Propozycja pożywnego śniadanka
Napisano Ponad rok temu
No to jedziemy:
Wszystko przygotowujemy wieczorem, żeby na noc włożyć to do lodówki.(na śniadanie będzie gotowe)
Potrzebne nam będą:
5 jajek
100-150g płatków owsianych
dowolny owoc lub coś do smaku
Sposób przygotowania:
Wbijamy do talerza 5 jajek, z tym że z 3 pozbywamy się wcześniej białka. Na 5 jajek potrzebujemy tylko 2 białka. (podsumowując - bo mogłem się trochę pogubić ;p - w talerzu mamy 5 żółtek i 2 białka)
Ubijamy to aż otrzymamy jednolitą masę. Teraz dosypujemy 100-150g płatków owsianych i dodajemy coś do smaku. Ja na ten przykład dodałem jedno wcześniej potarte jabłko. Całość wrzucamy wieczorem do lodówki żeby nam się ładnie ze sobą zżyło Rano rozbijamy to ponownie blenderem albo po prostu intensywnie mieszamy. Wrzucamy na patelnie tak jakbyśmy smażyli placki. Osobiście do tego celu użyłem oliwy z oliwek, gdyż oleju do smażenia nie używam od ponad roku..
Ot i cała robota. Do tego rano dorzuciłem z 2 jogurty i to mi na śniadanie w zupełności wystarczyło.
Z tego przepisu wyszło mi 6 placków i przyznam, że jest zarówno syte jak i smaczne. Jeżeli ktoś spróbuje prosiłbym o opinię.
Napisano Ponad rok temu
Kawałek na ten tydzień:
http://www.youtube.com/watch?v=Zq64GRGpLQc
Napisano Ponad rok temu
białko 11,9g
tłuszcz 7,2g
węglowodany 62,4
biorąc pod uwagę że jajo ma 60g
2 jajka mają: 145Kcal
białko 13g
tłuszcz 10g
węglowodany 0,6g
3 żółtka mają: 232Kcal
białko 11,5g
tłuszcz 21g
węglowodany 0,2g
Banan 100g: 95Kcal
białko 1g
tłuszcze 0,3g
węglowodany 21,8g
Sumując posiłek ma:
Wartość energetyczna: 838 Kcal
Białko: 37,4g
Tłuszcz: 38,5g
Węglowodany: 85g
Nie zadzieraj ze mną, jestem bardziej walnięty niż 100% ludzi!
Nie zawsze sugeruj się moją wypowiedzią/zdaniem, sporo zasad i teorii mam w dupie.
Dziennik treningowy: Dziennik treningowy TC
StuProcentowy Mięsień, Tylko bajceps się liczy, Stejki !! Tylko stejki a nie jakieś kanapeczki,
I nie ma opierdalania się SIŁA !, Znasz lepszego ?- Ja nie znam. HERBATA W GRANULKACH CIE ROZJEBIE !
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Zamiast owoców daje ogórek konserwowy/groszek/kukurydze.
i na wierzchu smaruje sosem spaghetti i dodaje trochę sera
Wychodzi coś w rodzaju pizzy na grubym cieście i jest jakoś w miarę zjadliwe
Ps: Żeby się ser dobrze rozpuścił to po usmażeniu i posmarowaniu sosem daje ser wyłączam palnik kuchenki i trzymam z 5min pod przykrywką.
Napisano Ponad rok temu
Niektórym osobom, szczególnie dopiero zaczynającym będzie naprawdę to trudno zjeść ;d
Myślę, że nie będzie aż tak źle. Wbrew pozorom jest to dość smaczne, a przynajmniej mi smakuje bardziej niż owsianka z rana. Nawet moja siostra pokusiła się żeby to posmakować i jej też przypasowało. Myślę, że to kwestia tego co dorzucimy do smaku. Jak np kolega wyżej zamienia coś podobnego na 'pizze'..
Napisano Ponad rok temu
Moze lepiej bialkami to zastapic ?
Napisano Ponad rok temu
Ktoś się może przyczepić, że żółtka zamiast białek, ale to już przesada:P
Heh, no i stało się
Wiesz, różnica między wartościami odżywczymi tak podzielonymi jak w tym przepisie, a tym jak Ty to widzisz wydaje mi się, że jest nie znaczna - jak pisałem na początku - dietetykiem nie jestem. Ale jeżeli zamienisz żółtka na białka, ewentualnie wrzucisz całe 5 jajek to na patelni będziesz miał po prostu jajecznice z płatkami owsianymi - a to już ciężej zjeść..
A w przeliczeniu kalorycznym robiąc tak jak mówisz, wyjdzie na to samo, z różnicą 2Kcal Jeżeli miałeś na myśli wbicie tu całych 5 jaj oczywiście Myślę, że pozostałe różnice tkwią w tzw 'granicach dobrego smaku' - nie wszystko da się zjeść
Użytkownik Azbi edytował ten post Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Żółtka nie są niezdrowe
Napisano Ponad rok temu
Cóż, no jak mówiłem sprawdzam wszystko metodą prób i błędów i wydaje mi się, że takie śniadanie jest dobre Nie czepiając się już tych żółtek czy białek
Napisano Ponad rok temu
a co do przepisu moze byc;) ale co do 1rzeczy mam pytanie czy moge do tego dodac odzywke bialkowa?? nie osobno wypic tylko do omleta? co polecacie? * oczywiscie te bialko jezeli omlet bedzie na slodko- smak bialka czekoladowy)
TRENUJE BO LUBIE
Napisano Ponad rok temu
A odżywka nie straci wtedy swoich właściwości?
Napisano Ponad rok temu
a czy to będzie odżywka czy jajko to chyba nie ma zabardzo znaczenia ;D białko to białko
takie moje zdanie ;D
edit:/ osobiście sam dodaję miarkę białka na szklankę mleka 150g owsianki i wrzucam na 1min do mikrofali..
Użytkownik TCNieI edytował ten post Ponad rok temu
Nie zadzieraj ze mną, jestem bardziej walnięty niż 100% ludzi!
Nie zawsze sugeruj się moją wypowiedzią/zdaniem, sporo zasad i teorii mam w dupie.
Dziennik treningowy: Dziennik treningowy TC
StuProcentowy Mięsień, Tylko bajceps się liczy, Stejki !! Tylko stejki a nie jakieś kanapeczki,
I nie ma opierdalania się SIŁA !, Znasz lepszego ?- Ja nie znam. HERBATA W GRANULKACH CIE ROZJEBIE !