Nie uwazam sie za autorytet, a co do polski i rakiet to moze dowiedz sie gdzie produkowane sa "grom" i "spike"nic w tym wątku nie wskazuje, żebyś pracował w zbrojeniówce, a nawet jeśli to wkręcenie śrubki A w element B nie robi z Ciebie autorytetu w dziedzinie rakiet (BTW - Polska - potentat w produkcji rakiet )
no właśnie o tym mówię - prawdziwy potentat [BTW przed użyciem rakiety grom przelać ciekły azot z pojemniczka do rakiety - o ile dobrze pamiętam]
szkoda, ze nie potrafisz znaleźć jakiegoś argumentu na swoją korzyść - bezradność straszna rzeczI tyle na temat rozmowy z toba bo mi juz rece opadaja odnosnie twoich wypowiedzi.
wiesz - to tak jakbyś stwierdził że kabel od suszarki potrafi podać wynik działania 2+2 bo komputer potrafi a w obu płynie prądA moje porownanie zyroskopu i rteci mialo za zadanie pokazac ze to i to dziala stabilizujaco tyle ze w rakiecie zyroskop jest tylko czescia wedlug ktorej dokonywane sa korekty lotu i bez niej caly uklad stabilizujacy mozna sobie wsadzic w du...
a tak na poważnie - żyroskop obraca się z prędkościami nieosiągalnymi w rzuconym nożu więc na pewno noża nie stabilizuje siła Coriolisa [poza tym także z tego powodu, że obraca się wokól nie tej osi co trzeba] , możliwe, że jakieś siły stabilizują nóż [trzeba w końcu zrobić to doświadczenie] ale nie ta siła
rakiety niekierowane, jak sama nazwa wskazuje nie są kierowane czyli nie mają żyroskopów ale mają układ stabilizujący [lotki, płetwy czy jak je zwał] i jakoś działają [chociaż rozrzut jest] - no i znowu wtopa Panie Zbrojeniówka - układ stabilizujący bez żyroskopu (może chodziło Ci o układ sterujący , to jednak spora różnica)
aha - nie kopiuję "regułek z netu" [jakich regułek?] piszę z pamięci, a jeśli tak akurat zapamiętałem to nic nie poradzę