Napisano Ponad rok temu
Re: Dużo powtórzeń w serii
Jak już chcesz próbować większych zakresów powtórzeń, to możesz robić to w taki sposób, że np. wyciskanie sztangielek ponad głowę siedząc wykonujesz na dużych obciążeniach, a co za tym idzie na mniejszym zakresie powtórzeń, a ćwiczenia uzupełniające jak np. unoszenie sztangielek bokiem w górę wykonujesz z mniejszym %CM i co za tym idzie na większym zakresie powtórzeń.
Ewentualnie możesz sobie rozpisać trening split typu "góra/dół" ("upper/lower") i w ciągu tygodnia robisz w poniedziałki wszystkie mięśnie górnej połowy ciała na małym i średnim zakresie powtórzeń, we wtorek to samo tylko mięśnie dolnej połowy ciała, środa odpoczynek, w czwartek górna połowa ciała ale na średnim i wysokim zakresie powtórzeń i w piątek dolna połowa ciała na średnim i wysokim zakresie powtórzeń.
Takie rozwiązanie stosowane w treningu Upper/Lower pozwala po pierwsze uniknąć przetrenowania, a po drugie jest jedną z metod zapobiegania stagnacji treningowej.
Użytkownik RychuP edytował ten post Ponad rok temu
Jeśli Ci pomogłem swoją wypowiedzią (postem), to kliknij "strzałkę w górę na zielonym tle" przy mojej wypowiedzi, która okazała się pomocna.
Jeśli nie pomogłem bezpośrednio Tobie, ale uważasz, że moja wypowiedź może być pomocna dla innych użytkowników, to możesz postąpić podobnie.