Witam!!! Trenuję wieczorem, kończę go o godzinie 21:30. Co zjeść o tej porze po treningu???
Co zjeść po treningu??
Napisano Ponad rok temu
to co w przypadku innych posiłkach
Białko czy węglowodany?? Co byś proponował o tej porze, żeby nie poszło w tłuszcz.
Napisano Ponad rok temu
! jedzenie się planuje na cały dzień, wszystko zależy od całości a nie jednego posiłku
jeśli bedzie za duży bilans kaloryczny całego dnia to może pójść w tłuszcz
TKWM
Napisano Ponad rok temu
! jedzenie się planuje na cały dzień, wszystko zależy od całości a nie jednego posiłku
jeśli bedzie za duży bilans kaloryczny całego dnia to może pójść w tłuszcz
Ale tak dla przykładu. Izolat białka czy ryż z tuńczykiem. Bo chodzi o to, co powinno się zjeść po wysiłku fizycznym.
Napisano Ponad rok temu
najlepiej odrazu po treningu by uzupełnić kalorie
TKWM
Napisano Ponad rok temu
najlepiej odrazu po treningu by uzupełnić kalorie
Najlepiej godzinę po treningu ponieważ zaraz po treningu krew jest w mięśniach a do trawienia krew potrzebna jest w narządach układu pokarmowego, które nie będą dobrze funkcjonować. Stara zasada mówi nie ćwicz po jedzeniu i nie jedz po ćwiczeniach.
Napisano Ponad rok temu
A co ty masz 2 l krwi że jak dojdzie do narządów to już jej braknie dla reszty organizmu i odwrotnie? Ta zasada jest trefna jak i osoba która ją wymysliła. Jak komuś się dobrze trenuje po posiłku to bardzo dobrze a jak ktoś lepiej sie czuje podczas treningu na czczo to tez dobrze. Weź jakiś dobry art przytocz na poparcie swojej tezy że węgle z białkiem się nie trawią, że krew ucieka z mięśniu do żołądka i jelit i jej nam braknie itp itd.
Bo jak narazie próbujesz obalić sens tego sportu wątpliwymi argumentami
Mateusz Pawlak
Napisano Ponad rok temu
ludzie zagłębiają się w takie pierdoły.
Chłopie! trenuj ostro, jedź mądrze i nie rozkminiaj czy na noc zjesz WW+B czy samo B czy B+TŁ. Ustal makro i bilans kaloryczny i sie go trzymaj. jak na wieczór zostanie Ci dobić WW to je dobij, jak B to zrób to! ot Cała filozofia
"Never Back Down!"
Napisano Ponad rok temu
A co ty masz 2 l krwi że jak dojdzie do narządów to już jej braknie dla reszty organizmu i odwrotnie? Ta zasada jest trefna jak i osoba która ją wymysliła. Jak komuś się dobrze trenuje po posiłku to bardzo dobrze a jak ktoś lepiej sie czuje podczas treningu na czczo to tez dobrze. Weź jakiś dobry art przytocz na poparcie swojej tezy że węgle z białkiem się nie trawią, że krew ucieka z mięśniu do żołądka i jelit i jej nam braknie itp itd.
Bo jak narazie próbujesz obalić sens tego sportu wątpliwymi argumentami
Ziew, jaki artykul, studiowałem to 5 lat, weź dowolny podręcznik do fizjologii układu pokarmowego.
Odpowiedz na pytania:
1 w jakim srodowisku pH trawią się białka
2 w jakim skrobia
3 na co reaguje dwunastnica podczas trawienia a na co nie i dlaczego w przyrodzie białko występuje z tłuszczem.
4. ile czasu trawi sie skrobia zjedzona osobno
5. ile czasu trawi sie skrobia zjedzona z białkiem i w co się zamienia to co sie nie strawi
I wtedy napisz odpowiedź na mój post
Albo idź do dobrego lekarza rodzinnego oni już też to nawet czasem wiedzą
Czytanie artykułów w internecie o żywieniu bez wiedzy biochemicznej nie ma sensu bo większość z nich to wypociny dziennikarzy lub ludzi po kursach dietetycznych niektórych mam przyjemność znać.
