Co z nogami?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Będziemy widzieć czy to mięsień czy tłuszcz i będzie łatwiej doradzić
Napisano Ponad rok temu
Wiadomo, że tłuszcz, bo moja waga to 92kg przy 180 i nie jestem jakimś kulturystą Chodziło mi o to, że już kiedyś były szerokie gdy ważyłem tam z 75-80kg, bo dużo sportu uprawiałem. Teraz waże 92 a wygląda to jakbym ważył ze 100:/
Napisano Ponad rok temu
Wraz z utratą tkanki tłuszczowej na brzuchu prawie na pewno nogi też schudną, bo chudnie się globalnie, a nie lokalnie.
Co do obwodu uda i łydki - pamiętaj, że:
Jak schudniesz jeszcze 12 kg, to Twój obwód uda będzie wynosił ok. 60 cm przy wzroście 180 cm
W sportach siłowych (kulturystyka, strongman, trójbój) duże udo zaczyna się:
Dla osoby :
1,6 m od 60 cm,
1,7 - 60-65 cm,
1,8 - 65-70 cm,
1,9 - 70-80 cm,
Skoro więc masz 67,5 cm w udzie i zarazem ważysz jeszcze ok. 12 kg za dużo w stosunku do tego co powinieneś, to moim zdaniem nie ma się co przejmować.
Patrząc na powyższe wytyczne przy wzroście 180 cm obwód uda powinien wynosić 65 - 70 cm.
Wystarczy, że po zakończeniu redukcji będziesz nieco większą uwagę poświęcał treningowi górnych partii ciała, a wtedy proporcje między obwodem uda, a obwodem klatki czy bicepsa się wyrównają.
Co do samej redukcji - nie wystarczy "jeść mniej i zdrowo" tylko dobrze byłoby gdybyś wiedział ile dokładnie dostarczasz kilokalorii po to aby wiedzieć jak duży deficyt kaloryczny masz i aby nie był on zbyt duży.
Właściwe tempo redukcji tłuszczu, to ok. 0,5% - 0,7% masy ciała tygodniowo - oznacza to, że przy wadze 92 kg powinieneś tracić od 0,46 kg do 0,644 kg tygodniowo, czyli od 1,84 kg do 2,576 kg miesięcznie.
Większe tempo utraty kilogramów wiąże się z dużymi stratami masy mięśniowej czyli z czymś bardzo niekorzystnym.
Dlatego lepiej redukować powoli i traci mało masy mięśniowej niż redukować szybko i tracić przy okazji tracenia tłuszczu dużo masy mięśniowej.
Użytkownik RychuP edytował ten post Ponad rok temu
Jeśli nie pomogłem bezpośrednio Tobie, ale uważasz, że moja wypowiedź może być pomocna dla innych użytkowników, to możesz postąpić podobnie.
Napisano Ponad rok temu
Jeśli będziesz je ćwiczył to z pewnością trochę cm przybędzie ale jeśli nie będziesz ich ćwiczył to ogólnie wszystko spowolni, trening nóg powoduje bardzo duży wyrzut hormonów co przekłada się także na efekty podczas redukcji wagi ciała. Tak jak kolega wyżej napisał, kiedy schudniesz jeszcze trochę to i tłuszcz na udach się spali i będzie lepiej
Weź udział w konkursie i wygraj bon Tesco o wartości 500zł. Więcej informacji tutaj: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]