Napisano Ponad rok temu
Re: Białko i trening ! Pomocy !
polecam przeczytac
. Jak wiemy pierwowzorem jest białko mleka kobiecego, i jest to laktoalbumina. Oczywiście nie ma szans byśmy mieli dostęp do takiego, więc musimy szukać jak najlepsze źródło.
Białko w mleku krowim posiada tą frakcje również, tylko ze w mniejszym stopniu. W białku tym jest przewaga frakcji białkowej laktoglobuliny. Równica między frakcjami jest stosunek poszczególnych aminokwasów, do tych które znajdują się białku ludzkim. Czym profil aminokwasowy (białko) jest bliższy w budowie do ludzkiego białka, tym wyższe jest jego BV (wartość biologiczna). Czym większe BV, tym więcej białka pozostaje w organizmie, a więc w większym stopniu zachodzi synteza białka (np. przyrost mięśni bądź regeneracja – stopowanie stanu katabolicznego) i poprawa bilansu azotowego.
Oczywiście po przez łączenie produktów możemy podwyższyć znacznie wartość produktu (BV). Ale jeżeli możemy wybrać produkt o wyższej wartości BV, to lepiej sięgnijmy po niego. Takim przykładem jest albumina jajeczna (białka jaj).
Dodatkowo Globuliny mają to do siebie ze w przeciwieństwie do Albumin nie są rozpuszczalne w wodzie. Woda to podstawowy rozpuszczalnik w organizmie ludzkim, tak jak stanowi 80% masy mięśni (podaje ten przykład, bo o to mi chodzi ). Tym samym Albuminy są dużo lepiej przyswajalne niż Globuliny. – zasady BIOCHEMII ;]
Dla tego białko z produktów mlecznych nie jest najlepszym rozwiązaniem
W przypadku suplementów białkowych sprawa wygląda inaczej. Białka te są pozyskiwane głownie frakcji ALBUMIN, a nie GLOBULIN.
Dodatkowo do produktów białkowych są dodawane poszczególne aminokwasy, by zwiększyć ich BV i tym samym dać nam możliwość wykorzystania w maksymalny sposób produktu. Jest to bardzo istotne zwłaszcza prze odchudzaniu (po przez limit KCAL w diecie).
II. Produkty te mają przewagę kazeiny, która w trakcie trawienie gęstnie i oblepia tym samym wnętrza naszego układu pokarmowego, utrudniając wchłanianie każdego składnika odżywczego. I zalega przez długi czas w naszym układzie pokarmowym. W suplementach diety mamy kazeinian wapnia (jest to produkt poddany wstępnemu trawieniu).
III. Jeżeli chodzi o WAPŃ, to nie jest najlepszym źródłem, tak jak kazeina by została strawienia potrzebuje duże ilości tego pierwiastka ! Cały wartość wapnia w produkcie zostaje zmarnowana w trakcie trawienia produktu.
Wapń w produktach mlecznych, po wszelkiego rodzaju modyfikacjach(a takie mają miejsce np. obniżenie zawartości tłuszczu) traci swoją przyswajalność.
"Niemożliwe nie istnieje,to tylko puste słowo..."