Napisano Ponad rok temu
Twoje wypowiedzi nie mają większego sensu. Mam dobrego lekarza omawiałem z nim dietę nie miał zastrzeżeń. Podważasz sens odżywiania ludzi sportów sylwetkowych i nie tylko na podstawie PH. Nie mam zamiaru zagłębiać się w temat bo to nie ma sensu. Nie odpowiada ci system odżywiania typowego kulturysty to jedz jak tam uważasz ale nie próbuj nikomu wmówić że zjedzenie ryżu z kurczakiem jest szkodliwe i kurczak zostanie przepchnięty bez polotu przez kiszki do kibla.
Od zalania dziejów kulturystyki białka łączy się z węglami prostymi robi sie na tym zajebistą formę i jest sie zdrowym jak rydz. Dlatego to czy studiujesz to 5 czy 10 lat nie ma tutaj żadnego znaczenia.
Mateusz Pawlak
Napisano Ponad rok temu
Najmniejszy pożytek z zjedzenia kurczaka z ryżem będzie w tedy kiedy zjemy go surowego(czego i tak nikt nie robi!), dla tego że wiązania aminokwasowe będą ze sobą mocno związane mówiąc prostym językiem, lecz i tak liczny % wartości zostanie wykorzystany. Druga sprawa, łączenie białka z węglami po treningu usprawnia znacząco odbudowę glikogenu.
Wybieram produkty lokalne, sezonowe, świeże.
Siła Człowieka nie Polega na tym, że Nigdy nie Upada, ale na tym, że Potrafi się Podnosić.
Napisano Ponad rok temu
Twoje wypowiedzi nie mają większego sensu. Mam dobrego lekarza omawiałem z nim dietę nie miał zastrzeżeń. Podważasz sens odżywiania ludzi sportów sylwetkowych i nie tylko na podstawie PH. Nie mam zamiaru zagłębiać się w temat bo to nie ma sensu. Nie odpowiada ci system odżywiania typowego kulturysty to jedz jak tam uważasz ale nie próbuj nikomu wmówić że zjedzenie ryżu z kurczakiem jest szkodliwe i kurczak zostanie przepchnięty bez polotu przez kiszki do kibla.
Od zalania dziejów kulturystyki białka łączy się z węglami prostymi robi sie na tym zajebistą formę i jest sie zdrowym jak rydz. Dlatego to czy studiujesz to 5 czy 10 lat nie ma tutaj żadnego znaczenia.
Nie musisz wycofywac się z dyskusji, przecież lepiej dyskutować niż wymieniać się informacjami.
Z tym zaraniem dziejów to nie do końca masz rację bo wielu mistrzów kulturystyki i trenerów stosuje te zasadę (slynny Vince Gironda) albo plan 4 dni tylko bialko piaty dzien tylko węgle.
Jeśli jesz ryż z kurczakiem to trawisz własnie kurczaka a ryżu już nie.
"Druga sprawa, łączenie białka z węglami po treningu usprawnia znacząco odbudowę glikogenu. "
Nie wiem jak to usprawnia szczerze, może tylko dlatego że jeśli nie ma z czego zrobić glikogenu to białko jest rozkładane na aminkowasy a jeśli trafisz na okno glikogenowe to aminokwasy bedą rozlożone na cukry, ktore o zgrozo sa substratami w cyklu kwasu cytrynowego, w ktorym z tych cukrow oraz kwasow tłuszczowych w procesie transaminacji produkowane są znów aminokwasy, magazynowane w wątrobie (nawet do 30 dni), a dopiero z tych aminokwasów syntezowane jest białko.
Nic nie jest tu proste ale wiara czyni cuda czyli jedzcie kurczaka z ryżem, ćwiczcie a i tak będziecie rosnąć.
