Skocz do zawartości


Zdjęcie

Woda, Witaminy i Mikroelementy


  • Zamknięty Temat jest zamknięty
Brak odpowiedzi do tego tematu

StArS
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 236 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Grudziądz
  • Zainteresowania:Sport

Napisano Ponad rok temu

Woda, Witaminy i Mikroelementy
Woda, Witaminy i Mikroelementy


--------------------------------------------------------------------------------

Oprócz tłuszczów, białka i węglowodanów niezbędne są także witaminy, sole mineralne i dużo świeżej wody. Witaminy i minerały są niezbędnymi mikroelementami w prawie wszystkich energetycznych reakcjach trawiennych i przemianach metabolicznych. Odgrywają one kluczową rolę w zwalczaniu chorób i zachowywaniu dobrego stanu zdrowia. Wspaniałym źródłem witamin i soli mineralnych są owoce i warzywa. Ponieważ ciało ludzkie w blisko 80% złożone jest z wody, to niezbędne jest codzienne dostarczanie organizmowi odpowiednich jej ilości. Uczestniczy ona w każdej reakcji metabolicznej organizmu.


--------------------------------------------------------------------------------

WODA
Woda to najbardziej znaczący ilościowo składnik ciała ludzkiego, wszystkie procesy organizmu zachodzą w środowisku wodnym. Właściwe nawodnienie to jeden z podstawowych warunków prawidłowego funkcjonowania organizmu. W warunkach wyczerpującego wysiłku fizycznego picie dużych ilości czystej wody nabiera szczególnego znaczenia. Kulturysta wypija dziennie 3-5 litrów wody niegazowanej. Inne napoje np. herbate, kawę, colę itp. liczymy tylko w połowie czyli np. szklanka herbaty to odpowiednik połowy szklanki czystej wody.
Większość ludzi nie uważa wody za środek odżywczy, niemniej jednak odgrywa ona ważną rolę w większości reakcji biochemicznych zachodzących w organizmie. Nasze ciało, a szczególnie tkanka mięśniowa składa się głównie z wody. Odwadnianie organizmu przed zawodami ma niewielki wpływ na pozbycie się tkanki tłuszczowej.
Generalnie zapotrzebowanie na wodę wynosi dwa litry dziennie, ale kulturysta potrzebuje jej więcej, gdyż 75% masy mięśni stanowi woda, a podczas intensywnych ćwiczeń organizm ją traci. Pijąc zaledwie półtora litra szybko nabawiłbyś się odwodnienia. Nie uprawiasz co prawda sportu wytrzymałościowego, ale mimo to potrzeba Ci więcej wody, niż komuś, kto prowadzi siedzący tryb życia. Woda jest niezbędnym składnikiem większości reakcji chemicznych, a mnóstwo jej zużywa się podczas treningu. Między innymi jest potrzebna również do opróżniania zawartości żołądka, do transportu i wchłaniania składników odżywczych, dla prawidłowego procesu filtracji w nerkach. Eksperci są zgodni co do optymalnego poziomu nawodnienia podczas wysiłku fizycznego (170-230 ml wody na 20 minut przed treningiem, 100-230 uncji co 15-20 minut podczas treningu i 4 filiżanki wody na każdy kilogram wagi stracony w efekcie treningu, tuż po nim), ale niewiele mówią na temat pozostałych około 22 godzin w ciągu doby.


--------------------------------------------------------------------------------

WITAMINY I MINERAŁY
Witaminy i minerały - pełnią ważne funkcje regulujące i wspomagające metabolizm, wzmacniają odporność. Ich niedobór często jest przyczyną problemów z regeneracją i zahamowania postępów. Nawet starannie dobrana żywność bogata w warzywa i owoce nie zaspokoi zapotrzebowania na te składniki dlatego konieczne staje się stosowanie preparatów witaminowo-mineralnych, które spożywa się zawsze po posiłkach.


Witaminy B-complex
Ta grupa witamin jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, metabolizmu węglowodanów, białka i tłuszczów; odbudowy tkanek, zdrowego stanu skóry, dobrego trawienia, regeneracji energii, zapobiegania anemii, a szczególnie do utrzymywania krwi we właściwym stanie. Można je znaleźć w mięsie ryb, wieprzowinie, wątrobie, nerkach, drożdżach, ziarnach zbóż, wzbogaconych produktach zbożowych, orzechach, fasoli, grochu, jajach, mleku, serze żółtym, zielonych liściastych warzywach, ziarnach soi, pomidorach, orzeszkach ziemnych i kukurydzy. Witaminy z grupy B są rozpuszczalne w wodzie, a ich zasoby w organizmie muszą być codziennie uzupełniane.

