chłopaki pomocy!
Guest_kosior_*
Napisano Ponad rok temu
ww - 1612 kcal
tłuszcze - 760 kcal
dzienne zapotrzebowanie wyszło mi 2840 kcal
i teraz jak rozmieścić i jakie posiłki w jakich godzinach?? ( tego nie kumam bo tu chodzi o jakies IG)
Napisano Ponad rok temu
produkty z wysokim IG wtedy, gdy potrzebujesz szybko energii, czyli rano po przebudzeniu i w czasie zwiekszonego wysilku, z niskim kazdy inny posilek
Guest_kosior_*
Napisano Ponad rok temu
i jakie posilki stosowac w innych porach ( i ich zamienniki tylko nie zamieniac na odrzywki tylko na inne produkty).
skąd sie dowiem czy dany produkt ma wysokie lub niskie IG ??
Napisano Ponad rok temu
czyli w wysokim IG moze byc po przebudzeniu i po treningu posiłek. jakie to mogą byc posilki podajcie jakies przykłady ( bo jestem zielony w sprawach odzywiania)
po treningu to wegle proste czyli: carbo, banany, miod czy huj wie co jeszcze ;p
a z rana to musi byc troche bialka tez
Napisano Ponad rok temu
z rana kazde platki z mlekiem beda dobre (IG ponad 80)
ja po treningu biore carbo ale mozesz np bialy ryz jesc, ziemniaki...
a inne posilki to zarcie malo przetworzone czyli brazowy ryz, makaron, chleb, spojrz w tabele i tyle wszystko od IG=55 i mniej bedzie dobre
Guest_kosior_*
Napisano Ponad rok temu
skąd mam wiedziec ile ma byc kcal w posilku przd treningiem albo w drugim sniadaniu (i w innych posilkach)??
Napisano Ponad rok temu
to nie ma znaczenia, rozloz rowno w ciagu calego dniadobra to sprawa IG mamy załatwioną.
skąd mam wiedziec ile ma byc kcal w posilku przd treningiem albo w drugim sniadaniu (i w innych posilkach)??
datulus sie uparles z tym bialkiem a platki co nie maja ? ja tam wale 100g+0,5l mleka i w takim posilku mam 28g bialka i prawie 100g ww
Napisano Ponad rok temu
odrazu po treningu ryz nie bardzo... jak juz to wlasnie carbo albo banan czy cos
Napisano Ponad rok temu
carbo tez sie odrazu po nie bierza, a 20 minut po ... biorac pod uwage IG bialy ryz wypada tu lepiej jako posilek(??) potreningowy niz bananMeeHau, no to o to mi chodzi... mowiac bialko nie mowie o odzywce bialkowej ;p
odrazu po treningu ryz nie bardzo... jak juz to wlasnie carbo albo banan czy cos
Napisano Ponad rok temu
Guest_kosior_*
Napisano Ponad rok temu
Co i kiedy jeść ?
Rano, w ciągu dnia, przed treningiem
duże ilości węglowodanów złożonych
duże ilości białka
niewielkie ilości tłuszczy
utrzymujemy stały, niewielki poziom cukru we krwi, powodujemy stałe i równomierne ładowanie mięśni energią pochodzącą ze składników odżywczych
1-2 godziny przed treningiem unikaj węglowodanów prostych
Posiłek potreningowy jak najszybciej po treningu
duże ilości węglowodanów prostych
Najlepszym rozwiązaniem po treningu jest odżywka Carbo , można dołożyć porcje aminokwasów całodziennych lub BCAA
Właściwy posiłek potreningowy godzinę później
umiarkowane ilości ilości węglowodanów złożonych, duże ilości białka
niewielkie ilości tłuszczy. Dostarcza składników odżywczych do właściwego procesu regeneracji
Na pół do godziny przed snem – najlepiej dostarczyć same białko,
Węglowodany i tłuszcze ograniczamy maksymalnie ponieważ spożyte o tej porze przyczyniają się do wzrostu tkanki tłuszczowej.
Najlepiej zjeść twaróg biały chudy lub wypić porcję odżywki wysoko białkowej
jak mam poznac które węglowodany są proste a które są złozone ?
Napisano Ponad rok temu
proste: carbo, banany, miód i wiecej nie wiem ;p
Napisano Ponad rok temu
herezje piszesz... wez to sprawdz jeszcze razzlozone weglowodany to tak: ryz, kasza, makaron, ziemniaki, platki kukurydziane itp.
proste: carbo, banany, miód i wiecej nie wiem ;p
Guest_kosior_*
Napisano Ponad rok temu
Wyrozniamy dwa rodzaje weglowodanow:
a) weglowodany proste takie jak fruktoza, laktoza, maltoza, glukoza, ktore znajduja sie w produktach, np. owocach, mleku, miodzie czy warzywach.
weglowodany zlozone - wielocukry, skrobia. mozemy je znalesc z takich produktach jak ziemniaki, kasze, ryz, produkty mączne
i jeszcze
Podsumowanie:
1. Weglowodany proste (o wysokim indeksie glikogenowym) spozywamy podczas wzmozonej aktywnosci fizycznej i bezposrednio po wysilku.
2. Weglowodany zlozone ( o niskim indeksie glikogenowym) stosujemy w okresie miedzytreningowym.
3. Nadmiar weglowodanow dostarczonych organizmowi zamienia sie w niepotrzebyn zapas tkanki tluszczowej.
4. By spalic tluszcz potrzebujesz weglowodanow.
5. Kazda czasteczka weglowodanow potrzebuje 4 czasteczek wody, by mogla zmienic sie w glikogen zamagazynowany w miesniach.
6. Nigdy nie spozywaj welowodanow z tluszczem - przedluzasz czas trawienia weglowodanow co sprzyja odkladaniem sie tkanki tluszczowej
czy to prawda o czym tu piszą ?
Napisano Ponad rok temu
czy to prawda o czym tu piszą ?
a czemu maja klamac?
herezje piszesz... wez to sprawdz jeszcze raz
no ciekawe....
Napisano Ponad rok temu
Kosior do której klasy chodzisz?
Napisano Ponad rok temu
Guest_kosior_*
Napisano Ponad rok temu