Witam. Oto plan. Ma to być FBW.
Założenia. Spalenie tkanki tłuszczowej w okolicy brzucha najbardziej i uwydatnienie mięśni z naciskiem na biceps - górę. Stąd dwa ćwiczenia na biceps. Treningi były by zamiennie co drugi dzień beż wolnego dnia. Co drugi dzień jak nie ma tego treningu to bieg 3-4 km. Wtedy mógłbym poćwiczyć też biceps chyba, że to za dużo na biceps codziennie.
Do dyspozycji mam hantle 2x15kg narzazie. Zaczynam dopiero i w pierwszym tygodniu planuję zacząć od obciążenia jakieś 8kg. Co tydzień albo co cztery treningi kilogram więcej.
Mam pytania odnośnie przerw pomiędzy seriami i pomiędzy ćwiczeniami. Jakie powinny być? Jak zmienić plan by był optymalny i dawał dobre rezultaty? Coś dodać, zmienić ująć?
Bardzo proszę o wszystkie porady, uwagi. Mam teraz lekką nadwagę. 48 lat, 179 cm, 84 kg i brzuszek piwny. Od 2 miesięcy na diecie.
Ćwiczenia były by wykonywane z takim samym obciążeniem. Może zmienić ilość serii i powtórzeń żeby było optymalnie? Doradźcie coś proszę. Może coś pominąłem, jakieś ćwiczenie to dołożę proszę o propozycje zmienię treningi.
Trening A
Uda - przysiady z hantlami - 3 x 10
Klatka - wyciskanie hantli leżąc na podłodze - 3 x 10
Plecy - podciąganie hantla w opadzie tułowia (wiosłowanie) - 3 x 10
Barki - wyciskanie hantli siedząc nad głowę (czy stojąc) - 3 x 10
Biceps - uginanie ramion, uchwyt młotkowy, supinacja siedząc (czy stojąc) - 3 x 10
- unoszenie przedramienia w oparciu o udo (czy dać na koniec) - 4 x 10
Triceps - wyciskanie „francuskie” hantla dwurącz, siedząc (czy jednorącz) - 3 x 10
Brzuch - Skłony leżąc na płasko, bez hantli (brzuszki) - 3 x 20
Trening B
Uda - Przysiady wykroczne z hantlami (noga prawa potem lewa po 10) - 3 x 10
Klatka - wyciskanie hantli leżąc na podłodze - 3 x 10
Plecy/uda - martwy ciąg na prostych nogach hantlami - 3 x 10
Barki - wyciskanie hantli siedząc nad głowę (czy stojąc) - 3 x 10
Biceps - unoszenie przedramion z hantlami siedząc podchwyt (czy stojąc) - 3 x 10
- unoszenie przedramienia w oparciu o udo (czy dać na koniec) - 4 x 10
Triceps - wyciskanie „francuskie” hantli, leżąc - 3 x 10
Brzuch - Skłony boczne z hantlami stojąc (po 10 na strunę) - 3 x 10