Witamina C
Witamina C - często nazywana "witaminą na wszystko" - jest odpowiedzialna za codzienną syntezę nowych tkanek i komórek w naszym organizmie. Jest to witamina rozpuszczalna w wodzie, wymagająca stałego uzupełniania. Witamina C wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych, zębów, włosów i dziąseł. Bierze udział w zwalczaniu infekcji, gojeniu się ran, regulacji podstawowych funkcji organizmu, syntezie niezbędnych hormonów i pokonywaniu stresów. Występuje w pomarańczach, grejpfrutach, cytrynach, jabłkach, truskawkach, melonach, ziemniakach, kapuście, brokułach, kalafiorze, jarmużu i brukselce.

Witamina A
Kluczowa dla układu nerwowego i różnych funkcji z nim związanych, takich jak np. wzrok. Niezbędna dla posiadania silnych kości, zdrowych zębów i skóry. Pomocna w zwalczaniu infekcji. Znajduje się w mięsie ryb, wątrobie, jajach, mleku, serze żółtym, pomidorach, wzbogaconych przetworach zbożowych, ziarnach zbóż i marchwi. Witamina A jest rozpuszczalna w tłuszczach i może być magazynowana w organizmie, a więc nie należy brać jej w nadmiernych ilościach.

Witamina D
Niezbędna dla zdrowych zębów, kości i różnych ważnych funkcji organizmu. Występuje w mleku i produktach mlecznych oraz w jajach. Znajduje się także w wątrobie i może być wytwarzana w organizmie pod wpływem promieniowania słonecznego. Jest także witaminą rozpuszczalną w tłuszczach i może być magazynowana w organizmie, nie należy więc brać jej w nadmiarze.

Witamina E
Jest częściowo odpowiedzialna za odporność komórek krwinek czerwonych oraz za powstawanie nowych tkanek. Występuje w nie oczyszczanych olejach roślinnych, wzbogaconych i nie oczyszczonych produktach zbożowych, olejach rybnych, nie przetwarzanych ziarnach zbóż i jajach.

Witamina K
Konieczna ze względu na prawidłową krzepliwość krwi. Znajduje się w wieprzowinie, wątrobie, żółtkach jaj, zielonych warzywach, sałacie i kalafiorze.

Wapń
Składnik ważny dla układu nerwowego i kurczenia się mięśni. Decyduje także o zdrowych kościach i zębach. Znajduje się w mleku, serach, jogurcie, brokułach, jarmużu, kapuście bezgłowej i innych zielonych warzywach.

Żelazo
Niezbędny element do wytwarzania hemoglobiny służącej do transportu tlenu do komórek. Występuje w mięsie, wątrobie, fasoli, jajach, warzywach i suszonych owocach.

Fosfor
Wpływa na stan kości i zębów. W dużym stężeniu znajduje się we wszystkich gatunkach czerwonego mięsa, w mięsie ryb, w kurczakach, jajach, orzechach i pełnoziarnistych produktach zbożowych.

Kwas pantotenowy
Ma wpływ na wykorzystanie przez organizm białka, tłuszczów i węglowodanów. Występuje w mięsie ryb, mięsach czerwonych, ziemniakach, jajach, brokułach, kalafiorze, grochu, ziarnach soi, orzeszkach ziemnych, ziarnach zbóż i kapuście.

Kwas foliowy
Niezbędny do powstawania komórek czerwonych krwinek oraz do przemian metabolicznych. Znajduje się w szparagach, szpinaku, jarmużu, rzepie, brokułach, kukurydzy, sałacie, kapuście i orzechach.

Potas
Uczestniczy w regulacji równowagi wodnej organizmu, a także w podtrzymywaniu pracy serca i koordynacji skurczów mięśniowych. Występuje w warzywach, ziarnach zbóż, ziemniakach i owocach.

Magnez
Pobudza wydzielanie enzymów potrzebnych do metabolizmu białka i węglowodanów. Odgrywa rolę przy wykonywaniu skurczów mięśniowych. Można go znaleźć w warzywach, kiełkach pszenicy, figach, kukurydzy, jabłkach, orzechach i ziarnach soi.
  • 0
*Trening*Czyni*Mistrza



Podobne tematy Zwiń

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne
 

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018