skutki zlego cwiczenia;(
Napisano Ponad rok temu
chcialbym opisac wam przypadek moje kolegi ktury zacza swoja przygode z silownia w wieku ok 15 lat. cwiczyl u kolegi w takiej "piwnicznej silowni":prosta laweczka (wlasnej roboty) i modlitewnik.a ten kolega wogule nieznal sie na cwiczeniu a byl od niego o 2 lata starszy .cwiczyli tak okropnym planem :1 dzien - klata i inne ruzne partie a 2 dzien - bic i tez inne partie(np przedramie barki)zbez zadnego dnia przerwy. kumpel byl na poczatku wniebowziety i cwiczyl tak bite 9 miechow!!!!!!!!byly male przyrosty albo wogule a on niezrarzony dalej . trafila mu sie puzniej dwumiesieczna przerwa w cwiczeniu(albo krotsza) i wrucil na silke . i wtedy zaczely sie jego problemy - zaczely bolec go barki . na poczaku bylo to lekkie i nic mi niemowil ale dopiero jak zaczelo go nieziemsko bolec(szczegulnie przypodnoszeniu na skosnej laweczce ktora pojawila sie w miedzyczasie i barkow przed glowa) dopiero mi o tym powiedzial. muwil mi tez o ciekawej sytuacji ktura przydarzala mu sie czesto - mianowicie podczas wykonywania cwiczenia na modlitewniku -robil pierwsze 2 serie normalnie po 10 powturzen lecz przy 3 serii niemugl juz zrobic do konca tych 10 powturzen . po prostu robil 3-4 powturzenia i...nieczul miesni -dochodzil do polowy powturzenia i sie zawieszal .po kruciutkiej chwili mimo jak najwiekszych wysilkow szedl z ciezarem na dol .nazywali to "sim-lockiem" wkurzony przestal cwiczyc. poszedl do ortopedy myslac ze ma cos ze stawami barkowymi .bo rzeczywiscie mu niezle chrupotalo w tych barkach.ten kazal mu niecwiczyc 3 miechy i kazal mu sie pojawic na kontrole.a po tych 3 miechach skierowal go na rezonans magnetyczny . i co nic mu nie wykrylo!!!!!!!!! i co wy na to ??/kumpel jest zrospaczony i niewie co robic.
poradzcie cos bo niewie co ma robic
a i poradzcie co do tego bicepsa ok??
hehe ten artykul jest naprawde dla wytrwalych
Napisano Ponad rok temu
Zaczać trenować ogólnorozwojowym i pózniej juz dzielonym.
Obserwować czy sytuacja znowu bedzie miała miejsce.
Musi dobierać odpowiednie obciazenia i robic odpowienie przerwy miedzy seriami.
Moze to byc przetrenowanie, lub co gorsza mógł uszkodzic sobie staw barkowy.
Niech poprostu zacznie ćwiczyc "normalnie" i prawidłowo sie odzywia.
Jezeli sytuacja dalej sie bedzie powtarzac to tylko lekarz.
I just a fire a go dun dem.......
Napisano Ponad rok temu
- niech odpuści sobie siłke na 1-2 miesiące
- rozpisz mu plan ogólnorozojowy (albo zaproś go na forum)
- jak mu to tak dokucza to niech sprubuje z maściami typu: Lioton1000, Fastum itp.
Napisano Ponad rok temu
a chudy "blokują mi się barki (musze powykręcać z ciężarem nad glową żeby kostki wskoczyły na swoje miejsce)."?????????????????????jak to robisz i na czym to polega to "wykrecanie"??
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Barki mi się blokują tak jakby kość zaparła się o kość, a wykręcanie polega na przekręceniu barku, albo poruszaniu tak żeby kość wskoczyła na swoje miejsce, to nie boli ale jest uciążliwe.
dla ciebie to moze latwe co ty to z cieżarem na barkach robisz czy bez??
ps. sorki za tamten temat ale naprawde mnie wkurzyl... no ale skoro takie cos zasmieca to dobra
Napisano Ponad rok temu
decyzje powinien podjąć ortopeda.!!!jak go barki napi.....lają to może mieć zespół bólowy obręczy barkowej albo np.zwyrodnienia stawu barkowo -obojczykowego.tu potrzebna jest rehabilitacja z obciążeniem lub bez w zależności od stopnia uszczerbka na zdrowiu.a jak ortopeda nie pomoże to są jeszcze ortopedzi -traumatolodzy specjalizujący się w ortopedi urazowej.a sztrzelanie w stawach to najczęściej problem mazi stawowej i ciężkich treningów-czsami warto odpocząć od treningów bo nie wyleczone kontuzje pogłębiają się a to może prowadzić to zwyrodnienia stawów a to już nie przelewki.co do bica to jak według mnie klasyczne przepalenie mięcha albo niedostosowanie ciężaru do swoich możliwości.no wiecie apropos "Najzywaczjeniej w świecie powinien chłopak sobie odpocząć ok 1miecha od ćwiczeń." no juz 9 miechow niecwiczy a nadal go boli i na silke niechce wracac(mimo ze go namawiam) a wiecie:lekarz: to troche dziwne ze mu rezonans nic niewykryl , niesadzicie :excl: ????
a chudy "blokują mi się barki (musze powykręcać z ciężarem nad glową żeby kostki wskoczyły na swoje miejsce)."?????????????????????jak to robisz i na czym to polega to "wykrecanie"??