Mintaj vs Panga
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
To jest wogole najtansze scierwo jakie mozna jesc. Nawet sie nie poleca jej dzieciom dawac.
To jest ryba smiec.
Mintaja i kazda inna rybke elegancko na parze zrobisz - to jest moim zdaniem najlepsza opcja
P.S. Chociazby Wikipedia - pisze bo wiem ze lekarz odradzal mojej zonie ja jesc w ciazy
PANGA Ryba konsumpcyjna [edytuj]
Pojawiają się doniesienia, że sum rekini sprzedawany w Europie do celów konsumpcyjnych, pochodzący z hodowli w Wietnamie, może być szkodliwy dla zdrowia. Szczególnie nie powinny go spożywać kobiety w ciąży, ponieważ aby ryby rozmnażały się w sztucznych warunkach podawany jest im hormon gonadotropina kosmówkowa. Doniesienia te nie są potwierdzone naukowo. Filety z pangi poddawane są, podobnie jak inne filety rybne, nadmiernemu glazurowaniu (pokrywaniu warstwą lodu)[potrzebne źródło]. Za pomocą specjalnych technik (nastrzykiwania, traktowanie wielocukrami) zwiększana jest też objętość wody wewnątrz filetów z pangi[potrzebne źródło].
W opinii Fundacji Programów Pomocy dla Rolnictwa FAPA wartość odżywcza tych ryb budzi zastrzeżenia naukowców, ze względu na metody hodowlane stosowane w produkcji (duże zagęszczenie ryb w często zanieczyszczonych akwenach, stosowanie w hodowli antybiotyków, środków bakteriobójczych, hormonów itp.). Poza tym mięso pangi, w porównaniu z rybami morskimi, czy karpiem i pstrągiem, zawiera minimalne ilości cenionych przez dietetyków składników[2]. W tym samym opracowaniu stwierdzono, że spadek cen filetów suma rekiniego spowodowany jest obniżeniem jakości oferowanego surowca.
Mięso suma rekiniego charakteryzuje się niską zawartością niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych i witaminy E. Suma kwasów EPA i DHA (omega-3) w 100 g mięsa tej ryby wynosi 0,05 g[3], a witaminy E 0,11 mg/kg masy ciała[2].
Użytkownik TRON edytował ten post Ponad rok temu
...taught never to retreat...
...never to surrender...
http://www.youtube.com/watch?v=DB-3-TVjrxU&feature=player_embedded
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
'' Bądź bardziej ambitny kiedy cie nie docenili robisz to dla siebie nie dla tych debili ''
Napisano Ponad rok temu
Kiedy spojrzysz w oczy pięknej dziewczynie
nie odmowisz mi tych slow, ze jest zycie pozytywne...
Jedyne granice są w Twojej głowie !
Nie potrzebuje plusików, wazne jest to, że mogłem pomóc.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu