Panowie ..coraz wiecej do mnie odchodzi informacji o tym ze nasze smaczne rybuńki są sasyfione rtęcią {SMILIES_PATH}/question.gif {SMILIES_PATH}/question.gif ..a ze tunczyki to zywotne osoobniki to do momentu ich odlowu podobno "nasiakaja" tym gównem najbardziej {SMILIES_PATH}/eek.gif {SMILIES_PATH}/eek.gif {SMILIES_PATH}/eek.gif ..Jak którys z Was ma jakąs blizszą wiedze na ten temat to prosze o komentarz bo wcinam ogromna ilosc tego rybska a dozyc 50cm w lapce chcial bym bardzo {SMILIES_PATH}/msn-wink.gif {SMILIES_PATH}/msn-wink.gif
rtęć w tuńczyku????
Rozpoczęty przez , Ponad rok temu
1 odpowiedź w tym temacie
Napisano Ponad rok temu
Re: rtęć w tuńczyku????
ostatnio oglądałem badania z naszej kochanej ojczyzny i ryby są u nas zdrowe a sprawa tuńczyka jest dosyć kontrowersyjna {SMILIES_PATH}/kwasny.gif i są podzielone opinie na ten temat.
Poniżej są statystyki zawartości rtęci poszczególnych producentów ryb w puszce
Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków ostrzega: ryby mogą zawierać groźny dla człowieka poziom rtęci. Za najbardziej skażone naukowcy z University of Queensland w Australii uznali mięso miecznika, rekina i popularnego w Polsce tuńczyka. Pisze o tym ostatni "Świat Konsumenta".
Rtęć groźna dla płodu
Barbara Omernik (27 l.), matka trójki dzieci, ryby kupuje kilka razy w tygodniu. Przyrządza je najczęściej na patelni.
- Moje pociechy uwielbiają takie potrawy - mówi. - Nie wiedziałam, że rtęć znajduje się w tuńczyku. Mam nadzieję, że nie zagraża zdrowiu człowieka - dodaje.
Zbyt duży poziom rtęci w organizmie uszkadza centralny układ nerwowy. Jest to groźne zwłaszcza dla płodu.
Dlatego kobiety w ciąży powinny jeść niewielkie ilości ryb. - Deformacje, uszkodzenia układu nerwowego, trwałe uszkodzenia mózgu. Z uwagi na taką ewentualność kobietom w ciąży nie zaleca się jednostronnej diety. A ryby w puszce z pewnością nie powinny się znaleźć na pierwszych miejscach ich jadłospisu - mówi ginekolog, Ryszard Rutkowski.
Dlaczego tuńczyk może zaszkodzić?
Tuńczyk ze wszystkich ryb zawiera rtęci najwięcej, bo odławia się nawet dziesięcioletnie osobniki - w ciągu tak długiego życia przesiąka trucizną. Inne ryby żyją w wodzie znacznie krócej, zanim trafią do sieci.
- Szproty odławia się już w pierwszym roku życia. Śledzie w drugim, a dorsza w czwartym - wyjaśnia Mirosław Wyszyński z Morskiego Instytutu Rybactwa w Gdyni.
Tygodniowa norma poziomu rtęci w organizmie człowieka wynosi 0,0016 mg na kilogram masy ciała. Żeby przekroczyć tygodniową normę poziomu rtęci 70-kilogramowy człowiek musiałby zjeść w tym czasie 25 100-gramowych puszek z tuńczykiem, dlatego dr Jacek Bujko (53 l.), dietetyk ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, zachęca do jedzenia ryb, ale nie codziennie, tylko dwa razy w tygodniu. -To doskonałe źródło białka. Zawierają też bardzo dobre tłuszcze, które obniżają poziom cholesterolu - dodaje.
Najlepiej jeść jednak z umiarem. I jak we wszystkim, zachować złoty środek.
Ta trucizna działa bardzo powoli
- mówi dr Piotr Burda, toksykolog z oddziału zatruć Szpitala Praskiego
- Rtęć nie powoduje nagłych zatruć. Ta trucizna działa powoli. Rtęć w rybach była zawsze, bo jest w wodzie, w której one pływają. Jeśli jemy rybki bez przerwy, to mogą zaszkodzić, niezależnie od zawartości w nich rtęci. Trzeba byłoby bardzo dokładnych badań, żeby ustalić, czy np. drżenie mięśni czy zwyrodnienie nerwów jest spowodowane długotrwałym spożywaniem ryb z rtęcią.
