Porady dla początkującego
Napisano Ponad rok temu
Chciałbym zacząć przygodę z siłownią. Od przyszłego tygodnia. Chcę poprawić swoją sylwetkę, nabrać masy mięśniowej i co dla mnie najważniejsze - zwiększyć swoją siłę.
Mam 20 lat, ważę 75 kg, 173cm wzrostu, na klatę wyciskam 80 kg, nigdy wcześniej nie ćwiczyłem na siłowni, poza bardzo rzadko "dla zabawy" w szkole.
Moje pytania:
-który plan ćwiczeń wybrać na początek? http://forum-kultury...olnorozwojowka/ A może całkiem inny od tych napisanych w poradniku?
-czy bieganie dystansów 5-6 km 2 razy w tygodniu nie będzie przeszkadzało w trenowaniu na siłowni?
-czy stosować jakąś specjalną dietę?
-czy picie alkoholu raz na 1-2 tygodnie da niekorzystne skutki?
Chciałbym ćwiczyć całkowicie bez żadnych odżywek, sterydów i tym podobnych wspomagaczy.
Chciałbym sobie ułożyć do poniedziałku konkretny plan, dietę. Chcę mieć wszystko na tip top dopracowane i wziąć się do roboty
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc!
Napisano Ponad rok temu
jesli nie masz sprzetu to jest to najlepsze rozwiazanie-który plan ćwiczeń wybrać na początek? http://forum-kultury...olnorozwojowka/ A może całkiem inny od tych napisanych w poradniku?
w czasie robienia masy staraj sie unikac nie potrzebnego ruchu ze tak powiem-czy bieganie dystansów 5-6 km 2 razy w tygodniu nie będzie przeszkadzało w trenowaniu na siłowni?
oczywiscie, dieta to podstawa-czy stosować jakąś specjalną dietę?
tzn, chodzi o porzadne upicie czy jedno-dwa piwa? bo jesli upicie raz na dwa tygodnie, to cos napewno zaszkodzi, ale poki sie mlodym jest trzeba korzystac alkohol odwadnia czlowieka-czy picie alkoholu raz na 1-2 tygodnie da niekorzystne skutki?
Użytkownik rasta1993 edytował ten post Ponad rok temu
---------------------------------------------------------------------------------------
Pomogłem?[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] gdzieś tam powinien taki być
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Sprzętu nie mam, ale mam dostęp do siłowni, z dużą ilością sprzętu.
Jeśli chodzi o picie to kilka piwek, czy kieliszków czystej.
Dieta. Napisaliście, że potrzebna, ale na co zwrócić uwagę? Na czym się skupić? Co jeść?
Napisano Ponad rok temu
Tam w linku, który podałem są 4 plany ćwiczeń. Chodzi mi o to, który wybrać. Może ewentualne poprawki do jakiegoś planu?
Sprzętu nie mam, ale mam dostęp do siłowni, z dużą ilością sprzętu.
Jeśli chodzi o picie to kilka piwek, czy kieliszków czystej.
Dieta. Napisaliście, że potrzebna, ale na co zwrócić uwagę? Na czym się skupić? Co jeść?
Wybierz plan jaki chcesz, to juz twoja decyzja.
Jesli masz dostep do silowni to przeczytaj tematy podwieszone jak układać treningi itd. pozniej przyda Ci sie ten link [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Jesli chodzi o diete to nie ten dział, tam rowniez przeczytaj tematy podwieszone, ułóż i daj do sprawdzenia
---------------------------------------------------------------------------------------
Pomogłem?[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] gdzieś tam powinien taki być
Napisano Ponad rok temu
TRENUJE BO LUBIE
Napisano Ponad rok temu
czemu przy robieniu masy ma unikac ruchu?? nei rozumiem, ja 3-4 razy w tygodniu mam taki wysilek jak kolega napisal, badz wiekszy i jeszcze 2 miesiace robie mase, idzie wolniej ale lepsza, takei moje zdanie
z tego co wiem z tym bieganiem podczas masowania sa rozne zdania, jesli masa idzie wolniej jak sam napisales a dla kogos piorytetem jest nabranie masy to unika nie potrzebnego ruchu, a czy masa po tym jest lepsza? nie wiem;
w tym przypadku widze piorytet siła, jesli dzieciol21 twierdzi ze masa jest lepsza, to biegaj, byc moze miesnie wydajniejsze wtedy beda
Napisano Ponad rok temu
TRENUJE BO LUBIE
Napisano Ponad rok temu
biegi podkrecaja metabolizm, pzoatym jezeli w dniu biegu uwzgednisz to w diecie ( zwiekszenie kcal, dobrymi posilkami) to nei widze przeszkod, ale kolega ma inne zdanie, uwierz mi przechodzilem przez to i wiem co mowie;]
o uwzglednieniu pisalem i ze miesnie wydajniejsze beda dobrze, ty jestes bardziej doswiadczony, osobicie kiedys przetestuje i sobie po lesie pobiegam
Napisano Ponad rok temu
TRENUJE BO LUBIE
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu