33 TYGODNIOWY Plan treningowy
Napisano Ponad rok temu
Chciałbym stworzyć dla siebie, plan treningowy, niby nic, gdyby nie to, że ma on trwać 33 tygodnie, a dokładnie 231 dni, czyli do 1 września, i ma być on tylko na mieśnie brzucha.
Może później dołożę, gdy mi coś nie będzie pasowało dodatkowy plan na inne partie mięśni.
Plan ambitny, ale wiem co to trening i umiejętnośc nie poddawania się.
Mam jakieś tam doświadczenie.Trenuję wioślarstwo, czyli jeden z najbardziej wytrzymałościowych sportów na świecie od 1kl. gim. teraz w piątek mineło 1 półrocze w 3 klasie.Więc 2 i pół roku spędzonego jest.
Dużo informacji napewno będzie potrzebnych, więc napiszę, jakby coś bylo więcej potrzebne, proszę napisac :
Płęć mężczyzna
Wiek 16lat ( r.96.)
Wzrost 184
Waga : 69kg ( Duże wahania miewam, aż sam się czasem dziwie np. w 1 tydz. potrafię przytyć 3 kg, a w nastepny je zrzucić).
W klacie 88
Biceps : lewy-33cm ; prawy 32cm
Celem jest w sumie " 8 - pak ", lecz nie tylko, akurat w tym temacie będe chciał troche porozmawiać o brzuszku, ale poza tym moim celem jest wzmocnienie siły, przytyć, czyli po prostu nabrać masę, by lepiej jeździć na ergometrze.
Ważną rzeczą jest napewno, że trenuję.Mam 8 jednostek treningowych w tygodniu.
Poniedziałęk 7.45 szkoła, kończę ją i trening zaczynam o 13.30.
Wtorek : trening na 7.30 ( wstaję około 6.30 +/- 10min. ), później szkoła na 10.20 i znów trening, basen od godz. 15.30 do 16.30.
Środa : Tak samo jak poniedziałek.
Czwartek : Tak samo jak wtorek ( lecz z rana często mamy bieg ), w tym, że 2 trening to siłowania.
Piątek : zupełnie jak P-n i środa.
Sobota : 8.00 - Bieg.
Niedziela : wolne.
Od razu mówię, że z góry nie mamy ustalone, co będzie na treningu, ale zawsze jest to na zmiane siłownia/ergometr.
Na ergo jeździmy różne tematy, więc zmęczenie również bywa czasem większe, a czasem mniejsze.
Myślę, że gdy na świeżo będę przedstawiał co mieliśmy w danym dniu to się ktoś połapie jak dostosować dodatkowe treningi.
Jakieś większe szczególy apropo treningów to np. :
Bieg - Zazwyczaj po własnym terenie do naszego " portu " , czyli w tę i spowrotem ~10km.
Trwa to moim tępem około godziny.
Nieraz trafi nam się 2x40min. / 5min. przerwy.
Biegam na 90-95% moich możliwości, zależy kto jest na treningu, bo gdy nie mam z kim biegać to jest cienko.
A tak to biegam prawie najlepiej z grupy.
Osiągi w sprawdzianach - aktualnie mamy sprawdziany biegowe tylko na 3km, na oko, co 3-5mies.( zalezy od sezonu )
Mój czas to ~12.30
Siłownię, tutaj od groma tego mamy.Ale ostatnio tylko 2 typy : obwodowa, no i chyba stacjonarna. nMie znam specjalistycznych nazw, więc może wymienię jak się robi, a ktoś od razu załapie o co biega.
Nasza najczęstsza to(stacjonarna ?) :
11 ćwiczeń, 6 serii na każdym, gdzie jedna serio to 35s pracy i 25s. odpoczynku.
Później przerwa 2 - 3 minuty, ( Nie mamy aż tak stałego planu, dlatego dlugosc przerwy sie zmienia i zależy od różnych rzeczy, np. czy prędzej graliśmy trochę w piłkę i tak dalej..)
I zmiana ćwiczenia, no i tak 11 razy, rozciąganie i koniec.
Obwodówkę o wiele rzadziej robimy, bo teraz ćwiczymy formę do obozu zimowego, na którym jest w sumie szczyt formy i robimy taka siłownię,co wyrzej wymieniłem, tylko jest 45s na 15s, zamiast 35s/25s i 7 serii a nie 6.
No ale jeśli mamy ten obwód to 4/5 serii
10/11 ćwiczeń, po 25/30 powtórzeń.
Między seriami 3 min. przerwy
Ergometr, wątpie czy ktoś tutaj będzie miał tyle wiedzy, żeby rozumieć jakie tamaty jeździmy, ale tak na wszelki, wolę napisac.
20min. ciągłej, bez zapinania butów, później fartlek 45min. co 5 min. przyspieszenie na maxa ( u mnie jest to 400watt )
na 15 chwytów, później jedziemy spokojnie I zakresem ( u mnie 165watt ) no i znów do przyśpieszenia.
5x8min. / 4 przerwy
2min. tempem 22, 2min. 24. ; 2min 26 ; 2min. 28
Watty pod tempo.
2x30min. : 5min. I zakresem, 20min. II zakresem ( 190watt ) i znów 5min. I zakresem, 5 min. przerwy i powtórka.
Ostatnio w sumie tylko to jeździmy, jak bd jakieś szczególowe zmiany to podam.
Chyba wszystkie potrzebne informację, żeby wiedzieć, jak przebiega mój tydzień treningowy, i tak, do tego chcę dorzucić jeszcze pare treningow w tyg., wiem, że łatwo nie będzie, ale chciałbym bardzo spokojnie zacząc, żeby organizm się przyzwyczaił i wtedy wzmacniać stopniowo.
Napewno dietka potrzebna.Lecz z jedzeniem u mnie różnie, do nie dawno zapotrzebowanie dzienne było hm..niewiarygodne ? Wystarczyło mi drobne śniadanie, coś typu miska płatków, 3/4 kanapki z pasztetem/dżemem/serkiem topionym, na obiad, który jadłem około 16 trochę makarony i mięsa, naprawde średnia dawka, kolacja - bywało różnie, czasem więcej, czasem mnóstwo, zazwyczaj własnie zauwazylem, ze największe pragnienie mam w granicach 18 i chyba wtedy braki za dnia się odyzwały.Teraz, odkąd coś się zmieniło, sam nie wiem co, mam inne nastawienie na świat, więcej śpie ( kiedyś to było 4-7h max ) jem więcej, śniadanie rano, później do szkoły robię sobę około 3/4 składanych kanapek, po trenigu pop. jestem już głodny, że hej, jem duży obiad, czasem nawet z 2 dań i kolację.Do każdego posiłku herbata, to u mnie codzienność. W sumie to tyle, co do jedzenie.
Choć bardzo mnie zainteresował artykuł " sportowiec lubi kofeinę ", chcę to wyprobować, ale zacząć od drobnej filiżanki. Zawsze dzień zaczynałem śniadaniem i herbatą, więc to też trochę kofeiny, ale nie to samo.Więc ocenię jak to działa.
Trochę tego napisałem, ale to nawet nie 50%, więc nie chce was załamywać moimi planami.
Plan ma mieć nacisk na piątek i sobotę. Wtorek i czwartek przy 2 treningach odpada.
Poniedziałek rano, bądz późno wieczorem, tak samo jak i środa, i piątek.W sobotę tak w godzinach 15-16.
Takie dodatkowe info, to napewno, że jestem bez żadnego nalogu, nawet nie piję nic.
Zamierzam robić, a raczej przerobić: a6v i ABS-y. na o wiele dłuższy, ale bardzo podobny plan.
Później dorzucę fotki i kontynuuję, a teraz jakieś opinie chciałbym poznać no i czy coś dorzucić z wymiarów, bądz infromacji.
Pozdr. Oskar
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
88 w klatce i tylko brzuchem chcesz się zajmować 69kg przy takim wzroście a Twój priorytet to brzuch ? To jest jakaś paranoja.
Nie każdy chcę rosnąć ma swój priorytet i tyle .
'' Bądź bardziej ambitny kiedy cie nie docenili robisz to dla siebie nie dla tych debili ''
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nie widze tu żadnego ale, w klacie, przy mojej budowie wyglądam bardzo dobrze, 88 to wcale nie mało, szczególnie że nie mam ani % tłuszczu ( oczywiście przysłowiowo, bo wiadomo, ze kazdy ma około 3-5% najmniej ).Jestem lekusem, więc dobrze biegam, 184cm to u nas średnio, no i poza tym, sory.. ale nie chce wyglądać jak nie wiadomo jaki paker w wieku 16 lat i mieć 100cm w klacie.
I to wcale nie paranoja, paranoją jest to, że oceniasz moje parametry, nie wiedząc o co tak naprawdę chodzi w moim sporcie i wcale nie o siłe czy sylwetkę, a wytrzymałośc, jest to typowy sport prawie tylko na wytrzymałosc, no wiadomo trzeba mieć jakąs tam siłe, ale po co Ci ona, skoro nie dasz rady np. przejechać 6km na ergometrze ( przypominam - takie urządzenie wioślarskie do treningów ), no po co ? - Bezużyteczna jest wtedy.
Może rozwiń swoją wypowiedź, to wtedy możemy troche bardziej przegadać.
No i jeszcze jedno odnosienie, 69kg przy moim wzroście, to prawie idealna waga dla wioślarza.
Zależy jeszcze od kości i tak dalej.
Aha, żebym nie zapomniał, może edytuj posta, bo chyba malutki błąd ( " [...] ma tyle samo w pasie, co w pasie [...] " ) No chyba, że ja o czymś tu nie wiem.
Wrzuce fotki w ciągu tygodnia i zobaczysz, że ja temu zaprzecze, bo nie wyglądam pokracznie
Napisano Ponad rok temu
Paragraf starasz sie pomoc a pierdolisz jak zwykle glupoty czepiajac sie do mnie ze w blad wprowadzam... Czytajac twoje posty na forum panie znawco sie niechce nawet cie poprawiac niby masz te swoje wymiary ale kazdy z czasem do nich dojdzie moze jeszcze poczytaj troche a kiedys jak nabierzesz doswiadczenia pomozesz nowym na forum.
33 tygodnie pracy jednak robi to wrazenie Powodzenia zycze.
Użytkownik Najs Pakier edytował ten post Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dietę unormuj, spójrz do podwieszonych.
Co do ćwiczeń to powiem szczerze, nie wiem jak to rozłożyć. Na moje oko to będziesz miał za dużo - przetrenowanie cię dopadnie.
Na każdym treningu przekraczam granice moich możliwości.
Jeśli pomogłem daj +
Wszelkie pytania proszę pisać na forum, w temacie otrzymasz więcej opinii.
Nie pisać na PW/Priv.