Znalazłem kiedys na necie sposób jak wykonac domowym sposobem ławkę oto i on:
2 płaskowniki o wymiarach 4cm szerokości, dlugośc 15cm, grubość 4mm 4 płaskowniki o wymiarach 4cm szerokości, dlugośc 20cm, grubość 4mm 2 płaskowniki o wymiarach 4cm szerokości, dlugośc 45cm, grubość 4mm Profili o średnicy 4cm. A długość: (grubość ścianki najlepej 4mm) - 2 długości 25cm - 1 długosci 30cm - 2 długości 60cm - 1 długosci 155cm - 2 długości 70cm - 2 gługości 40cm - 1 długość 180cm 2 profile o średnicy 3cm, długość 80cm 2 kantówki o długości 110cm, szerokości ścianki 5cm i grubości 4mm 2 kantówki o długości 40cm, szerokości ścianki 5cm i grubości 4m 2 kołka do wyciągu 2 cymbaty i kaukusze 3 metry linki stalowej, 5mm w osłonce PCV stuczną skóre na obicie, sprzedają ja z metra, najlepiej jak bedzie 1m x 1,5 gabka o grubosi nie większej niż 6 cm kawał dechy, grubość 2cm Farba, ja stosowałem stalochron bez podkładu zatyczki do profili, plastikowe (zatykamy wystające dziury) kosztują grosze No i oczywiście śruby o zakretki, długość bedzie zalezezala jak zespawasz i wykonasz projekt, napewno sam je dopasujesz, średnica 10-12 cm. Bedą potrebne 2 srenie sruby do regulacji uchwytów pod sztangę, 4 długie sruby , 4 krótkie
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Wykonanie zacisków:
Sposób na tanie obciązenie:
JAK MOŻNA WYKONAĆ TANIE OBIĄŻENIE Potrzebne materiały: - rura plastikowa (bądź metalowa) o dosyć dużej średnicy pusta w środku. - cement - ZŁOM - woda - PIASEK - rura o średnicy takiej by "weszła" ci na sztangę. 1. Bierzesz rurę plastikową o dużej średnicy obcinasz na długość jaka ci odpowiada (im dłuższa tym ciężarek będzie cięższy) 2. Następnie bierzesz rurę o średnicy która pozwala na to by "weszła" na sztangę i przycinasz na długość taką sama jak rura plastikowa 3. Ustawiasz to wszystko na równej powierzchni (np: desce, kładziesz na desce folie żeby cement sią do niej nie przykleił) pamiętaj aby cieńsza rura była ustawiona na środku plastikowej. 4. Teraz musisz przygotować beton. Do jakiegoś pojemnika najlepiej wiaderka wsypujesz łopatę piasku (najlepszy żółty) do tego dosypujesz łopatę cementu i dolewasz trochę wody. Mieszasz wszystko dolewając wodę tak by powstała dosyć rzadka konsystencja. 5. Wlewasz beton do środka ale powoli by nie zruszyć niczego, możesz zalać samym betonem. Ale aby było cięższe to najpierw wlej trochę betonu (kilka cm) poczekaj aż przyschnie, a następnie równomiernie rozłóż złom (pamiętaj aby było z każdej strony mniej więcej po równo) i wszystko zalej rzadkim betonem. Poczekaj aż wyschnie i masz już obciążenie za grosze :) _________________________________________________________________________________________ SPOSÓB 2 POSZUKAJ W SWOIM MIEŚCIE TOKARZY I ZAPYTAJ CZY NIE ZROBILI BY CI TROCHE TOCZONEGO OBCIAZENIA, 1 KG KOSZTUJE W ZALEŻNOSCI OD 2zł do 3zł
Moze komus sie przyda
Pozdrawiam