Trucizna w puszkach
Zawartość rtęci w mg/kg w tuńczykach poszczególnych producentów, według badań na zlecenie "Świata Konsumenta"
Lisner 0,028
Graal 0,033
Heinz 0,054
Laguna 0,054
SuperFish 0,078
Rio Mare 0,081
Neptun 0,124
King Oscar 0,131
Abba 0,295
Łosoś 0,376
Poniżej są statystyki zawartości rtęci poszczególnych producentów ryb w puszce
Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków ostrzega: ryby mogą zawierać groźny dla człowieka poziom rtęci. Za najbardziej skażone naukowcy z University of Queensland w Australii uznali mięso miecznika, rekina i popularnego w Polsce tuńczyka. Pisze o tym ostatni "Świat Konsumenta".
Rtęć groźna dla płodu
Barbara Omernik (27 l.), matka trójki dzieci, ryby kupuje kilka razy w tygodniu. Przyrządza je najczęściej na patelni.
- Moje pociechy uwielbiają takie potrawy - mówi. - Nie wiedziałam, że rtęć znajduje się w tuńczyku. Mam nadzieję, że nie zagraża zdrowiu człowieka - dodaje.
Zbyt duży poziom rtęci w organizmie uszkadza centralny układ nerwowy. Jest to groźne zwłaszcza dla płodu.
Dlatego kobiety w ciąży powinny jeść niewielkie ilości ryb. - Deformacje, uszkodzenia układu nerwowego, trwałe uszkodzenia mózgu. Z uwagi na taką ewentualność kobietom w ciąży nie zaleca się jednostronnej diety. A ryby w puszce z pewnością nie powinny się znaleźć na pierwszych miejscach ich jadłospisu - mówi ginekolog, Ryszard Rutkowski.
Dlaczego tuńczyk może zaszkodzić?
Tuńczyk ze wszystkich ryb zawiera rtęci najwięcej, bo odławia się nawet dziesięcioletnie osobniki - w ciągu tak długiego życia przesiąka trucizną. Inne ryby żyją w wodzie znacznie krócej, zanim trafią do sieci.
- Szproty odławia się już w pierwszym roku życia. Śledzie w drugim, a dorsza w czwartym - wyjaśnia Mirosław Wyszyński z Morskiego Instytutu Rybactwa w Gdyni.
Tygodniowa norma poziomu rtęci w organizmie człowieka wynosi 0,0016 mg na kilogram masy ciała. Żeby przekroczyć tygodniową normę poziomu rtęci 70-kilogramowy człowiek musiałby zjeść w tym czasie 25 100-gramowych puszek z tuńczykiem, dlatego dr Jacek Bujko (53 l.), dietetyk ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, zachęca do jedzenia ryb, ale nie codziennie, tylko dwa razy w tygodniu. -To doskonałe źródło białka. Zawierają też bardzo dobre tłuszcze, które obniżają poziom cholesterolu - dodaje.
Najlepiej jeść jednak z umiarem. I jak we wszystkim, zachować złoty środek.
Ta trucizna działa bardzo powoli
- mówi dr Piotr Burda, toksykolog z oddziału zatruć Szpitala Praskiego
- Rtęć nie powoduje nagłych zatruć. Ta trucizna działa powoli. Rtęć w rybach była zawsze, bo jest w wodzie, w której one pływają. Jeśli jemy rybki bez przerwy, to mogą zaszkodzić, niezależnie od zawartości w nich rtęci. Trzeba byłoby bardzo dokładnych badań, żeby ustalić, czy np. drżenie mięśni czy zwyrodnienie nerwów jest spowodowane długotrwałym spożywaniem ryb z rtęcią.
Trucizna w puszkach
Zawartość rtęci w mg/kg w tuńczykach poszczególnych producentów, według badań na zlecenie "Świata Konsumenta"
Lisner 0,028
Graal 0,033
Heinz 0,054
Laguna 0,054
SuperFish 0,078
Rio Mare 0,081
Neptun 0,124
King Oscar 0,131
Abba 0,295
Łosoś 0,376
Podobne tematy
Temat | Forum | Autor | Podsumowanie | Ostatni post | |
---|---|---|---|---|---|
Szukam informacji na temat nozy rteciowych |
MAGIA STALI |
|
|
||
Podpinka Polarteca pod kurtke ecwcs |
TACTICAL GEAR |
|
|
||
Kontrtechniki |
AIKIDO |
|
|
||
Nóż rtęciowy-UFO-litości co za bzdura! |
MAGIA STALI |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Koktajl?
- Ponad rok temu
-
możecie ułorzyć dla mnie diete??
- Ponad rok temu
-
Dieta na mase do oceny!!!!!!!!!!
- Ponad rok temu
-
Prosze o ułozenie diety wysoko białkowej
- Ponad rok temu
-
Potrzebuje diete! Na mase!! 16 lat
- Ponad rok temu
-
Ułożyłem diete na mase.
- Ponad rok temu
-
PLS pomorzcie ulozyc diete na 95 kg wagi i 190 cm wzrostu
- Ponad rok temu
-
czy jaja szkodzą
- Ponad rok temu
-
Problem z dieta.
- Ponad rok temu
-
przykład diety dla ucznia
- Ponad rok temu