Syrop Tussipect - sposób na sesję?
Napisano Ponad rok temu
Przed egzaminami studenci litrami piją syrop na kaszel. - Można się po nim uczyć całą noc - mówią. - To niebezpieczne dla zdrowia - ostrzegają lekarze.
Podczas sesji, w akcie desperacji student zrobi wszystko. Lepiej machnąć jedną buteleczkę "tussipka”, niż zasnąć i uwalić egzamin - wyznaje Paweł z IV roku fizyki na UO.
Popularny syrop na kaszel można kupić w każdej aptece za 7,50 zł. Dostępny jest również w formie tabletek. Syrop zawiera efedrynę, która pobudza układ nerwowy, przyspiesza akcję serca, powodując wzrost ciśnienia tętniczego. - Po wypiciu jednej butelki jest power maksymalny. Nie chce się spać. Można siedzieć nad książkami całą noc - mówi jeden ze studentów.
Osobom chorym lekarze zalecają picie tylko jednej łyżki syropu trzy razy dziennie.
- Wolę zainwestować w kilka buteleczek syropu, niż później jechać na zmywak do Anglii i zarabiać na poprawki - dodaje Łukasz z IV roku politologii na UO.
O "piorunującym” działaniu leku usłyszał od kolegi z akademika. Używa go zawsze podczas sesji. Raz jednak preparat go zawiódł. - Zdawałem na fizjoterapię. Był tam test sprawnośniowy, a że z moją kondycją jest krucho, to sięgnąłem po syropek. Niestety, zadziałał dopiero po teście. Na studia się wtedy nie dostałem.
Aptekarze potwierdzasją: studenci chętnie sięgają po Tussipect.
- Syrop sprzedaje sie najlepiej w styczniu i w czerwcu. Czyli w miesiącach, w których studenci mają sesję egzaminacyjną - mówi farmaceutka z apteki przy ul. Katowickiej w Opolu.
Jak się okazuje, z dawkowaniem syropu można przesadzić.
- Koleżanka z III roku administracji uczyła się cały tydzień. W ostatni dzień chciała sobie wszystko powtórzyć. Wzięła tabletki energetyczne, popiła "tussipkiem”, po czym zrobiła się zielona na twarzy i całą noc spędziła w toalecie. Niestety, na egzamin nie doszła - opowiada Paweł. - Mnie po tym syropku boli brzuch, dlatego wolę napoje typu Red Bull czy Tiger - dodaje.
Są studenci, którzy bez wspomagaczy nie wyobrażają sobie zdanej sesji.
Paweł z IV roku budownictwa na Politechnice Opolskiej postanowił, że jedną z sesji przeżyje na samej kawie. Wytrzymał tydzień. - Kawa to lipa. Po chwili zasypiałem. Łyknąłem Tussipect i od razu mój umysł jakby "kopa” dostał. Wystartowałem z projektami - opowiada. - Przez cały wieczór wziąłem 15 tabletek. Egzamin zaliczyłem. Potem mały relaks i zabrałem się za kolejny projekt - dodaje.
Opowieści o działaniu "studenckiego dopalacza” nie brakuje na forach internetowych. "Nie znoszę uczucia, jakie daje ten lek, ale są sytuacje, kiedy muszę długo być na nogach. Kawa już wtedy nie działa, a funkcjonować trzeba” - twierdzi jeden z internautów.
Tussipect stosowany w nadmiarze może okazać się niebezpieczeny - przestrzegają opolscy farmaceuci. - Lepiej wzmocnić się lekami zawierającymi witaminy i minerały. Polecamy preparaty zawierające np. lecytynę, miłorząb japoński, magnez czy żeń-szeń - mówią.
- Jak ktoś jest podczas sesji pod ścianą, to wtedy o zdrowiu nie myśli - odpowiadają żacy.
Autor art: Przemysław Adamowicz
wzrost: 172
kark: 39
Klatka: 102
talia: 86
Ramię: 34
przedramię: 29
biodra: 84
udo: 61
łydka: 40
Rekordy:
Klatka: 90kg
Biceps sztanga: 47kg
Przysiad: 120kg
MC: 160kg
Napisano Ponad rok temu
Popularny syrop na kaszel można kupić w każdej aptece za 7,50 zł. Dostępny jest również w formie tabletek.
No niestety musze Cię rozczarować ale ten "cudowny" syrop jest juz na recepte Wiadomo nie jest to przeszkoda nie do przejścia ale już trzeba kombinować.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
kris od kiedy tussipect jest na recepte? Ja kupowałem tabletki i nie chciała żadnej recepty (no ale to było już jakiś czas temu, przed wakacjami)
Decyzja o zmianie byla podjeta pod koniec 2007r. i miała wejść z 6 miesięcznym opóznieniem, z tego co kojarze to od 1-go lipca ale dokładnej daty nie jestem pewny. Podobno w mniejszych aptekach czy gdzieś na "zadupiu" można go dostac bez recepty ale już coraz ciężej
Napisano Ponad rok temu
Rekordy:
Przysiad: 120kg
MC: 160kg
Napisano Ponad rok temu
Mózg zapamiętuje informacje w np.śnie...
Dlatego dobrze jest się uczyć wieczorem i rano przypomnieć a nie wkuwać całą noc
Napisano Ponad rok temu
ja myslalem o zastosowaniu tego na siłowni moze by cos dało ale tylko jednorazowo zastosowac zeby sie nie zajebac
Rekordy: