Skocz do zawartości


Zdjęcie

Gorzka czekolada


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

pey
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 99 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:masa.bo.pl

Napisano Ponad rok temu

Gorzka czekolada
Antyoksydanty w gorzkiej czekoladzie


Gorzka czekolada, a konkretniej zawarte w niej kakao jest zasobna w związki nazywane bioflawonoidami, które korzystnie wpływają na stan układu krążenia.

U osób ze skłonnością do nadciśnienia zmniejszają ryzyko wylewu i zawału. Kakao działa jak widać podobnie do czerwonego wina. Na tym nie koniec jego zalet. Jak wiele z nas na pewno już zauważyło jedzenie czekolady poprawia nastrój. Dzieje się tak dzięki obecności w niej fenyloetyloaminy - związku wydzielanego także w stanie zakochania. Słodka tabliczka zawiera też magnez. Bardzo ciemną czekoladą nie należy się jednak objadać. Po pierwsze ze względu na jej kaloryczność, po drugie, ponieważ w nadmiarze może powodować bóle głowy, po trzecie- bywa przyczyną zaparć. Trzeba delektować się nią podobnie jak dobrym, czerwonym winem, a równowartością jednego kieliszka niech będą dwie kostki smakowitej, brązowej tabliczki.

Antyoksydanty, czyli inaczej antyutleniacze. Pod tymi określeniami skrywa się ok. 600 naturalnych substancji obecnych w żywności, mających dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Różni je budowa chemiczna, pochodzenie, poziom aktywności, ale łączy jedno: chronią nasz organizm przed negatywnym wpływem wolnych rodników.

Gorzka czekolada, o wysokiej zawartości kakao, jest jednym z najbogatszych źródeł antyoksydantów. Jej zdolność niwelowania szkodliwego wpływu wolnych rodników jest dużo większa od wielu innych produktów. Warto przyjrzeć się poniższemu zestawieniu najpowszechniejszych produktów bogatych w naturalne antyutleniacze. Produkty uszeregowano w kolejności malejącej aktywności antyoksydacyjnej. Poczet otwiera witamina C, będąca czystym antyutleniaczem.

Witamina C -> witamina E -> gorzka czekolada -> mleczna czekolada -> rodzynki -> jagody -> truskawki -> szpinak -> brokuły, śliwki -> pomarańcze -> czerwone winogrona, czerwona papryka -> groszek, sałata -> pomidory, czerwone wino -> marchew, banan, jabłko -> zielona herbata -> czarna herbata

Czekolada zawdzięcza swoje właściwości inaktywacji wolnych rodników flawonoidom – antyoksydantom, w które obfituje ziarno kakaowe. Czekolada jest tym silniejszym antyutleniaczem, im więcej zawiera kakao.

Badania naukowe wskazują na kilka najbardziej obiecujących korzyści płynących ze spożywania roślinnych flawonoidów, znajdujących się m.in. w kakao:



Flawonoidy zawarte w żywności pochodzenia roślinnego opóźniają procesy starzenia się organizmu oraz pomagają redukować uszkodzenia komórek
W naszym organizmie krążą dwa rodzaje cholesterolu: tzw. „dobry” cholesterol (HDL) i „zły” cholesterol (LDL). Tzw. „zły” cholesterol (LDL) ulega oksydacji przy pomocy wolnych rodników. W postaci utlenionej o wiele łatwiej tworzy tzw. płytkę miażdżycową wewnątrz naszych naczyń krwionośnych. Flawonoidy dzięki właściwościom antyoksydacyjnym ograniczają tendencje złego cholesterolu do utleniania się i odkładania się w postaci płytki wewnątrz naszych naczyń krwionośnych.
Flawonoidy roślinne pomagają redukować ryzyko tworzenia się skrzepów krwi.


Gorzka czekolada kryje więc w sobie prawdziwe bogactwo naturalnych antyoksydantów.

[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
  • 0
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

słaby
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1728 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Gorzka czekolada
mozna by sobie po treningu walnąć pół tabliczki takiej czekolady w celu uzupełnienia węgli??
  • 0
Trening jest niczym, wola jest wszystkim

BODYGUARD
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 7885 postów
  • Pomógł: 1
1
Neutralna
  • Lokalizacja:Kraków
  • Zainteresowania:Motoryzacja, kompy,sztuki walki, sex, kobitki, książki fantasy,muza techno

Napisano Ponad rok temu

Re: Gorzka czekolada
tylko zauważ że czekolada ma niemal równie dużo tłuszczu co węgli.
  • 0

pey
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 99 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:masa.bo.pl

Napisano Ponad rok temu

Re: Gorzka czekolada
Tłuszcz tez potrzebny! A taką tabliczke to ok. 30 min przed treningiem.
  • 0
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

tmq
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 182 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Gorzka czekolada

Tłuszcz tez potrzebny! A taką tabliczke to ok. 30 min przed treningiem.


......może jeszcze ktoś wymyśli diete czekoladową, swoją drogą ciekawe czy by coś poszło :rotfl: :rotfl:
  • 0



Podobne tematy Zwiń

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne
 

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024