siema mam pytanie odnosnie treningu fbw spotkalem sie z planem gdzie ludzie robia: klata plecy barki nogi triceps biceps, i co mnie zdzwilo nogi sa wykonywane jako czwarte a nie pierwsze (nogi plecy klata barki bic tric). Taki plan z treningiem nog w sroku przejdzie? pozdro
fbw
Napisano Ponad rok temu
Wg mnie kolejność powinna być ustawiana ze względu na priorytety i możliwości własnego ciała. Przy niektórych partiach musisz się bardziej skupić, żeby coś poczuć ćwicząc, przy innych przy gorszej technice spowodowanej zmęczeniem i tak bd czuł,że coś się dzieje.
Mi by taki trening osobiście pasował. Lubie łączyć antagonistyczne partie mięśniowe.(klata,plecy)(bic,tric) A nogi były by takim przerywnikiem ,który pozwolił by odpocząć nieco rękom h,(wiadomo, że podczas ćwiczeń na plecy,klatę obciążamy sporo bic i tric) i później dobić wstępnie już zmęczony bic i tric kilkoma ćwiczeniami bardziej izolowanymi.
Oczywiście to ja bym tak zrobił, a jakbyś zrobił Ty sam musisz zadecydować.
Użytkownik -US- edytował ten post Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
później dobić wstępnie już zmęczony bic i tric kilkoma ćwiczeniami bardziej izolowanymi.
Z tego co wiem to w FBW powinno się unikać ćwiczeń izolowanych. Według mnie to w każdym planie powinno się ich unikać.
Napisano Ponad rok temu
Jeśli patrzyć ściśle na zasady fbw, to po pierwsze nie należało by robić bica i trica, skoro robiąc "X" razy plecy,klatę ramie już sporo już obrywa. Po drugie na bica to w sumie większość ćwiczeń jest izolowanych. Po trzecie gdy już zmęczę pośrednio bica i trica przy robieniu innych ćwiczeń, to wole zrobić serie izolowanych, aby dobić ramię nie angażując przy tym innych już zmęczonych mięśni.
Oczywiście to jest tylko mój punkt widzenia. Nie każdy musi się z tym zgadzać i nie każdy musi tak robić.
Wg mnie ćwiczenia izolowane są bardzo dobre na zakończenie treningu, żeby maksymalnie się dobić.
Napisano Ponad rok temu
Z mojego punktu widzenia takie "dobijanie" też nie jest najlepszym pomysłem. Ale każdy ma swoje zdanie i to szanuję
Napisano Ponad rok temu
Izolowane ćwiczenia są wspaniałe problem w tym że trzeba już mieć co izolować. Na start marna opcja.
Mateusz Pawlak