Witam. Może zacznę od tego, że mam 17 lat i ćwiczę już prawie rok. Aktualnie chodzę 5 dni w tygodniu na siłownię. Czy to nie za dużo? Dodam, że 2 razy w tygodniu robię klatę. Chciałbym przybrać trochę masy. Wiem, że dużo było takich pytań lecz wszędzie jest napisane inaczej dlatego wolałem zapytać Was. Ile razy powinienem ćwiczyć w tygodniu i czy robienie "dodatkowego"(tak to nazwałem ponieważ, prawie wszędzie jest napisane aby robić klatę raz w tygodniu) treningu klatki w czymś szkodzi czy może wyjdzie to na plus? Z góry dziękuję za odpowiedzi .
Ile razy ćwiczyć?
Napisano Ponad rok temu
Witaj
Możesz ćwiczysz 5x w tygodniu, tylko pamiętaj by dobrze dobrać kaloryczność.
„Be strong, u never know who you are inspiring”
Napisano Ponad rok temu
Osobiście zmniejszyłbym ilość treningów do 4, skupił się na diecie, a co do samego treningu to ćwiczył głównie pod hipetrofię mięśni - sporo powtórzeń, ale też nie za lekkim ciężarem. Musisz rozrywać włókna mięśniowe jak chcesz rozbudować klatkę.
Napisano Ponad rok temu
hej hej witam na forum
Wszystko tak na prawdę zależy od Twojego samopoczucia !
Skoro klatka odstaje to teoretycznie możesz trenować 2 razy.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Zapraszam na mój fanpage
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
No, jeśli ćwiczysz od roku to już powinieneś z grubsza wiedzieć, jak reaguje Twoje ciało. W przypadku dwóch bardzo intensywnych treningów klaty w tygodniu, zapewne po paru tygodniach obserwowałbyś spadki siły. A jeśli nie, i nadal czujesz niedosyt, podkręć intensywność.
Dopiero wtedy,kiedy na kolejnym treningu nie dasz rady zrobić ilości powtórzeń z poprzedniego, czas się przyjrzeć rozkładowi. Możesz wtedy podzielić sztangowe ćwiczenia pierwszego dnia a hantlowe drugiego albo rozpisać różną intensywność do obydwu dni.
is where you're not"
Mark Bell
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
No, dokładnie jak piszę. W tygodniu w którym czujesz się dobrze pociskasz mocniej, tydzień później już tak nie da rady bo nawet jak mięśnie już nie czują się zakwaszone czy obolałe to nie system nerwowy nie odzyskał pełnej kontroli.
Dobrze przemyślany trening to taki, kiedy trening z 1 dnia miesiąca jest wstępem do treningu z ostatniego dnia miesiąca, więc poprostu spróbuj jeden dzień zrobić dużą intensywność = wysoki % maksu mniej repsów, a drugi dzień więcej powtórzeń, ale mniej %.
Przez ten rok, ile dodałeś do sztangi?
is where you're not"
Mark Bell