Trening klaty do oceny
Napisano Ponad rok temu
1 tydzień
-wyciskanie sztangi na ławce skośnej w górę wąskim chwytem (30 stopni) 4x10
-wyciskanie sztangielek na ławce skośnej w górę (nawet nieco powyżej 30 stopni) z łączeniem ich w górnej fazie 4x10/12
-rozpiętki na ławce płaskiej 4x12
2 tydzień
-wyciskanie sztangi na ławce skośnej w górę wąskim chwytem (30 stopni) 4x10
-wyciskanie sztangielek na ławce płaskiej 4x10
-rozpiętki na ławce skośnej w górę (30 stopni) 4x12
Zamierzam zastosować trening piramidalny : 12,10,8,6; +5kg w każdej serii.
Napisano Ponad rok temu
Zamierzam zastosować trening piramidalny : 12,10,8,6; +5kg w każdej serii.
Moim zdaniem wszystko ok to bedzie leprze rozwiazanie dla ciebie wiem sam po sobie Ale jeszcze jest taki problem ze kazdy sie inaczej rozwija
Napisano Ponad rok temu
...:::-+=[efekt genetycznego daru, niedługo zabraknie dla mnie ciężaru ]=+-:::...
Napisano Ponad rok temu
ja bym osobiscie zamienil tylko drugie cwiczenie z pierwszym, bo wole jako pierwsze zrobic typowe wyciskanie (tu u ciebie sztangielkami) dla rozgrzania itd. a waski dac jako drugie cwiczenie na dopompowanie itd, a czemu ? a dlatego ze na waski i tak nie zalozysz przeciez duzego ciezaru, oraz czy to bedzie 1 czy drugie cwiczenie to nie warto jechac sobie nadgarstkow
z jednej strony sie z toba zgodze a z drugiej to jest dobre dopompowanie na koniec Wiec mozna troszke o tym dyskutowac
Napisano Ponad rok temu
- sztangielki nie zmecza cie tak mocno (mniej niz sztanga) a wiec robiac waski jako drugie cwiczenie (waski to glownie przeciez tric) zalozysz praktycznie taki sam ciezar w porownaniu jakbys robil waski pierwszy. a wiec skoro zalozysz prawie identyczny ciezar bez wzgledu na kolejnosc wykonywanego cwiczenia to nie przelozy sie to na "wiekszy" bodziec pod wplywem ciezaru wiec kolejnosc moglaby sie pod wzgledem efektywnosci wydawac bez znaczenia...
- ale teraz uwzgledniajac tutaj kontuzjogennosc cwiczenia lepiej wykonywac waski pod koniec treningu (tak jak przy cwiczeniach na triceps - waski zawsze robimy ostatni) gdy juz jestes rozgrzany i krew naplynela do miesni
- no i efekt pompy ja np. przy waskim czuje glownie tric, klatke srednio ;/ a wiec wykonujac waski jako pierwszy to glownie rozgrzejesz tylko triceps, srednio zajmujac sie klatka, a wykonujac waski jako drugie cw. klatka bedzie juz rozgrzana i poprostu skatujesz ją do konca
miej wiecej ja tak to widze oczywiscie kazdy moze miec swoje inne subiektywne odczucia ale fakt faktem nawet waski przy tricu jest raczej jako ostatnie cwiczeniem a nie pierwszym glownym
...:::-+=[efekt genetycznego daru, niedługo zabraknie dla mnie ciężaru ]=+-:::...
Napisano Ponad rok temu
(waski to glownie przeciez tric
Zamierzam wykonywać to ćwiczenie z łokciami rozsunietymi maksymalnie na boki żeby zmniejszyć udział trica w tym ćw.
ja bym osobiscie zamienil tylko drugie cwiczenie z pierwszym
tu się z tobą zgadzam. dzięki za odp.
Guest_maks_*
Napisano Ponad rok temu
Zamierzam wykonywać to ćwiczenie z łokciami rozsunietymi maksymalnie na boki żeby zmniejszyć udział trica w tym ćw.
wąski chwyt większy zakres ruchu ramion , więc takie techniki nic ci nie dadzą bo triceps i tak w dolnej fazie ruchu bedzie pracował dość intensywnie
zresztązamiast wąskiego chwytu proponował bym pośredni , cos pomiędzy wąskim a szerokim (troche szerszy od szerokości barków ) i angażujesz wtedy tak samo każdy odcinek mięśnia piersiowego , zewnętrzne rejony poprzez środkowe po wewnętrzne
Napisano Ponad rok temu
wąski chwyt większy zakres ruchu ramion , więc takie techniki nic ci nie dadzą bo triceps i tak w dolnej fazie ruchu bedzie pracował dość intensywnie
zresztązamiast wąskiego chwytu proponował bym pośredni , cos pomiędzy wąskim a szerokim (troche szerszy od szerokości barków ) i angażujesz wtedy tak samo każdy odcinek mięśnia piersiowego , zewnętrzne rejony poprzez środkowe po wewnętrzne
hm.. interesujące. Przemyśle to.