się w warzywach, owocach, pełnoziarnistych produktach zbożowych)
- Unikaj imprez ostro zakrapianych, alkohol zawiera spore ilości kalorii, które nie tylko nie pomogą zachować Tobie odpowiedniej wagi ale również niszczy mięsień sercowy prowadząc do arytmii oraz niszczy szare komórki w mózgu (badania przeprowadzone zostały przez amerykańskich naukowców z Centrum Badań nad Alkoholem oraz z Uniwersytetu w Północnej Karolinie).
- Nie zapominaj o magnezie (jeśli pijasz duże ilości kawy, a praca dostarcza Ci wielu stresów, rezerwy magnezu w Twoim organizmie mogą być zbyt małe. Źródłem magnezu w naszej diecie są m.in. warzywa liściaste, ciemne pieczywo, nasiona roślin strączkowych oraz pestki i orzechy.