Witam,
Jako, że jest to mój pierwszy post z profilu na forum najpierw się przedstawię.
Mam na imię Marcin, mieszkam w Krakowie. Często przeglądałem i studiowałem posty na forum i postanowiłem napisać pare spraw od siebie.
LAT: 18
WZROST: 179
WAGA: 83
STAŻ NA SIŁOWNI: 8 miesięcy
DOTYCHCZASOWE CEL: budowanie masy mięśniowej (zaczynając od 70kg do 83kg teraz)
CEL: spalenie tłuszczu, redukcja, uwidocznienie mięśni i poprawa wyglądu sylwetki
Wiele czytałem o przykładowych planach ćwiczeń na rzeźbę, jednak nie pokrywają się one z moimi możliwościami. Dokładniej - nie mam już okazji by chodzić na siłownię z powodów finansowych i prywatnych.
Większość z treningów na redukcję zawiera ćwiczenia na siłowni.
Nie mam takiej możliwości, jednak chciałbym to nadrobić dobrą dietą oraz ćwiczeniami aerobowymi. Czytałem, że efekt będzie gorszy, jednak nie mam wyboru, a nie chcę siedzieć bezczynnie.
W tej chwili pracuję nad ustawieniem sobie dokładnej diety. Według obliczeń na serwisie potreningu zapotrzebowanie przy umiarkowanej aktywności wyniosły mi 3100kcal. Na redukcji planuję spożywać dziennie 2600/2700kcal z czego mniej więcej 220g białka, 75g tłuszczy i 280g węglowodanów.
Zamierzam biegać 4 razy w tygodniu po min 40min (oczywiście na początku będzie ciężko więc będę startował stopniowo).
Czy ilość kcal jest na pewno odpowiednia jak na taki tryb redukcji ?
Czy rzeczywiście jest możliwość, że spokojnie osiągnę cel rzeźby bez uczęszczania na siłownie z takim planem treningowym, czy nie spalę dużo mięśni?
Do tego myślałem dorzucić zwykłe ćwiczenia jakie jestem w stanie wykonywać w domu, by utrzymać jakoś mięśnie (chodzi mi o pompki, podciąganie i ABS II na brzuch)
PS. Dokładną dietę wrzucę jeszcze w tym tygodniu do oceny, jednak wolałbym mieć pewność, że zapotrzebowanie się zgadza.
Plan na redukcję z dobraną dietą, aerobami, ale bez siłowni..
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
na redukcje jest dieta + aeroby a ćwiiczenia siłowe to dodatek by nie mieć spadów siłowych
TKWM
Napisano Ponad rok temu
Dokładnie, czytałem o treningu domatora w domu i na taki mógłbym sobie pozwolić.
Przykładowy trening :
1.Pompki płasko(dowolna z podanych wersji)-4-5 serii x do zmęczenia-ze zmiennym rozstawem dłoni.
2.Pompki głową w dół(nogi na podwyższeniu-rys.5)-4-5 serii x do zmęczenia- ze zmiennym rozstawem dłoni.
3.Pompki na taborecie(F)-3-4 serie x do zmęczenia
4.Pompki boczne(rys.7)2-3serie x do zm.
5.Pompki przy ścianie(rys.2)2-4serii x do zm.
6.Pompki w podporze tyłem(G)2-4serii x do zm.
7.Przysiady(na jednej lub obu nogach)4-6 serii x do zm.
8.Wspiecia na palce(na jednej lub obu nogach)4-6 serii x do zm.
9.i 10.-dwa wybrane ćwiczenia(C-F)na mięsnie brzucha po 4-5 serii x do zm.
11.Unoszenie tułowia z leżenia przodem-4-5 serii x do zm.
12.Uginanie ramion w ciężarem stojąc(ciężar zamiast ekspandera)-4-5serii x do zm.
Do tego dodałbym podciąganie na drążku.
Wszystko ćwiczyłbym ok 3x w tygodniu + dieta i oczywiście aeroby ( tylko nie wiem czy w dni treningowe czy nie )?