Druga sprawa, że jeśli ryż zjecie godzinę przed kurczakiem to strawicie ten ryż całkowicie, potem zjecie kurę, którą też całkowicie strawicie i nie będzie się odkładać tkanka tłuszczowa ktora jest reakcją na niestrawione węglowodany (nazwana przez lekarzy nietolerancją na węglowodany - boczki u kobiet i opona u mężczyzn, wystarczy nie laczyc białka ze skrobią przez pare tygodni i reakcja jest natychmiastowa - problem znika) Posilek powinien wygladać tak: najpierw woda, potem owoce, potem skrobia a na końcu białko. To jest już proste i łatwe do wprowadzenia w życie ale wymaga dyscypliny.
Wydaje mi się, że trzeba być otwartym na naukę ale też na życie - jeśli ktoś ma małe dzieci to zauważy, że kiedy po raz pierwszy dostają normalny polski obiad czyli mięso i ziemniaki to najpierw bedą jadły jedno a potem drugie (moje dzieci też tak robiły). Dopiero rodzice uczą je żeby jeść razem mięso i ziemniaki, coś jednak dzieciom ten instynkt podpowiada, warto się zastanowić.
Napisano Ponad rok temu
aha czyli jemy o 12 ryż a 13 kurczaka tak ? mto powodzenia życze jak to zjeśc na 15 min przerwy w pracy
odziwo miałem okazję uczęszczać na zajęcia z dietetyki w sporcie i jakoś mnie uczono że zbilansowany posiłek to ww białko i tłuszcze ... rokładanie wszyskiego na czynniki pierwsze nie ma sensu bo wg Twojej teorii jak będziemy tak jedli to tłuszcz się nie będzie odkładać ?
a coś takiego jak bilans nie ma na to przypadkiem wpływu? jak jest bilans na pllus to nie ma opcji żeby nie tyć
www.massagepeter.se
Napisano Ponad rok temu
rychu zajmij sie nauka....daj nam trenowac....kazdy ma swoja diete i je kiedy chce i co mnie maja interesowac jakies badania/artykuly?
ma isc masa sila i wymiary...troszke tluszczu nie zaszkodzi...trzeba w nocy kobiete czyms ogrzac...
Napisano Ponad rok temu
i powiem tak :
Nauka chyba tego nie kwestionuje że najlepszym pokarmem dla ssaka jest mleko karmiacej matki?
a jaki skład ma takie mleko?
Wegle Bialko i Tłuszcze..
więc nie można mówić o tym że w przyrodzie tłuszcze i białko występują osobno jak to kolega w któryś poście napisał..
fakt jedni reagują lepiej na tłuszcze a inni na wegle, zależy od metabolizmu.
i od predyspozycij genetycznych
Trzeba pamietac o tym że znaczna część populacij cierpi na nietolerancję" glutenu który znajduje sie właśnie w ziarnach zborz, (przypuszcza się że ok 70% ludzi na to cierpi nawet o tym nie wiedząc)
Napisano Ponad rok temu
Nie bo niemowlak ma oddzielić białko od cukrów w mleku najpierw chlipnąć białko a potem resztę no bo tak nauczyli Ryśka na uczelni....
Dlatego właśnie nie biorę udziału w dyskusji bo jest zbędna.
Mateusz Pawlak
Podobne tematy
Temat | Forum | Autor | Podsumowanie | Ostatni post | |
---|---|---|---|---|---|
Długość treningu??? |
Trening dla początkujących | Guest_hoolicool_* |
|
|
|
jak to zjesc? |
Odżywki i Suplementy |
|
|
||
co zjesc aby byc duzym? |
Odżywki i Suplementy |
|
|
||
Co myslicie o tym treningu?? |
Trening dla początkujących |
|
|
||
co do Treningu?? |
Trening dla początkujących |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Dieta ciąg dalszy redukcji, nowe problemy zdrowotne
- Ponad rok temu
-
Jogurt Naturalny !
- Ponad rok temu
-
Kanapki
- Ponad rok temu
-
Holenderska dieta
- Ponad rok temu
-
Dieta - masa
- Ponad rok temu
-
posiłek przed treningiem
- Ponad rok temu
-
Odpowiednia dieta dla alergika
- Ponad rok temu
-
Dieta a oliwa z oliwek
- Ponad rok temu
-
Mięśnie brzucha
- Ponad rok temu
-
Śniadanko
- Ponad rok temu